5 resultaten
Sorteren op:
Sun Without The Heat
CD

Sun Without The Heat (2024)

"Een bijzonder verfrissend, kleurrijk en kwetsbaar album van multi-instrumentalist en singer-songwriter Leyla McCalla. Als dochter van Haïtiaans-Amerikaanse activisten strijdt ze al sinds haar jeugd tegen sociaal onrecht en voor mensenrechten. Het werd in negen dagen opgenomen in de studio van producer Maryam Qudus in Louisiana. In die tijd voelde McCalla zich erg kwetsbaar; na een periode van scheiding, rouw en als alleenstaande moeder werkte het schrijven van songs helend. Ze stelde zichzelf vragen als: wat betekent veerkracht, transformatie en verandering? Met haar vertrouwde bandleden kwam de muziek op een intuïtieve, experimentele manier tot stand. Een kleurrijke sound ontstaat door het gebruik van een breed palet aan instrumenten en een vreugdevolle vermenging van muziekstijlen: folk, blues, Braziliaanse tropicalismo, highlife gitaren en psychedelia. Compassievolle, bevrijdende muziek met diepgang!" (Muziekweb)

Uitgeleend
Leyla McCalla
Capitalist blues
CD

Capitalist blues (2019)

Uitgeleend
Leyla McCalla
Songs Of Our Native Daughters
CD

Songs Of Our Native Daughters (2019)

"Songs of Our Native Daughters is een album van bijna een uur met liedjes die vier zwarte Amerikaanse vrouwen (...) schreven over de geschiedenis van de zwarte Amerikaanse vrouw, over hun moeders en grootmoeders en over hunzelf. Strijd, verzet en hoop, daar draait het hier allemaal om. Ze hebben uit bronnen uit de afgelopen vier eeuwen geput en daar hun eigen liedjes van gemaakt. Dat betekent dat je hier de Amerikaanse blik op slavernij, op onderdrukking en racisme te horen krijgt vanuit een krachtig, zwart, vrouwelijk perspectief. De stemmen van de dochters, moeders en grootmoeders die gevochten hebben voor gerechtigheid klinken hier, de geest van de strijdvaardigheid wordt hier doorgegeven. Vlijmscherp en eerlijk, en het levert muziek op waar je kracht uit kunt putten, muziek die hoop geeft. Rhiannon Giddens, Amythyst Kiah, Leyla McCalla en Allison Russell maakten samen een album dat pure energie uitstraalt. Indrukwekkend, en een absolute aanrader." (Moors magazine)

Uitgeleend
Rhiannon Giddens
Vari-colored songs
CD

Vari-colored songs A tribute to Langston Hughes (2013)

"Al jong voelde Leyla McCalla, celliste van Haïtiaanse afkomst uit New Orleans, zich aangetrokken tot Amerikaanse rootsmuziek en literatuur. Voor haar soloalbum waagt ze zich aan de poëzie van Langston Hughes: pionier van de Harlem Renaissance en jazz & poetry uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Zijn soms zware en melancholische teksten behouden bij McCalla hun karakter. Zo brengen getokkel op gedempte cellosnaren en mineurklanken uit de viool in "Heart Of Gold" diepe gevoelens teweeg. McCalla's banjospel, de vervormde gitaar en met name de traditionele Haïtiaanse volksliedjes bieden afwisseling. McCalla is ook bandlid van de Carolina Chocolate Drops. Mooi dat ze nu hier haar eigen geluid laat klinken, gevarieerd maar altijd bluesy. Indachtig de titel is ze niet bang om sterk uiteenlopende stemmingen te mengen. Het maakt haar menselijk, als een oude ziel in een jong lichaam, en zorgt voor een lenteachtige toon. Sterke plaat van een kind van de smeltkroes New Orleans." (Miriam Brenner, MixedWorldMusic)

Uitgeleend
Leyla McCalla
Breaking The Thermometer
CD

Breaking The Thermometer (2022)

"Met haar vierde plaat manifesteert multi-instrumentaliste McCalla (ex-celliste van Caroline Chocolate Drops) zich als een geëngageerde, muzikale historica die met Haïtiaans getoonzet erfgoed, gesproken woord en authentieke geluidsopnames aspecten van de behoorlijk naargeestige geschiedenis van het vaderland van haar ouders belicht. Een belangrijke plek in deze musical history wordt ingenomen door Radio Haiti. Deze zendgemachtigde was de stem van het door de Duvalier-dictatuur onderdrukte volk voordat ze monddood werd gemaakt. McCalla brengt eigen nummers, waarin haar achtergrond aan bod komt, en werk van al dan niet vermoorde Haïtiaanse artistiekelingen. Ook vertolkt ze het lied Transa van Caetano Veloso. Volgens haar werd het leven van Braziliaanse artiesten net als die uit Haïti gekenmerkt door migratie, ballingschap en censuur. McCalla heeft zich de mond niet laten snoeren. Dat heeft geleid tot een empathische en niet alleen voor historici interessante plaat met begeerlijke rootsmuziek." (Oor)|

Uitgeleend
Leyla McCalla

Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten.
Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.