6 resultaten
Sorteren op:
De Amsterdamse droom
Boek

De Amsterdamse droom een geschiedenis in 25 bedrijven ([2020])

Geschiedenis van een aantal Amsterdamse ondernemingen die innovaties op economisch en/of sociaal gebied tot stand brachten.

Uitgeleend
Jeroen Kemperman
Diplomatie en geweld
Boek

Diplomatie en geweld de internationale context van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, 1945-1949 (2022)

De Nederlanders in het openbaar de les te lezen, maakt ze waarschijnlijk nog koppiger in plaats van minder koppig. En ze zijn al koppig genoeg," schreef een Britse diplomaat in juli 1947. Hoe keken de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk in de periode 1945-1949 aan tegen de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog? Toonden zij vooral begrip voor het Nederlandse politieke en militaire beleid of eerder voor het Indonesische standpunt, en op welke manieren probeerden zij de partijen te beinvloeden? Waar haalden de Nederlanders hun militaire materieel voor het voeren van de oorlog in Indonesie vandaan? In 'Diplomatie en geweld' wordt naar de internationale context van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog gekeken. De auteurs laten zien hoe andere landen en de kort daarvoor opgerichte Verenigde Naties betrokken waren bij het Nederlands-Indonesische conflict en het verloop en de uitkomst daarvan mede hebben bepaald. Hierbij richten zij zich niet alleen op de politieke en diplomatieke aspecten van de strijd, maar ook op buitenlandse visies op het gebruik van geweld door de Nederlandse krijgsmacht [Bron: uitgever]

Beschikbaar | klik hier om de beschikbaarheid te bekijken
Jeroen Kemperman
Oorlog in de collegebanken
Boek

Oorlog in de collegebanken studenten in verzet 1940-1945 ([2018])

Geschiedenis van Nederlandse studenten in het hoger onderwijs tijdens de Tweede Wereldoorlog, de keuzes die ze moesten maken en hun rol in het verzet.

Beschikbaar | klik hier om de beschikbaarheid te bekijken
Jeroen Kemperman
Oorlog in onderzoek
Boek

Oorlog in onderzoek 75 jaar NIOD ([2020])

Inleiding: 75 jaar NIOD ; De flop van het verzuilde Hoofdwerk : gestuntel van een duur auteursteam / Jaap Cohen ; Ere wie ere toekomt : de moeizame totstandkoming van de Erelijst van Gevallenen 1940-1945 / René van Heijningen ; Een koloniale atmosfeer : de geschiedenis van de Indische Afdeling / Rolf Utermöhlen ; Het proces-Fiebig : een verlate NIOD-bronnenpublicatie / Joggli Meihuizen ; Net een bejaardenhuis : interview met Monique van Kessel, directiesecretaris / Hinke Piersma ; De Eindstrijd : het afsluitende dee lvan het geschiedwerk van dr. L. de Jong / Peter Romijn ; Onderzoekssoldaatjes : geschiedschrijving in opdracht / Hinke Piersma ; Compromitterende koloniale behuizing? : het NIOD en Herengracht 380 / Caroline Drieenhuizen en Martijn Eickhoff ; Een beladen tentoonstelling : Nederlanders, Japanners, Indonesiers / Erik Somers ; 75 jaar NIOD in beelden : een beeldessay / Harco Gijsbers, René Kok en Maria Somers ; 'Die Barnouw kletst wel!' : interview met David Barnouw, oud-voorlichter van het NIOD / Erik Somers en Eveline Buchheim ; De medeplichtigheidsconstructie : herinneringen aan het proces tegen Demjanjuk / Johannes Houwink ten Cate ; 'Historici zijn geen deskundigen op het gebied van moraliteit' : interview met Hans Blom, oud-directeur van het NIOD / Jeroen Kemperman en Eveline Buchheim ; De Waffen SS'ers : onderzoek naar 'foute' Nederlanders / Ismee Tames ; Wetenschap voor iedereen : het open access tijdschrift 'Fascism', journal of comparative fascist studies' / Marjo Bakker en Madelon de Keizer ; Het NIOD en de European Holocaust Research Infrastructure (EHRI) : een gezamenlijke reis / Daan de Leeuw, Annelies van Nispen, Reto Speck en Frank Uiterwaal ; Zes kilometer Nederlandse archiefinstellingen in Kigali ; het NIOD en het Gacaca Archive Project in Rwanda / Peter Horsman en Petra Links ; Ken je vijand : wat ik leerde van 'Mein Kampf' / Ewoud Kieft ; 'Ik ben niet geinteresseerd in Buchenwald, ik ben geinteresseerd in m'n opa' : interview met Hans de Vries, voormalig hoofd afdeling Beheer / Jeroen Kemperman en Peter Keppy ; Vergeten geschiedenissen : aandacht en erkenning in de Nederlandse historiografie van de Tweede Wereldoorlog / Kees Ribbens ; De oorlog in Syrie : de toekomst van oorlogs- en genocidestudies bij het NIOD / Ügur Ümit Üngör ; Samen voor ons eigen : in gesprek met de promovendi Marleen van den Berg, Anne-Lise Bobeldijk en Milan van Lange / Hinke Piersma ; Zit er nog wel brood in de oorlog? : werken bij het NIOD / Kayleigh Goudsmit ; Een instituut met toekomst : het NIOD als nationaal en internationaal expertisecentrum voor oorlog, massaal geweld en genocide / Frank van Vree

Beschikbaar | klik hier om de beschikbaarheid te bekijken
Tjideng
Boek

Tjideng (2002)

Thematisch geordende uitgave van 7 dagboeken over het leven in het Japanse interneringskamp Tjideng waar tienduizend vrouwen en kinderen waren samengebracht.

Niet beschikbaar of alleen ter inzage tot: 12/12/2024
Jeroen Kemperman
Buiten de kampen
Boek

Buiten de kampen (2002)

Thematisch geordende uitgave van drie dagboeken van Indisch Nederlandse vrouwen op Java die tijdens de Japanse bezetting buiten de interneringskampen verbleven.

Beschikbaar | klik hier om de beschikbaarheid te bekijken

Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten.
Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.