"De Dijk is een Nederlandse band die voornamelijk Nederlandstalige popmuziek maakt. De Amsterdamse band werd in 1981 opgericht en naar de Amsterdamse Zeedijk genoemd. Elementen uit de soul, blues en rock worden tot een eigen geluid gecombineerd. De groep bracht meer dan twintig albums uit. Eind mei 2022 lichtte Van der Lubbe de vaste crewleden in dat hij eind december dat jaar definitief ging stoppen met zijn werkzaamheden voor De Dijk. Daarop werd besloten na de laatste tournee van 2022 van verdere optredens af te zien. Een belangrijke reden voor Van der Lubbe om ermee te stoppen was dat hij al jaren last heeft van tinnitus; een andere dat hij het rustiger aan wilde gaan doen, aangezien hij al 69 jaar oud was. Ook vond hij het tijd worden om voor zichzelf te kiezen. De andere bandleden waren graag doorgegaan." (wikipedia)|
"De opvolger van "Scherp De Zeis" uit 2011 (het tussendoortje "Dijkers En Strijkers" met Amsterdam Sinfonietta niet meegerekend) begint met de eerste single van het album, "Alles Komt Goed", een samenwerking met Thomas Acda. Op "Allemansplein" klink De Dijk zoals De Dijk hoort te klinken. Orgeltjes en blazers. Mooie teksten van Huub van der Lubbe. Wie anders verzint een tekst als "Waar Geen Wil Is Ben Ik Weg"? Soms opzwepend zoals op "Als Jij Van Me Houdt", maar vaak ook melancholiek zoals op het wonderschone "Zelfs De Regen". "Overal En Nergens" heeft wat weg van een song als "Bloedend Hart". Zoals Van der Lubbe in "Schedels En Knekels" zingt: 'We zijn schedels en knekels en uiteindelijk stof'. Na meer dan 30 jaar zit er echter nog meer dan genoeg leven in De Dijk." (Ron Bulters, Platomania; cijfer: 8)
Liefst 6 CD's met in totaal 100 nummers van de groep rond zanger Huub van der Lubbe. De songs zijn over de CD's gerangschikt in 6 hoofdthema's: Leven, Mensen, Tijd, Stad, Liefde en Band.
"De Dijk speelt in de loop van 2017 voor het eerst in theaters. Voor de gelegenheid hebben de Amsterdammers bekende en minder bekende nummers in een ander jasje gestoken. De arrangementen zijn kleiner en subtieler, want dat kan nu eenmaal in een theater beter dan in een sporthal. Zo is de stamper "Ik Kan Het Niet Alleen" een mooie 'driving soul song' geworden en het rockende "Wat Een Vrouw" een jarenveertig-swingtrack. Van de minder bekende songs vallen "De Melkman Met De Blues" en "Kan Ik Iets Voor Je Doen" in positieve zin op. De single "Liefje Liefje" stond op het 34 jaar eerder uitgebrachte album "Nooit Meer Tarzan", maar is in zijn wereldwijsheid nog even actueel. De nieuwe jassen verraden hoezeer de muzikale wortels van Huub van der Lubbe en z'n vrienden in het Zuid-Oosten van de VS liggen. Veel New Orleans-shuffles à la Dr. John, The Meters en Little Feat; veel verwijzingen naar de Memphis-soul van Otis Redding en Al Green. De groove heeft De Dijk zich volledig eigen gemaakt." (Jan van der Plas, Oor)
Tegelijkertijd met de live-CD 'Voor De Tover' verschenen compilatie met 18 nummers. Geen vervolg op 'Beste van' uit '91, maar wel een aanvulling: naast de oude ('Bloedend Hart', 'Ik Kan Het Niet Alleen') staan ook de latere hits hierop.