Verhalen bij de Buren is een platform bestaande uit ervaringsdeskundige kunstprofessionals.
Initiatiefneemster Serge Metselaar is een ervaringsdeskundige actrice en projectleider. Zij woont in de Geitenkamp te Arnhem. Zij heeft zware periodes gekend in haar leven. Zij liep hierbij regelmatig tegen stigma’s (vooroordelen) aan. Mensen waren zich veelal niet bewust van deze stigma’s. Vanuit haar eigen ervaring, en mensen om haar heen, wilde zij graag bewustzijn van stigma verhogen. Vooral bij mensen werkzaam (professionals & vrijwilligers) met mensen met psychische aandoeningen. Zij wilde dit doen door middel van interactief theater.
In 2018 waren er twee voorstellingen waarin mensen met en zonder psychische aandoeningen met elkaar op zoek gingen naar de overeenkomsten. In 2019 ontwikkelde Verhalen bij de Buren de workshop: jouw verhaal, mijn verhaal. Dit kwam tot stand met behulp van ZonMW & Rozet.
Stigma’s. Ook wel bekend als vooroordelen. Iedereen kent ze wel en als je echt eerlijk bent, heb jij ze zelf ook. En dat is niet erg. Het gaat erom dat je weet dat je ze hebt en dat ze jouw gedrag misschien beïnvloeden.
Verhalen bij de Buren zet zich in, door middel van diverse interactieve kunstdisciplines, om stigma’s bewuster te maken. Hoe doen we dit dan?
Nou, bijvoorbeeld met onze stigmakostuums. Hiermee spreken wij jou aan op jouw stigma’s. Door te overdrijven wordt het grappig en stiekem ook herkenbaar. Wij maken theater met onze stigmapoppen daarin spreken wij jou echt aan. Wij spelen ook met elkaar in onze stigmakostuums, waarin jij herkenning vindt. De stigmakostuums zijn voor alle gelegenheden
Of door onze short documovies. Dit zijn korte filmpjes van 5-10 minuten. Wij maken deze samen met de doelgroep. De kern is dat mensen die bepaalde stigma’s ervaren, gezamenlijk met elkaar en ons een short documovie maken. Waarbij wij ons richten op wat voor hen van belang is en wat zij willen overbrengen over de stigma’s die zij ervaren. Zonder zielig te zijn. De short documovies kunnen onder andere getoond en besproken worden op onderwijsinstellingen maar ook bijvoorbeeld bij teambuildingdagen.
In 2022 maakt Verhalen bij de Buren een interactieve short documovie van 15 minuten, gemaakt samen met jonge mensen tussen de 16 en 30 jaar die zelf binnen het autisme spectrum vallen. Alle inhoud in de short docu komt van hen. Zij maken onder andere animaties, geven interviews, dragen bij aan de muziek, en monteren. ‘Wij zijn niet anders, wij ervaren anders’ aldus één van de deelnemers. Lees het hele persbericht!
De premiere van deze short docu is op dinsdag 7 juni 2022 in Rozet om 16.00u. Om daar bij te zijn (plaatsen zijn beperkt) (de kijkers doen ook mee!) moet je een aanmeldformulier invullen. Welkom!
Meet This Arnhem – voor mensen mét en zonder beperking, onderdeel van Rozet – en Verhalen bij de Buren werken samen rondom kunst, ontmoetingen en inclusie. Deze keer door middel van het ontwikkelen, uitvoeren en presenteren van een short documovie omtrent autisme. Meet This Arnhem faciliteert en financiert, Verhalen bij de Buren organiseert en produceert.
‘Ik ben toch geen autist!’ wordt óók mogelijk gemaakt door Mind & VGZ. Veel dank aan Jados: dankzij hun inspanning vonden jonge mensen die vallen binnen het spectrum ons!
Verhalen bij de Buren is een platform bestaande uit mensen van verschillende kunstdisciplines die zelf ervaringskennis hebben. Wij hebben zelf psychische klachten, wij hebben zelf diagnoses, wij zijn zelf homoseksueel, wij hebben zelf overgewicht, onze zus heeft MS (multiple sclerose). Wij maken onze interactieve kunst vanuit onze eigen ervaringen.
Het is leuk
Het is educatief
Het is herkennend
Het is kunst
En toch dichtbij
Het is open
Het is toegankelijk
Het is voor iedereen
Je kunt ons inhuren voor: congressen, seminars, open dagen, personeelsdagen, teambuilding, themadagen, themamoment tijdens de lunch etc.
Wil jij ook mee doen of wil je meer weten? Maak dan contact per mail!
Meldingen