12 resultaten
Sorteren op:
Unico Wilhelm van Wassenaer and the recorder in the Low Countries
CD

Unico Wilhelm van Wassenaer and the recorder in the Low Countries (2019)

"De calvinistische Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden had geen erg ontwikkeld hofleven zoals de landen om ons heen, maar toch werd er elegante en virtuoze muziek voor hovelingen gecomponeerd. En dankzij Amsterdamse uitgevers als Estienne Roger verscheen hier ook veel muziek van buitenlandse componisten. Unico Wilhelm van Wassenaer, de achttiende-eeuwse Twentse edelman die zich na tweehonderd jaar ontpopte als een bekwaam barokcomponist, heeft niet alleen zes beroemde Concerti Armonici op zijn naam staan, maar ook drie fraaie blokfluitsonates. Erik Bosgraaf en Francesco Corti maken ze tot middelpunt en hoofdthema van deze mooie cd, als staalkaart van hun virtuoze vaardigheden. Naast hoofdact Van Wassenaer verschijnt hier Sybrandus van Noordt, een weinig punctueel Haarlems organist, maar ook de maker van een briljante sonate vol gekwinkeleer, waaraan hier echte vogeltjes voorafgaan." (Klassieke Zaken)

Uitgeleend
Erik Bosgraaf
The recorder sonatas
CD

The recorder sonatas (2015)

"Erik Bosgraaf is al jaren een vooraanstaand pleitbezorger van de blokfluit. Net als Frans Brüggen in de jaren 60 geeft hij het instrument nieuw elan en maakt hij korte metten met het slechte imago. Deze CD met blokfluitsonates van Telemann is daarbij geen uitzondering. Hoe wuft, verleidelijk en virtuoos kan een blokfluit klinken? Bosgraaf laat het horen, o.a. in het slotdeel van de Sonate in C TWV 41:C2. Bosgraaf nam, met klavecinist Francesco Corti, de 7 Sonates voor blokfluit en 2 Sonatines op. Stuk voor stuk beluisterenswaardige werken met melodieën als suikergoed voor 't oor. Telemanns muziek is verslavend, zeker in geval zo virtuoos en fris gespeeld als hier. Deze sonates zijn van een licht soortelijk gewicht en Telemann lijkt zowel naar de Italiaanse als naar de Franse (galante) stijlvormen te lonken. Bosgraaf voelt die dualiteit perfect aan. Luister maar naar het subliem gespeelde en rijk geornamenteerde Affetuoso uit de Sonate in d TVW 41:d4. Fascinerend!" (Oswin Schneeweisz, Klassieke Zaken) Luister-10 maart 2016!

Uitgeleend
Georg Philipp Telemann
Concertos for Recorder Vol. 2
CD

Concertos for Recorder Vol. 2 (2011)

"Erik Bosgraaf wordt gezien als een van de meest getalenteerde en veelzijdige blokfluitisten van dit moment. De afgelopen jaren won hij de Nederlandse muziekprijs en maakte prachtige opnames van grote blokfluitwerken. Bach heeft veel werken geschreven waar blokfluiten in voor komen, maar blokfluitconcerten zijn er niet van zijn hand. Bosgraaf stelde zich voor de uitdaging een aantal concerten of delen van cantates te reconstrueren tot blokfluitconcerten. Dat dit helemaal niet vergezocht is, kunnen we opmaken uit het feit dat Bach zelf ook voortdurend gebruik maakte van verschillende instrumentatie van zijn eigen werk. Het resultaat is verbluffend. Bosgraaf en zijn Ensemble Cordevento aangevuld met strijkers klinken opnieuw sprankelend en vernieuwend!" (Sanna Marije van Elst, Platomania)|

Uitgeleend
Erik Bosgraaf
The four seasons
CD

The four seasons (2014)

"Het is een wonderlijk verhaal. Rond 1720 stuurde Vivaldi zijn twaalf concerten opus 8 met als ondertitel 'Il cimento dellarmonia e dellinvenzione' naar zijn Amsterdamse uitgever. De partituur werd pas vijf jaar later bij de uitgever bezorgd, die direct de concerten uitbracht. Door de eerste vier concerten die wij kennen als de Vier Jaargetijden zijn deze concerten tot op vandaag een groot succes. Erik Bosgraaf één van de beste blokfluitisten van dit moment voert deze werken met Ensemble Cordevento geweldig uit. In de Lente klinkt een duidelijke nachtegaal. Ook in de Zomer speelt de fluit de boventoon. De fluit in plaats van een viool past prima. Een absolute aanrader om op een andere wijze deze Vier Jaargetijden te ervaren." (Platomania)

Uitgeleend
Antonio Vivaldi
Recorder concertos
CD

Recorder concertos (2014)

Uitgeleend
Antonio Vivaldi
Salt & Fire
CD

Salt & Fire A Werner Herzog film - Music by Ernst Reijseger (2016)

Cellist and composer Ernst Reijseger crosses borders and creates his own sound world without barriers. Reiseger composed the soundtrack for Herzogs fantastic word of images, which he made under extreme circumstances in the largest salt desert on earth, the »Salar de Uyuni«, 3700 meter above sea level. Reijseger reveals a sheer infinite diversity featuring the Voches de Sardinna, the classical flute player Erik Bosgraaf, the jazz piano player Harman Fraanje from The Netherlands, the accordion player Luciano Biondini from Italy, the Scottish percussionist Alan 'Gunga' Purves, the classical Netherlands Wind Ensemble (NBE), and the voice from Senegal, Mola Sylla. Reijsgers orchestra with musicians from diverse cultural circles merged into one unit as it has rarely been heard before. Reijseger composes the whole soundtrack, he writes especially for each performing artist and he directs his ensemble with sure touch. His work combines different influences into a new whole. (bron: Winter & Winter)

Uitgeleend
Ernst Reijseger
Hotel Terminus
CD

Hotel Terminus (2013)

"Dat blokfluitist Erik Bosgraaf en saxofonist Yuri Honing elkaar enkele jaren geleden vonden, is niet vreemd. Beiden pleiten publiekelijk voor het openbreken van genregrenzen. Zo hoorden we de klassiek geschoolde Bosgraaf al vaker roeren in het rock- en impro-idioom en heet het jaarlijkse muziekfeest van de onbeteugelde jazzrocker Honing niet voor niets Winterreise, naar Schuberts liederencyclus. Op deze plaat, volgens de liner notes geïnspireerd op Bachs Brandenburgse Concerten, horen we zo veel klanken en invloeden dat een genre-referentiekader onvindbaar is. De muziek is opgebouwd uit mysterieuze lagen, waarin de elektronica van gitarist Raphael Vanoli een grote rol speelt. En de rijke paletten van drummer Joost Lijbaart, gitarist Stef van Es en bassist Mark Haanstra zorgen voor schone, vaak duistere panorama's die zweven tussen barok, filmische soundscapes en ruisende impro." (Tim Sprangers, Volkskrant; waardering: 4 uit 5 sterren)

Uitgeleend
Erik Bosgraaf
Nachklang; Reflex; Dance; Improvisations
CD

Nachklang; Reflex; Dance; Improvisations (2018)

"Erik Bosgraaf, de blokfluitspeler die in barokstijl kan dansen en als een jazzmuzikant kan improviseren, ontmoet de componist Theo Loevendie. Grenzen tussen oosterse en westerse, tussen oude en nieuwe klanken vervagen in de klaterend frisse muziek van deze vrijdenkers. Ze ontmoetten elkaar in de aanloop naar Loevendies opera The Rise of Spinoza, waarin Bosgraaf de figuur van Jacob van Eyck verklankte en sindsdien zijn ze vrienden. En nu is er Loevendies Concert voor blokfluit en barokorkest. Nachklang heet het, als verwijzing naar de technieken en de bezetting van Johann Sebastian Bachs Derde Brandenburger Concert. Dartel en vrij dolt Bosgraaf met Loevendies noten, die hij watervalletjes van puur goud laat sproeien. De andere musici op de cd, vooral Oene van Geel op altviool, gaan enerverende improvisaties aan met de blokfluitvirtuoos op een cd waar je bloed sneller van gaat stromen." (Biëlla Luttmer, Volkskrant, 4 uit 5 sterren).

Uitgeleend
Theo Loevendie
Telemann: Fantasias; Bach: partita
CD

Telemann: Fantasias; Bach: partita (2009)

"De blokfluit wordt volgens velen slechts door de triangel in saaiheid overtroffen. Blokfluitist Erik Bosgraaf legt zulke lieden het zwijgen op met zijn overrompelende vertolkingen van Telemanns twaalf fantasieën. Het meest fascinerend aan deze stukken is de schijnmeerstemmigheid die de componist bereikt door de tonen om en om van register naar register te laten buitelen. Bosgraaf, 'coming young man' in de blokfluitwereld, ontlokt zijn nietig instrument een onvermoede weelde, en doet er met Bachs oorspronkelijk voor viool gecomponeerde partita BWV 1013 nog een schepje bovenop." (Frits van der Waa, Volkskrant; 4 uit 5 sterren)

Uitgeleend
Erik Bosgraaf
Big Eye: Movies & Music (CD + DVD)
CD

Big Eye: Movies & Music (CD + DVD) (2007)

In 2011 kregen zowel blokfluitist Erik Bosgraaf als gitarist Izhar Elias de Nederlandse Muziekprijs uitgereikt. Dit is de hoogste onderscheiding die namens de minister van cultuur aan jonge getalenteerde musici wordt toegekend. Eerder is de prijs o.a. toegekend aan violist Janine Jansen, pianist Ronald Brautigam en cellist Pieter Wispelwey. "Big Eye" is een samenwerking van de twee; een spectaculair multimedia project met werken van filmmakers en componisten van over de hele wereld. Beiden beperken zich niet tot de traditionele varianten van hun instrument: zo bespeelt Bosgraaf ook PVC-buizen. Op de CD staan 21ste eeuwse werken van jonge componisten als de Nederlander Matijs de Roo en de fin Tomi Räisänen. Ook 20ste eeuwse muziekvernieuwers als Takemitsu en Scelsi zijn vertegenwoordigd. Op de DVD zien we deze muziek gecombineerd met verwonderingwekkende films van o.a. het kunstfilmduo Paul en Menno de Nooijer. Izhar Elias treedt op 3 juni 2011 op in Concordia Enschede tijdens het Twents Gitaarfestival.

Uitgeleend
Adriana : Her portrait her life her music [Boek + CD]
CD

Adriana : Her portrait her life her music [Boek + CD] (2024)

"Deze release ligt in het verlengde van Erik Bosgraafs alom bejubelde Brilliant Classics-opname van Jacob van Eycks Der fluyten lust-hof, waarmee hij in 2007 internationaal doorbrak als een van ’s werelds grootste blokfluitvirtuozen. Van Eycks muziek werd halverwege de 17e eeuw uitgegeven door Paulus Matthijsz, dezelfde die de verzamelbundel Der goden fluit-hemel opdroeg aan het wonderkind Adriana vanden Bergh. De twee repertoiregebieden zijn op alle denkbare manieren aan elkaar gelieerd, zoals Thiemo Wind laat zien in het boek. (...)" (brilliantclassics.com) [Hardcover boek in A5-formaat, 127 blz., met kleurrijke illustraties en compact disc.]

Uitgeleend
Erik Bosgraaf
Dialogues
CD

Dialogues (2015)

Uitgeleend
Jorrit Tamminga

Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten.
Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.