Kaja Majoor

Ga mee op een artistieke reis tijdens de expo Eureka!, waar verschillende jonge kunstenaars hun werk tentoonstellen. Een van deze kunstenaars is Kaja Majoor. In haar kleurrijke abstracte kunst combineert zij haar kennis als illustrator en muzikant.

Circular Overtones

‘Circular Overtones’ duikt in het betoverende rijk van harmonische- en boventooncurves. Boventonen zijn extra frequenties die resoneren boven de basisfrequentie, waardoor elk geluid zijn unieke karakter en kleur krijgt. Geïnspireerd door de vibratiemodi van een snaar, verkent dit stuk het sonische landschap dat wordt gecreëerd door fundamentele frequenties en hun bijbehorende boventonen. De boventonen kunnen worden voorgesteld als een spectrum van kleuren die overeenkomen met de waargenomen kwaliteiten van het geluid.

Circular Overtones

Melodic Breeze

‘Melodic Breeze’ roept een gevoel van rust en contemplatie op en brengt de luisteraars naar een droomachtige wereld waar elementen van mist en kilte tot leven komen. De rustige sfeer wordt af en toe onderbroken door vlagen van expressieve pizzicato akkoorden. Deze onderbrekingen creëren momenten van spanning en contrasteren met de algehele kalmerende sfeer. De kou van de compositie wordt overgebracht door het subtiele gebruik van ijzige tonen, waardoor de muziek een glinsterende kwaliteit krijgt.

Melodic Breeze

Over Kaja

Kaja Majoor (1998) is een Pools-Nederlandse kunstenaar gevestigd in Den Haag. Ze studeerde in 2023 af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, met als specialisatie illustratie. Naast haar werk als illustrator is Kaja een professionele violiste, afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag in 2020.

Momenteel werkt Kaja aan een project genaamd ‘Seeing Sounds’, een interdisciplinaire performance die synesthesie onderzoekt door middel van zelfgemaakte grafische partituren. Het project trok de aandacht van Galerie Ron Mandos in Amsterdam en werd geselecteerd voor de tentoonstelling ‘Best of Graduates 2023’. De liveoptredens vonden in augustus meerdere keren plaats in het Kröller-Müller Museum, en voor de komende tijd staan er al extra optredens gepland. Meer over Kaja Majoor.

Terug naar Eureka.

Over Kaja