Market Garden

Een belangrijk onderdeel van de collectie van het Erfgoedcentrum in Rozet is de collectie Market Garden met meer dan 3.350 titels. De collectie wordt voortdurend met nieuwe uitgaven aangevuld.

Market Garden

Tussen 17 en 26 september 1944 landden Britse, Poolse en Amerikaanse luchtlandingstroepen bij Arnhem, Nijmegen en Eindhoven (Market) en rukte het Tweede Britse Leger op vanuit Noord-België (Garden) om deze regio te bevrijden.

Helaas werd de operatie een mislukking omdat het de geallieerden niet lukte de laatste brug in Arnhem in bezit te nemen. Deze brug bleek ‘een brug te ver’ te zijn. In de nacht van 25 op 26 september 1944 trokken de Britse en Poolse troepen zich vanuit Oosterbeek over de Rijn terug.

Het meest tot de verbeelding sprekende onderdeel van deze operatie, de gevechten rond de Rijnbrug in Arnhem en de strijd in Oosterbeek, staan bekend als de Slag om Arnhem.

Naast boeken bestaat de collectie uit kranten, tijdschriften, rapporten, regimentsgeschiedenissen, herdenkingsprogramma’s en nog veel meer.

Boeken met kogelgaten

In 2009 zijn in de magazijnen van Bibliotheek Arnhem een aantal boeken met kogelgaten ontdekt. De boeken behoorden oorspronkelijk tot de collectie van het Gemeentemuseum Arnhem dat destijds gevestigd was aan de Utrechtseweg. Tijdens de Slag om Arnhem werd er zwaar gevochten bij het museum. Zeer waarschijnlijk zijn de boeken tijdens deze gevechten door kogels getroffen.

Boeken met kogelgaten