Een land van jammer en ellende?

EGC37-22
Een land van jammer en ellende?

Emoties in het Land van Maas en Waal tijdens de watersnood van 1926 

Met de recente watersnood in Limburg nog vers in onze gedachten, kunnen we ons goed voorstellen hoeveel impact de watersnood van 1926 moet hebben gehad op het zwaar getroffen Land van Maas en Waal. Wonderbaarlijk genoeg vielen er geen doden, maar circa 5.700 mensen zagen zich die winter genoodzaakt hun huis te verlaten en het verlies van vee en goederen was enorm. De overheid weigerde echter om het tot nationale ramp uit te roepen, waardoor er ook geen noodhulp werd vrijgemaakt. Er kwam een enorme publieke inzamelingsactie op gang voor de slachtoffers, met emotionele oproepen in de kranten, reportages uit het rampgebied en benefietavonden.

Godelieve Peters-Boselie is onderzoeker en richt zich op de rol die emoties spelen in de onderlinge politieke en maatschappelijke verhoudingen tijdens een crisis, waarbij deze watersnood de eerste casus is. Brengt een ramp mensen bij elkaar, of worden bestaande breuklijnen in de samenleving juist versterkt? Hoe werd er gesproken over de inwoners van Maas en Waal? Hoe keken zij zelf aan tegen de ramp en de afwikkeling daarvan? Deze en andere vragen zullen tijdens de lezing de revue passeren, waarbij er ook ruimte is voor vragen en suggesties.


Tentoonstelling & lezingen

Op 1 oktober opent in het Erfgoedcentrum in Rozet een nieuwe tentoonstelling: Van de ramp gered! Er zijn bijzondere voorwerpen te zien die bewaard zijn gebleven ondanks of door rampen. Zo zijn er kloosterboeken van de beeldenstorm gered en is servies tijdens de Tweede Wereldoorlog als kostbaar bezit verstopt.

Bij de tentoonstelling wordt een reeks lezingen geprogrammeerd. Kijk hier voor informatie over de andere lezingen. 

Gegevens

Nog 40 plekken beschikbaar
Rozet Centrum
Kortestraat 16
6811 EP Arnhem
€ 7,50
Dinsdag 18 okt. 2022 19:30 - 21:00

Gerelateerde evenementen

Komende activiteiten

Keti Koti - Vrijheidscollege - Jeangu Macrooy

Keti Koti - Vrijheidscollege - Jeangu Macrooy

Jeangu Macrooy (1993) is een Nederlandse zanger en songwriter. Hij is onder andere bekend van zijn deelname aan het Eurovisie Songfestival in 2021. In 2014 vertrok hij vanuit Suriname naar Nederland, waar hij zijn debuut-EP ‘Brave Enough’ uitbracht. Dit leverde hem de titel 3FM Talent op, naast een nominatie voor de Edison Pop als Beste Nieuwkomer. In 2017 bracht Jeangu zijn debuutalbum 'High On You' uit en sindsdien speelde hij op verschillende grote festivals als Lowlands, North Sea Jazz en Eurosonic Noorderslag. Eind 2022 heeft Jeangu Macrooy zijn derde studio album ‘Summer Moon’ uitgebracht, zijn meest openhartige plaat tot nu toe. Jeangu's Keti Koti Vrijheidscollege gaat over de herdenking van de afschaffing van de slavernij 150 jaar geleden, en de enorme impact die het Nederlandse slavernijverleden nog steeds heeft voor veel mensen van kleur vandaag de dag.Deelname is gratis, meld je wel even aan.Dit vrijheidscollege wordt mede mogelijk gemaakt door Comité 30 juni-1 juli Arnhem.

8 juni 19:30 - 21:30
Rozet Centrum
ArcheoHotspot Arnhem

ArcheoHotspot Arnhem

Kijk mee, doe mee, denk mee! Elke woensdagmiddag tussen 13:00 en 16:00 uur. ArcheoHotspot Arnhem maakt archeologie voor iedereen tastbaar en toegankelijk.

16 juni 13:00 - 16:00
Rozet Centrum
Rondleiding Erfgoedcentrum

Rondleiding Erfgoedcentrum

In grote stappen door de geschiedenis van Arnhem aan de hand van de objecten in het Erfgoedcentrum. 

16 juni 14:00 - 14:40
Rozet Centrum

Terugkerende activiteiten

Arnhems Uurtje Cultuur - online

Arnhems Uurtje Cultuur - online

ONLINE
Online: ArcheoAcademy

Online: ArcheoAcademy

ONLINE