Opname: 2007.\n"De componiste Goebajdoelina (1931) getrouw kent het vioolconcert In Tempus Praesens een spirituele lading. Met tinkelslagwerk en violistische fluittonen varen we ten hemel. Met Wagnertuba dalen we af in de hel. Trillergezoem geeft structuur aan de solopartij, net als plastische, stijgende intervalsprongen die doen denken aan de gymnastiek waarmee het 2de deel van Ravels vioolsonate begint. Een climax in de 19de minuut mondt uit in ritmische, onheilspellende orkestroffels, waaraan de viool al slalommend probeert te ontkomen. In de solocadens die volgt, etaleert Mutter lenigheid en kleurgevoel. Na Offertorium (1980) is dit Goebajdoelina's tweede vioolconcert. Meesterlijk brengt ze toefjes orkest aan, die door Gergjev en 't London Symphony Orchestra kraakhelder worden belicht. Dit alles wordt ingeleid met 2 vioolconcerten van Bach, broeder in spiritualiteit, aldus Mutter. Menig barokviolist zal het afleggen tegen haar techniek: ze articuleert licht en maakt perfecte huppeltjes." (G. v. Oorschot, Volkskrant)\n
Energie en verbeelding, dat waren aspecten die componist Wolfgang Rihm bewonderde in het vioolspel van Anne-Sophie Mutter. Vooral in ingetogen passages, aldus de componist, bleek Mutters spel het meest rijk en levendig te zijn. Deze complimenteuze woorden schreef Rihm in de toelichting voor Gesungene Zeit (1991-92), het vioolconcert dat in alles de hier voorgenoemde karakteristieken leek te belichamen. In 2009 componeerde Rihm zijn tweede concert voor Mutter, Lichtes Spiel genaamd. In dit concert, met de ondertitel ‘Ein Sommerstück’ voldeed Rihm aan de wens van de violiste voor een concertstuk met een meer Mozartiaans karakter. Lichtes Spiel is het openingswerk van deze cd met maar liefst vier premières van hedendaagse vioolconcerten, kom daar eens om in een tijd waarin Janine Jansens koppeling van Beethoven en Britten al als gedurfd wordt gezien. Mutter eindigt met Time Machine van Sebastian Currier, een kleurrijk en caleidoscopisch werk rond (opnieuw) het stromen van de tijd (...)|
Opnamen van Anne-Sophie Mutter met de Berliner Philharmoniker o.l.v. Herbert von Karajan uit 1979 (Beethoven) en 1981 (Brahms). In het Tripel-concert soleren naast Mutter cellist Yo-Yo Ma en pianist Mark Zeltser.
Verzamelaar uit 1994 met moderne werken voor viool en orkest die door Anne-Sophie Mutter met verschillende orkesten zijn opgenomen. Drie composities - van Lutoslawski, Moret en Rihm - werden speciaal voor de Duitse violiste geschreven.
In september 1995 gaf Anne Sophie Mutter in Berlijn een gedenkwaardig concert. Het was haar eerste concert na het overlijden van haar echtgenoot. Opgenomen is o.a. de "Sonate KV.304" van Mozart, dat hij kort na het overlijden van zijn moeder schreef toen hij zich bijzonder verdrietig en alleen voelde. Naast klassieke werken ("Sonate a groot" van Cesar Franck, "Sonate g klein" van Claude Debussy) speelt zij ook drie 'encores', waaronder de bekende bewerking door Heifetz van "Beau soir" van Claude Debussy. Anne-Sophie Mutter wordt begeleid door pianist Lambert Orkis. (Muziekweb).
OPN.: Stuttgart, Beethoven-Saal, mei 2000