A A A
Vertaal website
Connect Activiteiten

Connect Activiteiten

Ben je benieuwd naar wat voor soort activiteiten met steun van Connect zijn georganiseerd? Na afloop van elke activiteit ontvangen wij een foto én een verslag, die kun je teruglezen op deze pagina. Van wandelingen door de buurt en fietstochten door Arnhem tot Zumbalessen, alles kan!

Sinterklaas bakworkshop

Op zaterdag 30 november hebben wij in de keuken van Produs een fantastische  Sinterklaas-bakworkshop gehouden. Met een leuke groep Arnhemmers en nieuwkomers, in alle leeftijden zijn we aan het bakken gegaan. In een ochtend en halve middag hebben wij kruidnoten, speculaas en banketstaven gemaakt. In tweetallen is er  op een ongedwongen en leuke manier samen gewerkt. De nieuwkomers werden doormiddel van uitgewerkte recepten en de gesprekken uitgedaagd om te oefenen met de Nederlandse taal. Daarnaast maakten zij kennis met Nederlandse lekkernijen die wij hier in Sinterklaastijd bakken en eten. 

Sinterklaas bakworkshop

Samen in Arnhem: Verbinding en Ontmoeting

Dit project werd verzonden om een brug te slaan tussen Arnhemmers en nieuwkomers door middel van diverse activiteiten die gericht zijn op zelfontwikkeling, kennismaking met de stad en het opbouwen van toekomstperspectief. Gedurende een periode werd georganiseerd een reeks activiteiten organiseren elk in het teken van een van onze drie pijlers: verbinding met elkaar, verbinding met de stad en verbinding met de toekomst. 
Het verbinden door middel van yoga en samen koken had een positieve invloed op het opbouwen van een culturele band tussen nieuwkomers en Arnhemmers. 

Samen in Arnhem: Verbinding en Ontmoeting

Georgisch Diner

In november was er een diner met 38 mensen uit verschillende nationaliteiten (Duits, Nederlandse, Oekraiens, Russisch, Armeens, Syrisch, Libisch) maar verenigd door een interesse in het leren kennen en uitproberen van de Georgische keuken. 

Gasten luisterden naar Georgische muziek, genoten van authentiek Georgische gerechten, zelfgemaakte wijn en ontspanden. 

De organisator van deze prachtige avond leerde de gasten een paar verschillende Georgische woorden. Alle deelnemers maakten kennis met elkaar en vonden een gemeenschappelijke taal voor communicatie. 

Er was ook een kleine loterij waar gasten leuke prijzen en souvenirs uit Georgie ontvangen.  

 

Georgisch Diner

Voetbal verbindt

Het was het voetbaltoernooi tussen Arnhemmers en nieuwkomers.   

In het laatste fase van het toernooi na de competitie was er een lunch in een restaurant.  Beide groepen hadden de tijd om met elkaar te praten en gezellig te kletsen. Tijdens de lunch kregen ze de kans om ervaringen met elkaar te delen. Aangezien de Arnhemmersgroep voornamelijk bestond uit mensen met een vluchtelingenachtergrond die ooit in een AZC verbleven, konden de nieuwkomers veel leren over het leven en werken in Nederland en het integratieproces. 

Voetbal verbindt

Kracht van gebaren

Het project “Kracht van Gebaren” is een interactief openluchtspektakel waarin professionele mimespelers en lokale inwoners deelnemen aan gezamenlijke spellen en optredens. Het hoofddoel is het gebruik van pantomime als communicatiemiddel en vermaak, waardoor deelnemers zonder woorden kunnen communiceren en zich kunnen verenigen. 
Jongeren kwamen naar ons toe uit Oekraïne, Brazilië, Nederland, China en Afghanistan. Het is duidelijk dat het jongeren echt ontbreekt aan levendige, interessante communicatie. Ze beleefden veel plezier aan het spel, de cadeaus, de tijd die ze samen doorbrachten en leerden communiceren met lichaamstaal. 
Na het evenement een enquête gehouden en iedereen zei dat ze nog meer van dergelijke mogelijkheden voor offline communicatie zouden willen. 

Kracht van gebaren

Ontmoeting in het Openluchtmuseum

Ieder half jaar organiseren Stichting TaalOase, ontmoeting van docenten, bestuur en deelnemers. 

 Deze keer willen ze het graag anders doen en hun cursisten betrekken in hun bijeenkomst door op een andere manier te ontmoeten. Het project Connect heeft hen hierbij geholpen en deze bijeenkomst gesponsord. 

De cursisten op een andere dan klassikale manier kennis laten maken met de Nederlandse geschiedenis en cultuur op een manier waarin ontmoeten centraal staat. Een heel geschikte plek hiervoor is het Openluchtmuseum in Arnhem omdat daar de geschiedenis, cultuur en het erfgoed van Nederland in beeld en beleving verbeeld wordt. 

 Ontmoeting in het Openluchtmuseum

Sociale en culturele ontmoeting

Mensen uit 7 verschillende landen namen deel aan de bijeenkomst. Eerst maakten alle deelnemers eten klaar (een deel van het eten werd van tevoren thuis bereid). Er waren gerechten uit verschillende keukens (Syrisch, Jemenitisch, Libanees, Nederlands) waar iedereen de culturele aspecten van de gerechten kon proberen en ervaren.  

Vervolgens waren er toespraken van sprekers over hun landen, geschiedenis en geografische kenmerken, onder meer over Syrie en Nederland, in het bijzonder advies over hoe je een nieuw leven in Nederland kunt beginnen, over Arnhem, interessante plaatsen om te bezoeken. Er waren ook puzzel – en denkspelletjes om de band tussen de deelnemers te vergroten. 

Deze bijeenkomst bracht mensen uit verschillende landen samen, liet hen kennismaken met de kenmerken van culturen en was nuttig voor alle deelnemers. 

Sociale en culturele ontmoeting

Project Dromen

Changing Stories heeft het geld van Connect gebruikt voor hun project “dromen” met alleenstaande minderjarige vluchtelingen op een noodopvanglocatie in Arnhem. Een kwetsbare groep die vaak veel heeft meegemaakt. Met de jongeren woonachtig op de locatie werd er in twee weken tijd naar een eindexpositie toegewerkt: de jongeren maakten in workshops kennis met verschillende (voor hen veelal nieuwe) disciplines zoals: fotografie, audio, vormgeving, schimmenspel en textiel. Via elk medium hebben zij werken gemaakt die iets te maken hebben met hun droomwereld 
 
Middels dit project wil Changing Stories deze ontheemde jongeren een creatieve uitlaatklep bieden om zo zelfvertrouwen en talent te ontdekken en vergroten. Lees hier verder over het project en het werk van stichting Changing Stories.    

Project Dromen

A matter of taste

‘A Matter of Taste’ – Connect 2024 was meer dan een culinaire ervaring; het was een reis naar begrip, respect en culturele waardering. Hul le Kes bracht mensen van verschillende achtergronden samen, niet alleen om te koken en te eten, maar om hun verhalen te delen en nieuwe vriendschappen te vormen. 

De tentoonstelling en workshops benadrukten de kracht van voedsel als een verbindend medium en toonden aan hoe kunst en cultuur kunnen samenwerken om een positieve impact te hebben op de samenleving. Dit project heeft niet alleen de diversiteit binnen Hul le Kes gevierd, maar ook een platform geboden voor interculturele uitwisseling en dialoog. 

Samen bouwen we aan een wereld waar culturele verschillen worden omarmd en gevierd, één gerecht en één verhaal tegelijk. 

A matter of taste

Meer zien?

[Klik hier voor pagina 2]
[Klik hier om terug te gaan naar het overzicht]