Maakonderwijs

Kunst, techniek en technologie komen in het Maakonderwijs samen. Binnen maakonderwijs bedenkt een leerling - door te maken- meerdere creatieve oplossingen binnen een opdracht. Leren door te maken. De Arnhemse schoolbesturen stimuleren het Maakonderwijs. In het schooljaar 2022-2023 brengt Rozet daarom Maakonderwijs nog eens extra onder de aandacht.

Kunst inspireert tot maken

Bij maakonderwijs gaan leerlingen spelenderwijs aan de slag met nieuwe materialen, digitale en analoge technieken en/of apparatuur. De kunsten zijn hierbij steeds de bron van inspiratie en verwondering. Leerlingen maken bijvoorbeeld een digitaal en analoog 3D-architectuur model, een actie-reactiebaan, een animatie met onderdelen van echte apparaten.

Rozet heeft voor alle klassen laagdrempelige Maakprojecten laten ontwikkelen die scholen kunnen aanvragen.

Kunst inspireert tot maken

Aanbod groep 1 t/m 4

Voor de groepen 1 t/m 4 zijn er vier projecten ontwikkeld. Een kunstvakdocent voert twee lessen in de klas uit, aangevuld met lesmateriaal voor een les die de leerkracht zelf geeft. Deze gastlessen passen bij veelvoorkomende thema’s en hebben de volgende titels: Lichtlab, Schaduwspel, (Ver)wonderlijke gevels stapelen en Kettingreactie bouwen.  

Scholen kunnen deze in het schooljaar 2022 – 2023 kosteloos testen. Wil je meer weten over deze projecten bekijk dan onze PDF.

Kunst van het Maken – aanbod groep 5 t/m 8

In samenwerking met Arnhemse scholen en kunstenaars zijn zes projecten ontwikkeld voor de groepen 5-8, met zes tot acht lessen.

De projecten sluiten aan bij thema’s zoals verre landen, grote uitvinders, duurzaamheid en bouwen van de stad. De leerlingen werken met analoge technieken en materialen zoals textiel, hout, papier, inkt, oude apparaten materialen uit de natuur en gebruiken digitale productie tools zoals 3D-modelling, of Augmented Reality. Recente en oudere kunsten zijn steeds de inspiratie.

Leerkrachten kunnen de lessen grotendeels zelf uitvoeren, al dan niet na een introductie workshop en met het bijbehorende lesmateriaal (lesbrieven, PowerPoints en Instructables). Lessen met specifieke analoge of digitale vaardigheden kunnen kunstvakdocenten verzorgen. Wil je meer weten over de projecten van De kunst van het Maken? Klik hier

De projecten Digidracht in drukland, Architectuur, Pixelkleed en Hermachine zijn bijna klaar. Deze kunnen een aantal scholen kosteloos testen. De projecten Theater met IPads en Geluidmachine zijn nog in ontwikkeling.

Op de aanbodpagina Kunst en School staan nog meer Maak-workshops van andere aanbieders.

Rozet Onderwijs organiseert dit speerpunt samen met MakerCosmos, dat bestaat uit makers van Community Learning Center Arnhem (CLC), de Onderwijsspecialisten, Makers on the Move, HAN Pabo, Rozet en Fillip Studio’s.  

Ontwikkel zelf Maak-lessen

Wil je zelf Maak-lessen leren ontwikkelen? Dat kan met een set Ontwikkelkaarten voor Maakonderwijs! Je ziet hier in een oogopslag wat de belangrijkste doelen en werkvormen van Maakonderwijs in het basisonderwijs zijn. Je leert meer over het werken met Ontwikkelkaarten bij de Training Ontwikkelkaarten.