<p>Door een storing bij onze leverancier kun je op dit moment geen gebruikmaken van de online biebcatalogus</p>
A A A
Vertaal website

Tijd van Burgers en Stoommachines

Voor Arnhem duurt het een tijdje voor de industriële revolutie de stad bereikt, maar aan het einde van de 19e eeuw vestigen zich in en rond de stad onder andere een textielbandfabriek en de ENKA. Met deze fabrieken en uitvindingen als de stoommachine en elektriciteit verandert Arnhem in een industriestad. Dat zorgt voor een tweedeling in de samenleving: rijke burgers uit het westen van Nederland verblijven door de komst van het treinstation steeds meer in grote herenhuizen en bezoeken regelmatig de Arnhemse filmhuizen, terwijl de arbeiders steeds meer op elkaar gepropt leven in kleine krotten.

Heb je interesse in de activiteiten van dit tijdvak neem contact op met je adviseur van Rozet.

Tijd van Burgers en Stoommachines

Opening van het tijdvak

In de 19e eeuw worden er veel nieuwe uitvindingen gedaan, zoals de film. Samen met Focus Filmtheater onderzoeken leerlingen de verschillende ontwikkelingen op het gebied van bewegend beeld.

Opening van het tijdvak

Erfgoed in het tijdvak

Tijdens Erfgoed in het tijdvak zijn objecten uit het Erfgoedcentrum aan alle 10 de tijdvakken verbonden. Deze lokale objecten staan centraal in de lessen. Hierbij wordt aangesloten op de belevingswereld, ontwikkeling, kennis en ervaring van de leerlingen met het onderwerp. Door middel van betekenisvolle opdrachten doorlopen de leerlingen de vier fasen van het creatieve proces en werken hierbij aan de culturele handelingen. De leerlingen worden uitgedaagd om na te denken over hun eigen erfgoed en de waarde hiervan.

Bij dit tijdvak gaan de kinderen kijken naar en opdrachten maken bij de moderateur, in 1837 uitgevonden, gemaakt door “C.E. Verhey, Lampiste à Arnhem”. Deze moderateur of olielamp is te zien in het Nederlands Openluchtmuseum.

Docentenhandleiding (pdf)
Werkbladen (pdf)
Film Erfgoed in het Tijdvak: Burgers en Stoommachines (YouTube)

Erfgoed in het tijdvak

Erfgoedexpert in de klas

Hoe grote machines werken, is vaak erg ingewikkeld om uit te leggen. Een technische tekening kan daar wel erg bij helpen. Samen met de erfgoedexpert ontdekken de leerlingen hoe de stoommachine werkt en hoe ze dit proces kunnen tekenen. Uiteindelijk zien ze zelfs een miniatuurstoommachine aan het werk.

Erfgoedexpert in de klas

Kunstenaar in de klas

Er zijn veel verschillende technieken om bewegend beeld te krijgen. Samen met Focus Filmtheater maken de leerlingen hun eigen film. Ze ontdekken bijvoorbeeld stop-motion, flipboekjes en taumatropen. Onderwerpen uit dit tijdvak zijn voor de leerlingen aanleiding om verhalen te laten ontstaan voor het maken van hun eigen film. Denk bijvoorbeeld aan kinderarbeid.

Kunstenaar in de klas

Bezoek aan culturele omgeving

Ook in Arnhem werkten veel kinderen in fabrieken. In het Openluchtmuseum maken ze kennis met deze kinderen. Hoe leefden ze? Hoe was het om een fabriekskind in Arnhem te zijn?

Bezoek aan culturele omgeving

Cultuursnack

Geschiedenis is overal, ook in Arnhem. Beleef samen met je klas bijzondere verhalen van je stad via de cultuursnack op je digibord. In twaalf onderwerpen ontdek je wat er tijdens de landelijke tijdvakken in Arnhem gebeurde en zelfs meer! De ideale snack voor tussendoor.

Cultuursnack

Vlog van Sid

De ENKA was een hele bijzondere fabriek die in Arnhem werd opgericht. Het was de eerste fabriek van Nederland met een lopende band, en de eigenaar was een van de eersten die de de leef- en werkomstandigheden van de arbeiders wilde verbeteren. Sid vertelt je hoe de ENKA dat precies deed.

Rijke teksten

De fabriekskinderen van Arnhem: Met de komst van de eerste fabrieken in Arnhem wordt de situatie van de arbeiders er niet beter op. Ze leven in krotten en zelfs hun kinderen moeten mee in de fabrieken werken om genoeg geld te verdienen voor eten. Hoe was het als kind om in zo’n fabriek te werken? (pdf)

Arnhem verbonden met het westen van het land: In 1845 wordt Arnhem eindelijk met een spoor verbonden met het westen. Nu kan het hele land komen kijken hoe mooi Arnhem, de Veluwe en de Betuwe is. De koning zou eigenlijk het station komen openen, maar gaat dat nog wel door? (pdf)

Meer rechten en meer macht! In de 19e eeuw zijn mensen in Arnhem niet allemaal tevreden over hun plekje in de maatschappij. Ze vinden het niet eerlijk dat andere groepen meer en betere rechten hebben dan zij. Om dat te veranderen gaan ze in grote getalen de straat op om te protesteren. (pdf)

Rijke teksten

Leesbevordering in de klas

Lezen is belangrijk. Leesbevordering daarom ook! Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Als leerkracht heb je het al zo druk! Waar haal je de tijd vandaan om ook nog eens allerlei kinderboeken te lezen, zodat je weet wat er te vinden is? Want als je niet weet welke boeken er zijn, kun je ze ook niet inzetten… Op leesbevorderingindeklas.nl staan veel leestips en boekrecensies voor de bovenbouw van de basisschool, die aansluiten bij dit tijdvak Burgers en Stoommachines.

Leesbevordering in de klas