Let op: Vrijdag 26 april is Rozet om 20 uur gesloten. Zaterdag 27 april (Koningsdag) is Rozet de hele dag gesloten.

Expositie | Arne Hendriks - The Incredible Shrinking Man

Expositie | Arne Hendriks - The Incredible Shrinking Man

Hoe maak je van de nood een deugd? Dat onderzoekt architectuurcentrum CASA onder het motto Meer Minder. Er zijn nogal wat noden in de Nederlandse samenleving. Denk bijvoorbeeld aan het tekort aan woningen. Maar wat als we van de nood een deugd maken en op een nieuwe manier over problemen nadenken? Schaarste leidt tot alternatieve oplossingen. Maar ook tot bewustwording dat het anders kan, anders moet. Schaarste als kans, meer met minder: less is more.

CASA nodigde beeldend kunstenaar, ontwerper en onderzoeker Arne Hendriks uit om een presentatie te maken die laat zien dat er meer kan met minder. Zijn project The Incredible Shrinking Man bevat verhalen van over de hele wereld die de voordelen van ‘meer minder’ aantonen. Op het Japanse eiland Okinawa maakte Hendriks kennis met het begrip ‘hara hachi bu’ ofwel ‘eten tot je honger gestild is (80%), niet tot je vol zit (100%)’. Dat is ook de gedachte achter het Hara Hachi Bu-dorp dat Hendriks bedacht voor een samenleving waarin mensen tevreden zijn met minder.

"Ik ben nieuwsgierig naar de afkeer van krimp en het blinde geloof in groei als oplossing voor problemen en maatstaf voor succes en geluk. Op die manier ontzeggen mensen zichzelf creatieve mogelijkheden om in balans met hun omgeving te bestaan. The Incredible Shrinking Man is een oefening in het verlangen naar minder."

Met de tentoonstelling nodigt Hendriks bezoekers uit om een stapje terug te doen.

Over CASA

CASA is eind 2003 ontstaan vanuit het lokale Arnhemse architectuurcafé. Inmiddels is CASA uitgegroeid tot hét platform voor Arnhems stedelijke en landschappelijke ontwikkeling. Een kritische maar opbouwende en creatieve kijk op architectuur, stedenbouw, openbare ruimte en landschapsarchitectuur zijn uitgangspunt. Onder het motto ‘Think Global, Act Local’ is CASA aanjager van urgente thema’s in Arnhem en omstreken.

Deze expositie wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Arnhem en het Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie. 

Gegevens

Rozet Centrum
Kortestraat 16
6811 EP Arnhem

Gerelateerde evenementen

Komende activiteiten

Tentoonstelling | Public Space

Tentoonstelling | Public Space

In de tentoonstelling Puclic Space zie je verschillende kunstenaars die werk hebben gemaakt voor de openbare ruimte of geïnspireerd zijn door de openbare ruimte. Bekijk onder andere hoe Eric Treillard met ‘The City Is A Playground’ een leeg en vergeten pleintje in een handomdraai omtovert tot een bruisend basketbalveld. Beklim één van de traptreden van City Guide to Kataro van Jasper Bloem en ervaar en bewonder deze complexe hyperdigitale stad vanuit een onalledaags perspectief. Maak een wandel- of fietstocht langs publieke kunstwerken en opvallende cultuurobjecten die kriskras door de wijken van Arnhem staan.De routes zijn samengesteld door Theo Brink van Stichting Kunst in de Publieke Ruimte. Verder zie je werk van Krista Burger, gemaakt i.s..m. leerlingen  basisschool Pythagoras - Pieter de Jong en de ingrepen in de publieke ruimte van studenten ArtEZ GDA. Loop langs de trappen van Rozet en bekijk de kaderwand en bezoek de expositieruimte De Vis op de derde verdieping. Voor meer achtergrond over Sporen in Gelderland ga je naar het Erfgoedcentrum in de kelder.Kom langs en laat je inspireren! Je vindt alle info op de Public Space pagina.

Rozet Centrum
Met kunst voor de klas

Met kunst voor de klas

Wist je dat het basisonderwijs voor net afgestudeerde kunstvakdocenten een interessante en uitdagende werkplek is? Kunst en cultuur zijn van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van kinderen, en er is dan ook grote vraag naar gemotiveerde creatievelingen die zelfstandig voor de klas kunnen staan.

5 oktober - 23 mei
Diverse locaties
Als kunst je vak is

Als kunst je vak is

Ben jij al geruime tijd actief als kunstvakdocent in het onderwijs? Ben je op zoek naar nieuwe ideeën, wil je sparren met je vakgenoten, en heb je zelf ook veel te delen? Schrijf je dan in voor het scholingstraject Als kunst je vak is. Tijdens dit traject staat jouw persoonlijke leervraag centraal. Daarnaast krijg je nieuwe inspiratie gevoed door inspirerende gastdocenten uit de praktijk. Een leven lang leren begint met deze bijeenkomsten.

12 oktober - 23 mei
Diverse locaties

Terugkerende activiteiten

Arnhems Uurtje Cultuur - online

Arnhems Uurtje Cultuur - online

ONLINE