24 april 2023

Burgerschap – uitgelicht aanbod voor op school

Burgerschap – uitgelicht aanbod voor op school
Klik op de foto voor een vergroting

Ook met cultuureducatie kun je in de klas aan de slag met burgerschapsvorming. Taal, kunst en/of erfgoed draagt bij aan de vorming van leerlingen tot actieve burgers. Omdat burgerschapsonderwijs in 2023 speerpunt is van Rozet, lichten we in elke nieuwsbrief aanbod uit dat hierbij past.

Dit keer brengen we een aantal workshops van Ohyescoolgreat onder de aandacht. Deze Arnhemse studio voor grafische vormgeving en educatie heeft lessen ontwikkeld over democratie en identiteit.

Hoe is het bijvoorbeeld om burger te zijn in een democratie? Wat houdt dat in Europa eigenlijk in? Wat betekent vrijheid en gelijkheid voor de leerlingen? Wanneer voel je je in je vrijheid beknopt? Hoe ga je om met verschillende meningen en vorm je een eigen mening? Bijvoorbeeld over wat Europa eigenlijk betekent. En hoe kom je voorbij stereotypering?

Beeldvorming staat centraal bij de workshop van Janne de Rooij. Wat is de invloed van de media? Leerlingen onderzoeken in een beeldende les meerdere perspectieven. Bestaat er eigenlijk wel één waarheid?

De interactieve animatie Propaganda by the people gaat over Europa. Welke toekomst wil je voor Europa?

In de online game van Act for Liberty kunnen jouw leerlingen testen of ze vinden of hun vrijheid te veel beperkt wordt. In de visuele verwerkingsopdracht ontwerpen de leerlingen een eigen protestposter. Waar vinden de leerlingen een demonstratie waard?

Deel dit item