14 maart 2023

Boekstart op de Kleine Paulus

Boekstart op de Kleine Paulus
Klik op de foto voor een vergroting

Sinds anderhalf jaar werkt Jessica Loopstra- Aalbers op de peutergroep van de Kleine Paulus. Deze locatie heeft een lokaal in buurthuis de Symfonie in het Arnhemse Broek. De groepsruimte deelt de peutergroep met Rijnstad en de Speelmorgen. Het is een kleinschalige vve-intensief groep met maximaal acht kinderen per dagdeel. Jessica vertelt je er meer over.

Voorbereid naar de basisschool

“Samen met de St. Paulusschool zorgen we ervoor dat kinderen goed voorbereid kunnen doorstromen naar de basisschool. Dat is soms best wel een uitdaging. In de vijfentwintig jaar dat ik werkzaam ben in de kinderopvang is dit de eerste keer dat een intensief locatie onder mijn hoede valt. Waar op andere locaties dingen vanzelfsprekend zijn /gaan of lijken, gaat het hier toch echt anders. Hier spreken de kinderen in mijn groep weinig tot geen Nederlands en begrijpen ze voor ons simpel lijkende dingen niet. Dat vraagt veel uitleg, herhaling, geduld en ook voorbeelden die zichtbaar zijn (materiaal, picto’s en plaatjes). Op allerlei manieren proberen we een zo groot en gevarieerd mogelijk taalaanbod te bieden zodat deze peuters straks als kleuters zo goed mogelijk voorbereid naar school gaan. Boekstart komt daarbij om de hoek zetten. Een supertof initiatief om de taal te stimuleren en achterstanden te voorkomen of zo beperkt mogelijk te houden. Naast de boeken die aanwezig waren op de groep kregen we een geweldig toffe en ruime aanvulling op ons eigen assortiment.”

Boekstart

“Dinsdag 28 februari was het zover… Bepakt en bezakt met dozen en tassen vol met mooie boeken, kwam Angelo van Boekstart langs op onze locatie. Elk kind mocht een boek uit de tas pakken om te bekijken. Wat een boel boeken. De kinderen wisten niet waar ze het eerst en het laatst moesten kijken. Voor mij voelde het vooral als één heel groot cadeau. De variatie, de boeken met echte foto’s, de zoekboeken, boeken passend bij de thema’s waaraan we werken, boeken met flapjes of een doorkijkje geven aan de volgende bladzijde. Echt zo gaaf!”

Ontdekkingstocht

“Zelf vind ik het boek ‘Ik ben ik en jij bent jij’ superleuk om samen of voor te lezen. Elke groep zou dit boek moeten hebben! Er valt zoveel te zien: leuke en grappige tekeningen met tegenstellingen. En het grappige verhaal ‘Gulzige geit’ waarin een geit een gekke ontdekkingstocht maakt naar wat allemaal lekker zou kunnen zijn. Met alle nieuwe boeken erbij, kan ik soms niet kiezen wat ik nu met de kinderen ga lezen en dat zal voorlopig nog wel even zo blijven. We hebben een boekenmand samengesteld die we op vaste momenten op tafel zetten. Kinderen kiezen zelf waar ze in willen kijken. Dat vinden ze echt helemaal leuk, sommige kinderen kiezen vaak hetzelfde boek. Anderen bekijken er zoveel mogelijk achter elkaar en weer een ander kan helemaal verdiept raken in dat ene boek met al die dieren en heeft voor niks en niemand meer aandacht. Als ik dat zo zie, word ik daar wel echt heel blij van.

Klein maar fijn

Het voorlezen aan de hele groep is en blijft wel een uitdaging. Het lezen in kleine groepjes sluit beter aan. Dan is er veel meer rust en aandacht voor het boek. Is vaak ook knusser, gezellig bij elkaar zitten. Daar houd ik van.”

Meer informatie over Boekstart in de kinderopvang vind je hier: Boekstart in de kinderopvang – Rozet

Deel dit item