Let op: Vrijdag 26 april is Rozet om 20 uur gesloten. Zaterdag 27 april (Koningsdag) is Rozet de hele dag gesloten.

De laatste dagen van hertog Adolf van Gelre

EGC39-22
De laatste dagen van hertog Adolf van Gelre

Opluchting in Gelre: de gevreesde Bourgondische hertog Karel de Stoute is dood! In 1477 komt er zo een onverwacht einde aan de Eerste Bourgondische Bezetting (1473-1477) van het hertogdom Gelre. De steden, ridderschap en bannerheren huldigen Adolf van Egmond, die zes jaar in Bourgondische gevangenschap heeft doorgebracht, opnieuw als hertog van Gelre en even gloort de hoop op Gelderse zelfstandigheid. Enkele maanden later sneuvelt Adolf echter als aanvoerder van een Vlaams leger voor de poorten van Tournai ('Doornik'). Deze korte, maar intensieve periode heeft in de literatuur - mede door het ontbreken van Gelders bronmateriaal - nog niet de aandacht gekregen die het verdient. In Vlaamse en Franse kronieken blijkt gelukkig nog verrassend veel informatie te vinden over de opkomst en ondergang van hertog Adolf, wiens laatste regeringsjaar zo bepalend is geweest voor het hertogdom Gelre.

Naast deze lezing zal ook de nieuwe uitgave van de Bijdragen en Mededelingen Gelre worden gepresenteerd.

Afbeelding: Bibliothèque nationale de France. 


Tentoonstelling & lezingen

Nu te zien in het Erfgoedcentrum in Rozet: Van de ramp gered! In deze tentoonstelling zijn bijzondere voorwerpen te zien die bewaard zijn gebleven ondanks of door rampen. Zo zijn er kloosterboeken van de beeldenstorm gered en is servies tijdens de Tweede Wereldoorlog als kostbaar bezit verstopt.

Bij de tentoonstelling wordt een reeks lezingen geprogrammeerd in samenwerking met de Vereniging Gelre. Kijk hier voor informatie over de andere lezingen. 

Gegevens

Nog 8 plekken beschikbaar
Rozet Centrum
Kortestraat 16
6811 EP Arnhem
Dinsdag 17 jan. 2023 19:30 - 21:00

Gerelateerde evenementen

Komende activiteiten

Fotograferen met je smartphone

Fotograferen met je smartphone

Foto's maken, bewerken en opslaan op je smartphone.

25 mei 13:00 - 16:00
Rozet Centrum
Audiotour StadsWoud

Audiotour StadsWoud

Loop mee met Flore en ontdek hoe de natuur, ook in de Arnhemse binnenstad, in de kleinste en gekste hoekjes te vinden is. 

Rozet Centrum
ONLINE LEZING: Pierre Abélard

ONLINE LEZING: Pierre Abélard

LET OP: deze serie van 2 lezingen kijk je thuis op je eigen computer. Abélard, een filosoof, dichter en theoloog, wiens invloed reikt tot in het heden.

ONLINE

Terugkerende activiteiten

Arnhems Uurtje Cultuur - online

Arnhems Uurtje Cultuur - online

ONLINE
Online: ArcheoAcademy

Online: ArcheoAcademy

ONLINE