Volwassenen

Ontdek de Arnhemse geschiedenis tijdens een rondleiding

Ontdek het Erfgoedcentrum en de geschiedenis van Arnhem

In het Erfgoedcentrum in Rozet ontdek je het verhaal van Arnhem en omgeving, van toen tot nu. Zo zie je er een bouwfragment van het Romeinse castellum Meinerswijk naast een voetbalshirt van Vitesse. Het Erfgoedcentrum in Rozet brengt de historische collectie van Museum Arnhem en de Gelderland Bibliotheek op unieke wijze samen.

Het verhaal van Arnhem wordt in 12 thema’s verteld door tentoongestelde voorwerpen, filmpjes, geluidsfragmenten en verdiepende bronnen. De expositie sluit aan bij de tijdvakken van de Nederlandse geschiedenis, waarbij de belangrijkste Arnhemse gebeurtenissen worden uitgelicht. Met een gids wordt een bezoek aan het Erfgoedcentrum in Rozet nog veel boeiender!

Waar & wanneer?

  • Wanneer: op afspraak
  • Locatie: Erfgoedcentrum in Rozet, Kortestraat 16, 6811EP Arnhem
  • Prijs: €80,- (incl. btw) per uur voor een groep van maximaal 15 personen.
  • Bij grotere groepen kun je rouleren tussen verschillende programmaonderdelen: bijvoorbeeld een bezoek aan de ArcheoHotspot of het indrukwekkende Stadspanorama.

Interesse?

Boek deze rondleiding via het formulier op de volgende pagina. Heb je nog een vraag, neem contact op via rondleiding@rozet.nl.

Binnen 2 werkdagen nemen we contact met je op.

Ontdek de Arnhemse geschiedenis tijdens een rondleiding

Familieloket

We zijn vaak bezig met de toekomst. Maar waar komen we nou eigenlijk vandaan? Steeds meer mensen verdiepen zich in hun familiegeschiedenis. Door middel van stamboomonderzoek kun je een heel eind komen bij het uitpluizen van je roots. Onderweg kom je gegarandeerd mooie verhalen en anekdotes tegen!

In het Erfgoedcentrum in Rozet kun je terecht met je vragen rondom je familiegeschiedenis. Onze medewerkers weten veel van genealogie en kunnen je goed op weg helpen bij je onderzoek. Met beperkte informatie kun je al starten: een trouwboekje, foto met naam en datum of een overlijdensbericht.

Wil je meer weten over je voorouders, en ben je op zoek naar begeleiding bij dit spannende proces? Mail dan naar familieloket@rozet.nl, dan helpen wij je op weg!

ArcheoHotspot

ArcheoHotspot Arnhem maakt archeologie voor iedereen tastbaar en toegankelijk. We zijn er voor vrijwilligers en professionals, liefhebbers en experts, jong en oud, online en offline. Zo delen we informatie, kennis en ervaringen, maar ook verhalen: verhalen die anders misschien wel verloren zouden gaan.

In Arnhem is de ArcheoHotspot een samenwerking tussen de Archeologische dienst van de Gemeente Arnhem, Vereniging van Vrijwilligers AWN, Erfgoed Gelderland, Hogeschool Saxion, Archeohotspots Nederland en Rozet. Vanuit Arnhem werken we samen met andere Gelderse ArcheoHotspots in Gelderland. De standplaats van de ArcheoHotspot Arnhem is in Rozet.

ArcheoHotspot Arnhem in het Erfgoedcentrum in Rozet

Iedere dinsdag tussen 13.00 en 16.00 uur is ArcheoHotspot Arnhem open in het Erfgoedcentrum in Rozet. Vrijwilligers, jongeren en andere enthousiastelingen buigen zich op deze middagen samen over archeologische vondsten uit de omgeving. Kom je samen ontdekken en onderzoeken en praten over de regionale geschiedenis? Het leert je veel over de plek waar je leeft.

ArcheoAcademy

Sinds 2021 is de ArcheoAcademy actief. Archeologen uit de stad en regio geven lezingen, workshops, TEDTalks voor ieder die geïnteresseerd is in archeologie. Deze lezingen worden gestreamd via YouTube. Zie de activiteitenkalender van Rozet voor aankomende (online) lezingen. Heb je een lezing gemist? Gelukkig kun je ze allemaal terugkijken via ArcheoHotSpot kanaal op YouTube.

Onderzoek

Wat wil je weten over Gelderland en Arnhem? Alles wat je zoekt kan je vinden in de erfgoedcollectie van het Erfgoedcentrum in Rozet: boeken, ansichtkaarten, kaarten, atlassen, kranten en tijdschriften, oude drukken en handschriften, genealogische en digitale bronnen.

Er is ook een speciale collectie over operatie Market Garden. Kijk, lees of luister.

Gelderse kranten

Bekijk het nieuws-van-toen in de krantencollectie. De collectie bestaat uit 200 kranten, waarvan 60 titels uniek in Nederland.

Ontdek oproepen van mensen die tijdens de evacuatie uit Arnhem in 1944 hun zoekgeraakte familieleden zochten of verzamel alle uitslagen van jouw favoriete Gelderse voetbalteam. Natuurlijk is in de krantencollectie nog veel meer te vinden!

Krantenedities elders:

De krantencollectie is ondergebracht op een externe locatie. Voor meer informatie over inzage of de foto/scanservice zie info over extern magazijn.

Krantenedities in Erfgoedcentrum in Rozet:

De volgende krantenedities zijn wel in het erfgoedcentrum in te zien:

  • De Gelderlander editie Arnhem: 12 maanden + lopende maand
  • De Gelderlander (overige edities): 3 maanden + lopende maand
  • Stentor (alle edities): 3 maanden + lopende maand