Netwerkmiddag Kunst en Burgerschap

De goed bezochte netwerkdag voor leerkrachten en kunstaanbieders van het primair onderwijs op 20 september in Rozet stond in het teken van burgerschap: Hoe versterk je met cultuur- en taaleducatie het burgerschapsonderwijs op school?
Hoe breng je de wijk in de school? En hoe kunnen leerlingen met kunstzinnige activiteiten waarden als vrijheid, solidariteit en gelijkheid in een democratie eigen maken?

Netwerkmiddag Kunst en Burgerschap

Verder op de Netwerkmiddag

Meer dan moet, minder dan mag
Peggy Brandon trapte de middag af met de lezing ‘Meer dan moet, minder dan mag’. Brandon is directeur van het Amsterdamse expertisecentrum cultuuronderwijs Mocca én kwartiermaker van het nog op de richten Nationaal Slavernijmuseum. Ze liet zien hoe je het slavernijverleden met empathie, wederzijds begrip en participatie kan belichten. Hoe je een plek creëert waar ruimte is voor de pijn, maar ook oog is voor Black Skills, want zo stelde Brandon: “We zijn meer dan deze vierhonderd jaar.” De registratie van de lezing vind je hier.

 

Deelsessies – Voorbeelden geïntegreerd kunst-taal en burgerschapsonderwijs. 
Het tweede deel van het programma bestond uit verschillende deelsessies. De leerkrachten en kunstaanbieders konden in twee rondes verschillende voorbeelden zien van lessen waarin kunst-taal en burgerschapsonderwijs samengaan.

Keti Koti Junior Arnhem
Zo was er een deelsessie vanuit het project Keti Koti Junior Arnhem. In dit project wordt het slavernijverleden verbonden met het heden door middel van dans, erfgoed en verhalen. Danser en choreograaf Kei-Kevin Maturbongs vertelt: “Het universele karakter van dans is een manier om complexe thema’s zoals het slavernijverleden over te brengen. Soms is het moeilijk woorden te vinden, dan kan dans heel erg helpen”. “Leerlingen leren omgaan met emoties door zich fysiek uit te drukken”, is ook de ervaring van icc’er Mirjam Schepers.

Filosoferen met kinderen
Sanne van Niel van Filosofiris leidde een sessie over filosofie. “Filosoferen en burgerschap passen mooi bij elkaar omdat je met elkaar in dialoog gaat. Je denkt na over concepten en begrippen die in de samenleving spelen. Als je de leerlingen elkaar hierop laat bevragen, in plaats van tegen elkaar aan botsen, ontstaat daar iets heel moois.”

Boiling Frog Game – Wat is vrijheid?
Leerlingen leren vrijheid te verdedigen met ‘Boiling Frog game’ van The Future is Now/ Janne de Rooy. De workshop gebruikt online stellingen om te ontdekken wanneer ze persoonlijk in actie moeten komen om hun vrijheid en die van anderen te bewaken.

Buitengewoon in de wijk
In het wijkgerichte project Buitengewoon van Zieke Docenten en New Hearts ontdekken leerlingen hun competenties met de hulp van inspirerende kunstenaars. Gerda is lange tijd docent geweest op de Vrije School, heeft net haar master Kunsteducatie afgerond en woonde de deelsessie bij. “Kunstenaars en leerlingen gaan de wijk in en verbinden zich met wat er in de wijk gebeurt en aan de mensen in de wijk. Ik ben even wakker geschud. We hebben nu een heleboel jonge asielzoekers bij ons in buurt, waarom zoeken we elkaar niet op?”

Bosch play – coöperatief gamen
Deelnemers gingen fanatiek aan de slag bij het maken van een eigen avatar tijdens de workshop van Bosch Play. Bij dit spel moeten spelers zich een weg banen door de cirkel van zeven hoofdzondes. Wat blijkt: samenwerken loont.

(n)/GEL☉☉FLIJK  – geloven in Nederland
In de deelsessie van collectief Koppig stond hun schoolbrede project (☉n)/GEL☉☉FLIJK centraal. Dit project belicht de meest voorkomende geloven in Nederland, en besteed hierbij aandacht aan de verschillen en de overeenkomsten.