12 januari 2023

Kinderjury 2023

Kinderjury 2023
Klik op de foto voor een vergroting

Kinderen kiezen vaak heel andere boeken als favoriet dan een deskundige jury van volwassenen. In aanloop naar de uitreiking van griffels en penselen in oktober, mogen kinderen eerst bepalen wat volgens hen het mooiste boek is uit 2022. Tijdens de leesweken van de Nationale Kinderjury, van 8 februari tot en met 9 april 2023, kiezen kinderen hun favoriete boek uit 2022. Welke boeken haal jij in je klas om jouw leerlingen kennis te laten maken met actuele titels?

We hebben voor je een aantal titels uit 2022 op een rijtje gezet. Dit vonden we de allermooiste boeken:

Het meer dat verdwijnt Paddy Donnelly, vertaling Dolf Jansen 2022 4+ 

Meara en haar opa gaan op zoek naar het geheim van het meer in Ierland waaraan opa woont. Het meer verdwijnt namelijk steeds en verschijnt later weer. Opa vertelt mysterieuze en fantasievolle verhalen en neemt Meara mee om de waarheid te achterhalen. 

Roze is voor iedereen! Ella Russell, Udayana Lugo, Kirsten Verhagen 2022  4+ 

Vijf vriendjes en één knorrige kat openen een kist met roze verkleedkleren. Het wordt een vrolijke dag vol fantasie, waarbij de kinderen op speelse wijze antwoord geven op de vraag “Voor wie is roze?” Roze is voor een astronaut! Voor marsmannetjes! Dansers en draken! Eigenlijk is roze voor iedereen…toch? 

Het nummer één telboek Caspar Salmon 2022 3+ 

Dit is ook een telboek. Het nummer één telboek zelfs. Maar niet zoals je gewend bent, want in dit boek tellen we uitsluitend tot één. Dus haal het niet in je hoofd om tot twee te tellen! Caspar Salmon neemt in dit boek telboeken op de hak door lezers steeds grotere en moeilijkere dingen te laten tellen. Eerst één appel. Dan één olifant. Dan alle eendjes met rolschaatsen aan (hint: het is er één). De vrolijke illustraties van Matt Hunt sluiten perfect aan bij de humoristische toon van de verteller. 

De trollen van Leif Pieter Koolwijk 2022 6+ 

Als de ouders van Ravna en Leif op plundertocht zijn, krijgt de achtjarige Ravna de leiding, want Leif is met zijn verhalen en liedjes nutteloos. Of toch niet? Met zwart-wit en gekleurde illustraties van Linde Faas. 

Jefferson Jean-Claude Mourlevat 2022 9+ 

Jefferson de egel wordt valselijk beschuldigd van een gruwelijke daad. Samen met zijn beste vriend Gijsbert start hij een onderzoek om de echte dader te vinden en belandt zo in de mensenstad. 

Mot en de metaalvissers Sanne Rooseboom, illustraties Sophie Pluim 2022 10+ 

Mot heet eigenlijk Vlinder. Maar zo noemt alleen haar moeder haar nog. Die wil het liefst een opgeruimd, luchtig kind in een jurkje. Mot is zo niet. Mot houdt van zwarte kleren en van de oude, rommelige stad waarin ze opgroeit. Het verhaal speelt zich net niet in onze wereld af. Mots stad is wat roestiger en ouder. Een boek over jezelf zijn, over de rafelrandjes van een stad en over hoe moeders en dochters elkaar soms in de weg zitten. 

Kinderen van het drijfzand Efua Traoré, vertaling Tjalling Bos 2022 10+ 

Magisch avontuur van een bekroonde nieuwe stem in de internationale jeugdliteratuur. Simi heeft nog nooit zo tegen de zomervakantie opgezien. Ze gaat twee maanden logeren bij haar oma, die ze nog nooit heeft gezien, op een plek zonder internet en elektriciteit. Haar oma waarschuwt Simi niet het oerwoud in te gaan. Maar een stem lokt haar het verboden pad op, het bos in, en algauw zinkt ze weg in rood drijfzand, naar een verborgen wereld… 

Twitch en de vlucht van de ijsvogel M.G. Leonard 2022 10+ 

Twitch heeft een passie voor vogels kijken. Hij heeft drie kippen als huisdier, vier duiven en zwaluwen die in zijn slaapkamer wonen. Op de eerste dag van de zomervakantie komt hij aan bij zijn geheime schuilplaats en ziet hij overal politie: een veroordeelde overvaller is uit de gevangenis ontsnapt en verstopt zich in het Avesbos… 

Deel dit item