Gilleam Kriegsman

Ga mee op een artistieke reis tijdens de expo Eureka!, waaar verschillende jonge kunstenaars hun werk tentoonstellen. Een van deze kunstenaars is Gilleam Kriegsman. Vanuit zijn passie voor geschiedenis en verhalen, deed hij visueel onderzoek naar het KEMA-gebied in Lombok.

Onderzoek naar de KEMA  

De KEMA-toren domineert het landschap. Deze iconische straalverbindingsmast van 112 meter hoog dient als herkenningspunt, een baken ingebed in Arnhem. Rondom de toren kun je een glimp opvangen van de gebouwen die ooit het KEMA-testcentrum vormden. Nieuwe elektrische apparaten werden daar getest op veiligheid. De gebouwen contrasterend met de omliggende wijk en de zendmast. Een sfeer van vervlogen tijd.   

Als kind, geboren in de wijk Lombok, hoorde Gilleam echoënde knallen die uit het testlaboratorium kwamen. Gedempte gesprekken over radioactief afval en jonge kinderen die daar mee in aanraking kwamen. De kunstenaar merkte de ruimtelijke scheiding tussen diens buurt en het omheinde KEMA-gebied op. Dit gesloten gebied nodigde uit tot een rijke fantasie, een ontstaansgeschiedenis voor verhalen.

Nu het terrein toegankelijk is geworden is Gilleam hier teruggekeerd. Het is misschien wel hier dat zijn passie voor geschiedenis en verhalen zijn oorsprong vindt. De onderscheidende architecturale kenmerken, foto’s en verhalen uit de collectie van het Erfgoedcentrum smelten samen tot een sferische tijdcapsule. 

Dit visuele onderzoek is het hele najaar te zien in Rozet. Voor meer informatie kun je terecht in het Erfgoedcentrum, waar je de catalogus kunt inzien.  

Onderzoek naar de KEMA  

Terug naar Eureka.