Expositie | Arne Hendriks - The Incredible Shrinking Man

Expositie | Arne Hendriks - The Incredible Shrinking Man

Hoe maak je van de nood een deugd? Dat onderzoekt architectuurcentrum CASA onder het motto Meer Minder. Er zijn nogal wat noden in de Nederlandse samenleving. Denk bijvoorbeeld aan het tekort aan woningen. Maar wat als we van de nood een deugd maken en op een nieuwe manier over problemen nadenken? Schaarste leidt tot alternatieve oplossingen. Maar ook tot bewustwording dat het anders kan, anders moet. Schaarste als kans, meer met minder: less is more.

CASA nodigde beeldend kunstenaar, ontwerper en onderzoeker Arne Hendriks uit om een presentatie te maken die laat zien dat er meer kan met minder. Zijn project The Incredible Shrinking Man bevat verhalen van over de hele wereld die de voordelen van ‘meer minder’ aantonen. Op het Japanse eiland Okinawa maakte Hendriks kennis met het begrip ‘hara hachi bu’ ofwel ‘eten tot je honger gestild is (80%), niet tot je vol zit (100%)’. Dat is ook de gedachte achter het Hara Hachi Bu-dorp dat Hendriks bedacht voor een samenleving waarin mensen tevreden zijn met minder.

"Ik ben nieuwsgierig naar de afkeer van krimp en het blinde geloof in groei als oplossing voor problemen en maatstaf voor succes en geluk. Op die manier ontzeggen mensen zichzelf creatieve mogelijkheden om in balans met hun omgeving te bestaan. The Incredible Shrinking Man is een oefening in het verlangen naar minder."

Met de tentoonstelling nodigt Hendriks bezoekers uit om een stapje terug te doen.

Over CASA

CASA is eind 2003 ontstaan vanuit het lokale Arnhemse architectuurcafé. Inmiddels is CASA uitgegroeid tot hét platform voor Arnhems stedelijke en landschappelijke ontwikkeling. Een kritische maar opbouwende en creatieve kijk op architectuur, stedenbouw, openbare ruimte en landschapsarchitectuur zijn uitgangspunt. Onder het motto ‘Think Global, Act Local’ is CASA aanjager van urgente thema’s in Arnhem en omstreken.

Deze expositie wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Arnhem en het Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie. 

Gegevens

Rozet Centrum
Kortestraat 16
6811 EP Arnhem

Gerelateerde evenementen

Komende activiteiten

The Big Draw - expo Fungi and Lichen Drawings | Eureka!

The Big Draw - expo Fungi and Lichen Drawings | Eureka!

Marieke Noort is artistiek gedreven door natuur en hoe we daar als mens mee omgaan. Daaruit ontstaan tekeningen vrij naar korstmossen, wieren, schimmels en paddenstoelen met oliepastels en kleurpotlood op papier en kartonnen verpakkingen, waarmee zij ook monoprints en collages maakt. Ze verwijzen naar plattegronden, gebouwen en tuinen. Marieke gebruikt zoveel mogelijk restmateriaal zoals verpakkingen en probeert zo min mogelijk nieuwe kunstenaarsmaterialen te kopen.Het werk van Marieke is ook te zien in onze expositie Eureka. Tot en met 15 december

16 september - 15 december
Rozet Centrum
Eureka - expositie

Eureka - expositie

29 september - 16 december
Rozet Centrum
Met kunst voor de klas

Met kunst voor de klas

Wist je dat het basisonderwijs voor net afgestudeerde kunstvakdocenten een interessante en uitdagende werkplek is? Kunst en cultuur zijn van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van kinderen, en er is dan ook grote vraag naar gemotiveerde creatievelingen die zelfstandig voor de klas kunnen staan.

5 oktober - 23 mei
Diverse locaties

Terugkerende activiteiten

Arnhems Uurtje Cultuur - online

Arnhems Uurtje Cultuur - online

ONLINE