24 april 2023

Kinderboekenweek 2023 – tips van en voor leerkrachten

Kinderboekenweek 2023 – tips van en voor leerkrachten
Klik op de foto voor een vergroting

De Kinderboekenweek 2023 vindt plaats van 4 oktober t/m 15 oktober 2023. Het thema is BIJ MIJ THUIS. Tijdens dit tien dagen durende evenement zijn er in het hele land allerlei activiteiten rond het kinderboek en leesplezier. Rozet Onderwijs stimuleert scholen en aanbieders om naar aanleiding van een boek en het thema een kunstzinnige activiteit in de klas te doen. We hebben leerkrachten gevraagd hoe zij vorig jaar met de Kinderboekenweek op school aan de slag gingen.

Mileen de Wit is leerkracht op de Zyp: “We hebben vooral gebruik gemaakt van jullie leuke ideeën. Jaarlijks terugkerend is het schrijven van een verhaal en het maken van een tekening bij het thema. Per bouw is er een gouden griffel en penseel te winnen. We openen de Kinderboekenweek met een toneelstuk van leerkrachten. En we sluiten de week af met de griffel-uitreiking. Ook is er op school een voorleeskampioen en lezen de oudere leerlingen voor aan jongere leerlingen.”

Marjolein Holtslag-Meeuwsen is leerkracht groep 7A op De Ommezwaai: “Een succesvol moment vorig jaar was de opening. De teamleider heeft de groepen 7 en 8 voorgelezen en de directeur groep 1 tot en met 6. De opening was hierdoor rustig, wat voor onze leerlingen in het speciaal onderwijs erg fijn was. Het thema ‘Gi-ga-groen’ sprak onze kinderen erg aan. Naast de leesbevordering, hebben we ook stil gestaan bij de natuur, handvaardigheid enz. Leerlingen hebben onder andere boomhutten geknutseld. Ook voerden ze groepsopdrachten uit, waarbij ze samen een Gi-Ga-Grote tekening hebben gemaakt over de natuur. Verder konden leerlingen uit groep 7 en 8 zich opgeven om volgens een rooster voor te lezen aan de groepen 1 tot en met 6. Dit was een groot succes! Zelfs leerlingen met ernstige dyslexie hebben een prentenboek voorgelezen aan kleuters. Op deze manier konden zij vol zelfvertrouwen voorlezen en was het voor de kleuterjuffen een moment van rust. De kleuters vonden het maar wat spannend en stoer dat de ‘grote kinderen’ kwamen voorlezen. Het thema ‘Bij mij thuis’ lijkt ons een mooie ingang om leerlingen te laten vertellen over hoe het bij hen thuis is. We hebben veel kinderen met verschillende culturele achtergronden, maar ook kinderen die wegens omstandigheden niet meer bij hun ouders wonen. Ook zijn er kinderen waarvan hun ouders zijn gescheiden of zelfs waarvan een ouder overleden is. Kortom, het thema zal veel leerlingen aanspreken.”

Wil je een voorstelling, workshop of lessenreeks boeken die met BIJ MIJ THUIS te maken heeft? Op Kunst en School lichten we aanbod uit dat hier goed bij past!

Deel dit item