Opname: 2009
Purcell opent de rondgang door de zeventiende en achttiende eeuw; van hem klinkt de muziek bij het deels gezongen, deels gesproken theaterstuk 'King Arthur', een suite van tien nummers, veelal dansant, zeer afwisselend in sfeer en instrumentale bezetting, met als extreem nummer een 'frost dance', een winternummer waarin alles stijf bevroren klinkt. De titel van de cd, 'Muziek voor koningen, burgers en zigeuners', komt mede voort uit twee opvallende nummers 'zigeunerbarok'. Zowel Johann Schmelzer (1620-1680) als de altijd verrassend componerende Heinrich Biber (1644-1704) verwerkten in hun sonatas zigeunermotieven. Artistiek leider/violist De Vriend laat zijn barokviool en het strijkorkest, aangevuld met getokkelde dulcimer, klinken als een sappig zigeunerorkest. De vorsten worden geëerd in Bachs suite in D in de eerste versie zonder trompetten, en in de smartelijke klaagzang die Schmelzer schreef bij de dood van keizer Ferdinand III, die de Turkse legers vlak voor Wenen beslissend versloeg'.(Trouw 12/1/95).
Registratie van een operavoorstelling, opgenomen op 22 en 23 oktober 2004 in het Nationaal Slowaaks Theater te Bratislava.
Het Combattimento Consort Amsterdam was een Nederlands muziekensemble, dat heeft bestaan van 1982 tot 2014. Het Combattimento Consort speelde onder artistiek leider Jan Willem de Vriend muziek uit de periode van 1600 tot 1800. Gezien het repertoire werden concerten in kleine en middelgrote bezettingen gegeven, maar ook stonden oratoria en opera's op het repertoire. In tegenstelling tot veel hedendaagse ensembles die oude muziek uitvoeren op "historisch instrumentarium" oftewel replica's daarvan, speelt dit ensemble op moderne instrumenten. Omdat Jan Willem de Vriend zich volledig is gaan richten op zijn activiteiten als dirigent, is Combattimento Consort Amsterdam in januari 2014 opgehouden te bestaan. De overige leden zijn sinds juli 2013 actief onder de naam Combattimento. (Wikipedia).
Opname: 2007