Meester Gezel – de 7e editie

Studenten van de MBO instelling Rijn IJssel die wel een impuls kunnen gebruiken, krijgen de mogelijkheid om met acht dagdelen een eigen product te ontwikkelen bij een ambachtelijke maker in de stad. Het thema van deze zevende editie was ‘OBJECT’ en de gezellen waren vrij hun eigen invulling te geven: met een meegenomen object van huis startten zij allemaal hun eigen zoektocht.

Meester Gezel – de 7e editie

De zevende editie - OBJECT

De jongeren van deze editie die eind 2023 viel, volgen de opleidingen Fashion tailor of Basismedewerker fashion. Soms sluit het ambacht van de meester aan op één van de opleidingen, maar niet altijd: alle gezellen stonden voor een uitdaging en gingen vaak buiten hun comfortzone aan het werk om ontdekkend iets moois te creëren, om dat uiteindelijk op 1 februari 2024 aan elkaar en aan publiek te presenteren.

Lees hier al hun verhalen!

[februari 2024]

Merlijn Visser, gezel bij Daan

Daan Kruijssen – productontwerper

Als object nam Merlijn een speldje mee dat hij jaren geleden eens samen met een ‘High five!’ kreeg van een soldaat tijdens de Nijmeegse vierdaagse. Hij heeft het altijd bewaard als aandenken. Het is een Deens vlaggetje, maar vooral de organische bewegende vorm van het ontwerp spreekt hem heel erg aan. Merlijn koos Daan als meester, om als zittenblijver van de opleiding Fashion Tailor een nieuwe ervaring op te doen en wellicht technieken in de toekomst ook toe te passen bij het maken van kleding. Samen met Daan deden ze vorm- en materiaalonderzoek om telkens beweging, diepte en leven te kunnen krijgen in van oorsprong statisch materiaal. Een selectie van zijn onderzoek is teruggekomen in de uiteindelijke zilveren ring.

 

Merlijn Visser, gezel bij Daan

Merijn Geerts, gezel bij meesters Ruben & Gijs

Ruben Hoogvliet & Gijs Wouters/Atelier Fig

Met een moodboard vanaf de laptop, bekeken meesters Ruben en Gijs samen naar de inspiratie van Merijn. Hij moest een jaar overdoen van de Fashion Tailor opleiding en koos Atelier Fig uit omdat hij nieuwsgierig was naar iets anders dan mode en experimenteren hem leuk lijkt. In het aardewerk atelier was alles nieuw voor hem, dus is er gaandeweg onderzocht welke techniek hem het meest aanspreekt; boetseren of bijvoorbeeld slipcasting om een gipsen mal te maken. Merijn liet fashion uiteindelijk wel terugkomen in klei: in platte plakken klei verwerkte hij textiel afdrukken, sneed deze vervolgens uit in patroondelen en vormde deze op een buste  tot een keramisch kledingstuk; een torso.

Merijn Geerts, gezel bij meesters Ruben & Gijs

Nikka Bildenberg, gezel bij meester Chris

Chris Meijers Collectie

Op de HAVO viel Nikka vanwege een angststoornis uit, tijdens een lockdown kocht ze een naaimachine en begon zonder voorbeelden kleding te naaien. Ze bleek talent te hebben en koos ervoor naar een MBO opleiding te switchen; Basismedewerker Fashion, maar dan wel versneld niveau 2. Sinds dit schooljaar is alles op de rit. Om haar talenten te prikkelen, was haar een Meester Gezel project gegund en ze voelt zich een bofkont. Voor het kiezen van een object heeft Nikka eigenlijk geen tijd genomen, maar na een rondje in de atelierwinkel van Chris was al duidelijk dat de typische Chris Meijers plooitjes haar erg aanspreken. Samen met een favoriete witte rok van huis, wat proefjes, eigen invulling aan de Chris Meijers plooitjes en uitwerking van ontwerp en patroon, ging Nikka als een speer in het proces. Ze wil modeontwerper worden.

.

Nikka Bildenberg, gezel bij meester Chris

Max van Espen, stagiare en gezel bij meester Hans

Hans Hutting/Studio Fundies

Een jaar geleden vertelde Max zijn vroegere droom: ‘Als ik groot ben word ik Drag Queen’ en die begint hij al behoorlijk te bereiken met een artiestennaam en als host op Drag Nights. Voor zijn opleiding Mode Fashion 2e jaar, loopt hij twee dagen per week stage bij Hans (vervaardigt kleding uit textieloverschotten gericht op een maatschappelijke inclusie van de LHBTQAI+ gemeenschap) waar hij dan opdrachten uitvoert. Het derde moment in Studio Fundies nam Max de afgelopen tijd voor zichzelf. Als object voor het Meester Gezel project nam hij een Funko poppetje mee (plastic verzamelfiguurtje, herkenbaar aan het grote hoofd en kleine lijfje) en had hij ook cosplay in het achterhoofd als inspiratie. Meester en gezel hebben hetzelfde interessegebied en van de beschikbare roze en lichtblauw stoffen werd een jurk gemaakt voor Max’ alter ego.

Max van Espen, stagiare en gezel bij meester Hans

Sander Rondel, gezel bij meester Stefan

Stefan Tijssen/Atelier Victor Tijssen

Met tandenstokers op een verschillende manieren op de tafel van Stefan laten vallen, startte Sanders zoektocht naar het te maken sieraad. Een Meester Gezel traject was hem als zittenblijver Fashion Tailor aangeboden en hij koos direct voor Atelier Victor Tijssen; buitenschools zag Sander eerder geen kans eens een cursus sieraden maken te volgen. Bij Stefan leert hij veel meer dan het maken van een sieraad: na veel nadenken werden de tandenstokers toevallig gekozen, maar hebben overeenkomsten met zijn zelf ontworpen tatoeage die staat voor het zwaarste punt waar zijn migraine te voelen is en zijn punt-piercings. Sander vindt ook andere puntige dingen mooi: de Sagrada Familia, Gothic, een ruwe gitaarsolo; die dingen zijn allemaal niet zó maar mooi en vragen met hun ruwheid meer aandacht. Sander is er bij Stefan zijn eigen stijl mee gaan ontwikkelen die terug is gekomen in zijn ring.

Sander Rondel, gezel bij meester Stefan

Reeven Boerma, gezel bij meester Claudia

Claudia Träumer/CLAU-D

Vroeger wilde ze zeemeermin worden, daarom nam Reeven de zee mee naar Claudia. Ze wordt blij als ze aan zee is en houdt van koraal en parelmoer van schelpen. Haar leven is naar eigen zeggen een beetje chaotisch en na de start Fashion Designer niveau 4, volgt ze nu rustig aan Basismedewerker Fashion niveau 2. Na kort research wist ze precies van welke jurk vanaf een foto ze haar eigen ding wilde maken en lag de nadruk vooral op uitvoering; een idee kan leuk zijn in het hoofd, maar uitwerken is dan vaak wat anders. Dus er is veel oplossingsgericht gekeken. Voor het maken van de vele pompons voor het ontwerp, zocht Reeven online tutorials op. Ze kregen alle kleuren van de zee. Meester bewaakte techniek, gezel leerde in de praktijk en bleef kosten wat het kost trouw aan het ontwerp en de kleuren.

Reeven Boerma, gezel bij meester Claudia

Semih Görgülü, gezel bij meester Irving

Irving Vorster/Couture salon Irvinx

Voor iemand die met stoffen kleding wil gaan maken, kwam Semih met een bijzonder object aan: een stuk gaas. Hiervoor deed hij een opleiding in de bouw, maar vond dat toch niets; mode zat altijd in zijn achterhoofd. Hij vond nu het contrast interessant tussen hard en zacht materiaal op het lichaam. Irving, waar Semih zijn voorkeur voor had uitgesproken om bij in de leer te gaan, ziet het Meester Gezel project als een minicursus Fashion Design met alle facetten die daarbij komen kijken. Tekenen, mouleren, patroon maken… Om te beginnen heeft Semih voor ontwerpen een enorm goede tekenhand en het plan werd het gaas als hek ook werkelijk een onderdeel van het ontwerp te laten zijn. Het werd een gelaagde rok met hek.

Semih Görgülü, gezel bij meester Irving

Julia Knuivers, gezel bij meester Nathali

Nathali Nijman/De Stiksteek

Met een moodboard vol objecten als lampen en pofmouwen, bladerde Julia daarna in de boeken van Nathali en viel op een boek met bijzondere Japanse patroontechnieken. Die zijn niet makkelijk; Nathali zelf werkte maar drie keer eerder uit dit boek. Maar Julia voelde zich op haar gemak, realiseerde zich dat ze wat netter en rustiger moest werken dan ze normaal doet en vragen moest stellen. Ze ging aan de gang met een hele ingewikkelde pofmouw. Nathali vindt het knap; het is patroontekenen 2.0. Julia had eerder eens een korsetje genaaid, waarvan ze het patroon uit de losse hand had getekend. Dat kledingstuk werd nu wat extremer door de pofmouwtjes er op bevestigen. Ze gaat deze bolero nu ook werkelijk dragen.

Julia Knuivers, gezel bij meester Nathali