Tijd van Steden en Staten

Arnhem groeit in dit tijdvak van klein dorpje naar een echte stad. Als graaf Otto van Zutphen in 1233 Arnhem stadsrechten geeft, mogen de inwoners eindelijk jaarmarkten houden, een eigen stadsbestuur instellen en een mooie stadsmuur bouwen. Deze nieuwe rechten maken de stad een ideale broedplaats voor ambachtslieden, handelaren en kloosterlingen.

Geïnteresseerd in onderstaande activiteiten? Neem dan contact op met je adviseur van Rozet.

De middeleeuwse Anna Catharina is in deze tijd beland… Hoe kunnen de leerlingen haar een beetje thuis laten voelen? Hoe komt ze weer terug in haar eigen tijd? Actrice Sabine van Boven komt naar de school met een introductieverhaal over het leven in de middeleeuwen. Waarin verschilt nu met toen? 

Catharina komt op school

Kunstenaar in de klas

Actrice Sabine van Boven dompelt de leerlingen als Anna Catharina onder in middeleeuws Arnhem: Hoe was het om in de stad te leven? En hoe creëren de leerlingen een eigen stukje middeleeuwen op school? Anna Catharina stuurt de leerlingen brieven met creatieve opdrachten over het dagelijks leven in de middeleeuwen. 

Catharina komt op school

Erfgoedexpert in de klas

De Erfgoedexpert leert jullie in de klas over de Arnhemse gilden en laat de leerlingen hun eigen gildeteken maken met behulp van gutsen en linoleum.

Erfgoedexpert in de klas

Anna Catharina is nog steeds op zoek naar haar man Otto… Zal ze hem vinden en kunnen de leerlingen een stukje middeleeuwen terugbrengen op school?

Bezoek aan culturele omgeving

Samen met de erfgoedexpert gaan de leerlingen op ontdekkingstocht in de binnenstad: waar zijn nog middeleeuwse gebouwen, straatnamen en kelders te vinden en welke activiteiten hebben hier vroeger plaatsgevonden?

Vlog van Sid


Erfgoedexpert Sid vertelt je alles over het Arnhemse stadswapen en de Sabelspoort, bekijk zijn vlog over de Tijd van steden en staten.

 

Digitale Scheurkalender

Geschiedenis is overal, ook in Arnhem. Beleef samen met je klas bijzondere verhalen van je stad via de digitale scheurkalender op je digibord. In twaalf onderwerpen ontdek je wat er tijdens de landelijke tijdvakken in Arnhem gebeurde en zelfs meer! De ideale cultuursnack voor tussendoor.

Ga naar website van Digitale Scheurkalender en log in met ErfgoedcentrumRozet