Methode, waarin gegevens uit hersenonderzoeken, psychologie en oosterse wijsheid samenkomen, bestemd voor coaches persoonlijke en professionele ontwikkeling met als doel volwassenen zich bewust te laten worden van hun eigen persoonlijkheid, van waaruit zij niet anders handelen maar anders zijn.
Praktische beschouwingen over de vaardigheden waaraan een goede leerkracht in het voortgezet onderwijs dient te voldoen: didactiek, orde kunnen houden, een goede relatie met de leerlingen ontwikkelen en onderhouden, en het verder ontwikkelen van professionaliteit, zowel individueel als in teamverband.
Kritische analyse van vernieuwingen in het basis- en voortgezet onderwijs, waarbij ervoor wordt gepleit om daarbij uit te gaan van de eigen kwaliteiten van de leerkrachten.
"De kracht van reflectie laat zien hoe (aankomende) leraren systematisch kunnen reflecteren op praktijkervaringen. De lezer leert om reflectie concreet en constructief te maken. Het boek brengt de nieuwste inzichten over reflectie tot leven middels talloze voorbeelden en oefeningen om diepgaande reflectieprocessen te bevorderen. In dit inspirerende boek brengen Fred Korthagen en Ellen Nuijten wetenschappelijk onderzoek, praktische oefeningen en uitgebreide ervaring op het gebied van reflectie en coaching samen. Fred Korthagen is de grondlegger van reflectie in Nederland. De kracht van reflectie is een geheel herziene versie van Docenten leren reflecteren. Het boek is geschreven voor lerarenopleiders op scholen en opleidingsinstituten en is ook bruikbaar voor (aanstaande) leraren, zittende leraren in het p.o en v.o en begeleiders van leraren. Veel van de beschreven concepten en aanpakken zijn echter ook geschikt voor toepassing in andere beroepsgroepen"\n4244 Oorspronkelijke titel: Docenten leren reflecteren : systematische reflectie in de opleiding en begeleiding van leraren. - Soest : Nelissen, 2002. - (PM-reeks)