07 september 2022

Boekentips voor het onderwijs

Boekentips voor het onderwijs
Klik op de foto voor een vergroting

De Kinderboekenweek wordt gehouden van 5 – 16 oktober 2022 en heeft als thema Gi-ga-groen. Op de site www.kinderboekenweek.nl vind je allerlei informatie. Voor de thematitels kun je kijken op www.kinderboekenjuf.nl. Omdat er over groene boeken al heel veel te vinden is, tippen wij boeken die óók heel erg de moeite waard zijn, maar niet allemaal direct horen bij het thema van de Kinderboekenweek. Zoals bijvoorbeeld een prentenboek dat gemaakt is door twee Oekraïense kunstenaars.

Prentenboeken

Het verlegen vogeltje
Jan Paul Schutten
Leeftijd: 4+

Het is een herrie van jewelste in het bos: alle vogels zijn luid fluitend een nestje aan het bouwen. De kleine groenling nog niet. Hij is te verlegen om het groenlingvrouwtje te vragen of ze met hem een nestje wil beginnen. Hij vraagt de merel, de kauw en de roek om raad. Komt het nog goed?

Kleur
Marieke ten Berge
Alle leeftijden

Een jongen doet niets liever dan tekenen. Zijn grauwe leven vult zich met kleur door de tekeningen die hij maakt. Zelfs op school veranderen de cijfers van zijn rekenwerk in de vrolijkste figuurtjes. Marieke ten Berge heeft haar eigen fantasie ontketend in dit schitterende woordenloze prentenboek, dat een ode is aan de kunst en verbeelding.

Miljonairtje
Erik van Os
Leeftijd: 4+

Op de dag dat ze niets meer nodig had, besloot Miljonairtje een wandeling te maken. “Maar Miljonairtje”, zei een marktman. “U kunt toch niet op pad gaan zonder tas?” Ja, daar heeft hij wel gelijk in, dacht Miljonairtje. Ook de bakker, de slager en de fietsenmaker konden Miljonairtje niet zomaar voorbij laten lopen zonder haar iets te verkopen. Zo verzamelde Miljonairtje steeds meer spullen. Had ze die dan tóch nodig?

 

A-boeken

De dag dat Oorlog naar Rondo kwam
Andriy Lesiv en Romana Romanyshyn
Leeftijd: 6+

Danko, Zirka en Fabian leiden een rustig leven in het betoverende, vreugdevolle stadje Rondo. Tot de dag dat Oorlog komt. De inwoners van Rondo proberen met Oorlog te praten en proberen tegen hem te vechten, maar niets lijkt de vernielzucht en duisternis van Oorlog te kunnen stoppen.

Dit boek staat in Kronenburg bij de Prentenboeken, in Centrum en in de biebbus bij de A-boeken.

 

Het boek van alle mensen, dieren en dingen
Uit de schatkamers van Querido
Alle leeftijden

Uitgeverij Querido Kinderboeken bestaat 50 jaar! Dat wordt gevierd met deze lekker dikke feestbundel met het mooiste uit de eerste 50 jaar van Querido’s kinderboekenfonds. Met Annie M.G. Schmidt, Guus Kuijer, Toon Tellegen, Annet Schaap en ga zo maar door. Verhalen, fragmenten en gedichten om met het hele gezin van te genieten. Met veel illustraties.

 

B-boeken

Terra ultima: De ontdekkingsreis van een onbekend continent
Raoul Deleo
Leeftijd: 10+

Ontdekkingsreiziger Raoul Deleo doet verslag van zijn expedities naar het onbekende continent Terra Ultima. De exacte locatie houdt hij geheim, om alle onbekende, bijzondere diersoorten die daar leven te beschermen, zoals de vlindermees, de zeepadkwal en het flamingohert. Groot formaat prentvertelling met gedetailleerde, fantasierijke kleurenillustraties.

Deel dit item