6 resultaten
Sorteren op:
La Magdalene: The cult of Mary Magdalene in the early 16th century
CD

La Magdalene: The cult of Mary Magdalene in the early 16th century (2009)

graindelavoix concerteert op 't Festival Oude Muziek 2011, Utrecht. "Begin 16de eeuw flakkert de controverse rond de vereerde figuur van Maria Magdalena hoog op. De Franse humanist Lefèvre d'Éstaples ondergraaft haar historische bestaan en zet haar neer als een combinatie van 3 vrouwen uit de evangelies: de prostitué die de voeten van Christus balsemt in het huis van de Farizeeër, de Maria Magdalena die Christus als eerste verrezen zag en de contemplatieve zuster van Martha en Lazarus die 'het beste deel kiest'. Van de totaal onbekende polyfonist Nicolas Champion is hier zijn Missa de Sancta Maria Magdalena opgenomen, waarin de affectieve retoriek de 3 personages neerzet als 3 stadia in het leven van Maria Magdalena: het reinigende, het actieve en het contemplatieve. Het volstrekt eigen geluid van graindelavoix, waarin de individualiteit van iedere stem in het polyfone weefsel behouden blijft, maakt de mis en een aantal 'chansons de la Magdalene' tot een belevenis vol vitaliteit." (F. Ham, Luister; 4 sterren)

Uitgeleend
Confréries
CD

Confréries Devotional songs by Jaikes de Cambrai (2013)

Uitgeleend
Jacques de Cambrai
Cesena
CD

Cesena Songs for popes, princes and mercenaries (c.1400) (2012)

Uitgeleend
Poissance d'amours
CD

Poissance d'amours Mystiques, moines et ménestrels en Brabant au XIIIe siècle (2008)

Opname: 2008

Uitgeleend
Hildegard von Bingen
Cypriot vespers
CD

Cypriot vespers (2016)

"Het Antwerpse collectief Graindelavoix is vooral experimenterend bezig en verkent daarbij de grenzen tussen interpretatie en herschepping. De oneindige weemoed die countertenor Razek-François Bitar in zijn stem weet te leggen gaat door merg en been. Devote klanken uit het oude Syrië - hoe actueel en tegelijk tijdloos wil je het hebben? Het stramien van dit album bestaat uit een cyclus van Magnificat-antifonen die tijdens de laatste Adventsweek werden gezongen. De cyclus wordt toegeschreven aan Jean Hanelle (1380-1436), ooit wellicht de leraar van Dufay. het ensemble zingt werkelijk beeldschoon. Intonatie, adembeheersing, homogeniteit, frasering, emotie - het is er allemaal. De weke glissandi in 'Lucis Eterne splendor' en de wonderlijke zwemingen in harmoniek raken overduidelijk aan de Byzantijnse idioom. En de grillige, rijk geornamenteerde melodiek van traditionele Grieks- en Arabo-Byzantijnse gezangen is opgebouwd uit kwarttoonsafstanden: Ontroerende fragmenten." (Margaretha Coornstra, Luister; cijfer: 9)

Uitgeleend
Jean Hanelle
Messe de nostre dame
CD

Messe de nostre dame (2016)

Uitgeleend
Guillaume de Machaut

Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten.
Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.