Overzicht van het politieke en sociale leven, de religie en de kunsten in Nederland in de late achttiende en vroeg negentiende eeuw tot 1813.
Artikelen over het ontstaan in 1813-1815 en de vroegste geschiedenis van het (verenigde) Koninkrijk der Nederlanden en de problemen en ontwikkelingen onder de regering van koning Willen I.
Politieke tekenaars vormen een schakel tussen politiek en publiek. Hun opinierende inbreng maakt dat zij net als de schrijvende pers medebepalend zijn voor de manier waarop burgers de politiek ervaren en erover spreken. Zij geven, kortom, mede vorm aan het publieke debat. Dit boek brengt nooit eerder gepubliceerde politieke (spot)prenten uit de jaren 1880-1920 bijeen, met de bedoeling onze kennis over de relatie tussen politiek en publiek in deze periode te verrijken. Het was een tijd van grote veranderingen in de Nederlandse politiek. Nieuwe groeperingen als de confessionelen en socialisten dienden zich aan, sloegen een bres in het liberale bolwerk en brachten tegelijkertijd het buitenparlementaire politieke debat op gang. Daaruit ontstond een klimaat waarin de politieke prentkunst goed kon gedijen. Een bijzondere plaats nemen de prenten in van Pieter Josselin de Jong (1861-1906). Een ander hoogtepunt vormen de prenten, met name van Albert Hahn (1877-1918), die als wapen werden ingezet in de strijd voor 't algemeen mannen- en vrouwenkiesrecht. Bron: flaptekstOnderzoek naar de politieke spotprenten in Nederland in de periode 1880-1919, hun vervaardigers en publiek.