De laatste dagen van hertog Adolf van Gelre

EGC39-22
De laatste dagen van hertog Adolf van Gelre

Opluchting in Gelre: de gevreesde Bourgondische hertog Karel de Stoute is dood! In 1477 komt er zo een onverwacht einde aan de Eerste Bourgondische Bezetting (1473-1477) van het hertogdom Gelre. De steden, ridderschap en bannerheren huldigen Adolf van Egmond, die zes jaar in Bourgondische gevangenschap heeft doorgebracht, opnieuw als hertog van Gelre en even gloort de hoop op Gelderse zelfstandigheid. Enkele maanden later sneuvelt Adolf echter als aanvoerder van een Vlaams leger voor de poorten van Tournai ('Doornik'). Deze korte, maar intensieve periode heeft in de literatuur - mede door het ontbreken van Gelders bronmateriaal - nog niet de aandacht gekregen die het verdient. In Vlaamse en Franse kronieken blijkt gelukkig nog verrassend veel informatie te vinden over de opkomst en ondergang van hertog Adolf, wiens laatste regeringsjaar zo bepalend is geweest voor het hertogdom Gelre.

Naast deze lezing zal ook de nieuwe uitgave van de Bijdragen en Mededelingen Gelre worden gepresenteerd.

Afbeelding: Bibliothèque nationale de France. 


Tentoonstelling & lezingen

Nu te zien in het Erfgoedcentrum in Rozet: Van de ramp gered! In deze tentoonstelling zijn bijzondere voorwerpen te zien die bewaard zijn gebleven ondanks of door rampen. Zo zijn er kloosterboeken van de beeldenstorm gered en is servies tijdens de Tweede Wereldoorlog als kostbaar bezit verstopt.

Bij de tentoonstelling wordt een reeks lezingen geprogrammeerd in samenwerking met de Vereniging Gelre. Kijk hier voor informatie over de andere lezingen. 

Gegevens

Nog 8 plekken beschikbaar
Rozet Centrum
Kortestraat 16
6811 EP Arnhem
Dinsdag 17 jan. 2023 19:30 - 21:00

Gerelateerde evenementen

Komende activiteiten

Museumkring 4: Johannes Vermeer.

Museumkring 4: Johannes Vermeer.

Lezing en een week later met de docent een excursie naar het Rijksmuseum met de grootste tentoonstelling over Vermeer ooit.

24 maart - 31 maart
2 sessies
Rozet Centrum
Klassieke muziekvoorstelling MFC Presikhaaf - Donderdagmiddag activiteit

Klassieke muziekvoorstelling MFC Presikhaaf - Donderdagmiddag activiteit

De Klassieke Muziekweek Presikhaaf is een initiatief van EL ELE Dans en Muziekschool in Presikhaaf. Met dit project wordt (lichte) klassieke muziek een week lang volop onder de aandacht gebracht in de prachtige wijk Presikhaaf. Klassieke muziek is iets dat zich vaak buiten Presikhaaf afspeelt. Voor een deel van de kinderen (en volwassenen) die in de wijk wonen behoort de klassieke muziek niet tot hun leefwereld. Mochten ze al muzieklessen volgen dan komen ze buiten de muziekschool hoegenaamd niet veel met klassieke muziek in aanraking. De stap naar de concertzalen in de stad is groot en ligt ook vaak buiten het blikveld. Tijdens deze dagen komt de klassieke muziek naar de mensen toe in hun eigen wijk. Zo wordt de afstand kleiner, ook letterlijk. Ook mensen van buiten Presikhaaf, die normaal elders naar concerten gaan, zijn welkom om de verschillende concerten die in Presikhaaf gegeven zullen worden, te bezoeken. Dit jaar is de Klassieke Muziekweek Presikhaaf van maandag 27 maart tot en met zondag 2 april 2023

30 maart 12:30 - 15:00
Rozet Presikhaaf
Arnhemkunde: De geschiedenis van verkeer en vervoer in Arnhem

Arnhemkunde: De geschiedenis van verkeer en vervoer in Arnhem

De geschiedenis van Arnhem is voor een belangrijk deel bepaald door de ligging van de stad. Ton Burgers vertelt er uitgebreid over en tijdens de wandeling zie je waar die geschiedenis zich heeft afgespeeld.

5 april - 8 april
2 sessies
Rozet Centrum

Terugkerende activiteiten

Arnhems Uurtje Cultuur - online

Arnhems Uurtje Cultuur - online

ONLINE
Opening Audiotour StadsWoud

Opening Audiotour StadsWoud

Rozet Centrum