Tips en aandachtspunten voor het geven van een hybride theaterles

10 tips

Tip 1 | VOORBEREIDING
Plan wat extra tijd in om de digitale-verbinding en de ruimte klaar te zetten vooraf aan de les.

Tip 2 | CAMERA PLEK
Zet het apparaat met de beste kwaliteit camera, op een plek in de ruimte/zaal op ooghoogte, in het midden van “het publiek” (waar overzicht is op de spelvloer).

Tip 3 | ZICHTBAARHEID
Wees je bewust van de zichtlijn van de camera. Stem af met de live deelnemers, waar ze in en uit beeld zijn. Dit kan ook worden ingezet als spelelement.

Tip 4 | TWEE BEELDSCHERMEN
Gebruik bij laptop & groot/extra beeldscherm:

Een laptop is wendbaar en heeft vaak goede beeldkwaliteit.
Een groot beeldscherm maakt de online-deelnemers groter zichtbaar in de ruimte (fijn voor de docent en voor de live-deelnemers).

Bij twee beschikbare schermen maak je onderscheid tussen in welke camera je spreekt met je online-deelnemers (laptop) en welk scherm je gebruikt om de online-deelnemers voor iedereen in de ruimte zichtbaar te maken (groot beeldscherm).

Let op: gebruik je laptop voor geluid en camera. Zet het andere beeldscherm op stil en camera uit (zo voorkom je feedback/piep in geluid en beeld)

Tip 5 | VERSTAANBAARHEID
Let op de verstaanbaarheid. Articuleer goed. Blijf binnen bereik van de microfoon/laptop.

Tip 6 | SPREEKRICHTING
Kies een spreekrichting die de online en live- deelnemers betrekt. Oogcontact helpt bij de volgbaarheid.
Bij uitleg van een nieuwe opdracht: zet de live-deelnemers in de ruimte achter de laptop, zodat je tegelijkertijd de live- en online-deelnemers kunt aankijken.

Tip 7 | MUZIEKGEBRUIK
Sommige videobel programma’s filteren de stem uit muziek. Test je laptop van tevoren als muziek van belang is voor je les. Je kunt ook het geluid via een ander apparaat afspelen dan die waar je mee videobelt, zodat je stem beter kan worden opgepikt door de microfoon.

Tip 8 | GORDIJNEN
Geluid: gebruik de gordijnen in de ruimte voor het verminderen van de galm.

Beeld: let op of je zichtbaar bent op de camera. Lichtinval en achtergrond zijn belangrijk voor je zichtbaarheid. Richt vooraf aan de les de ruimte in
(Als je zwart draagt tegen een zwarte achtergrond, val je weg.)

Tip 9 | AANDACHT VOOR ONLINE-DEELNEMERS
Controleer regelmatig hoe het gaat bij de online-deelnemers en laat ze eventueel gebruik maken van chatfunctie bij opmerkingen of vragen tussendoor.

Tip 10 | GELUID VAN DE ONLINE-DEELNEMER
Online-deelnemers die spreken via een koptelefoon of oortjes zijn beter verstaanbaar voor live-deelnemers, dan wanneer ze via hun laptop-microfoon praten.
Een koptelefoon/oortjes halen het omgevingsgeluid weg, dat vaak op een thuis locatie aanwezig is.

Veel succes en plezier bij het geven van een hybride les!