Let op | maandag 20 mei 2024 (2e Pinksterdag) zijn alle Rozet locaties gesloten
Het vergeten kamp
Boek

Het vergeten kamp het waargebeurde verhaal van een Nederlands meisje in een Jappenkamp (cop. 2013)/ Pauline Kok, [vert. uit het Engels: Inger Limburg]

Herinneringen van de schrijfster aan haar jeugd in verschillende Japanse interneringskampen in Indonesië tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Aanwezigheid

Recensie

Ruim zestig jaar na de bevrijding van Nederlands-Indië en de vrijlating uit de Jappenkampen schreef Pauline Kok, geboren Schurgers haar ellendige ervaringen als kind in deze kampen op. Voor maart 1942 woonde ze met haar familie in Langsa op Noord-Sumatra; ze werd na de inval van de Japanners geïnterneerd, eerst in het Simon Fraaij Hotel en later in de 'echte' interneringskampen Kamp Keudah, Lawe Singalagala, Belawan Estate II en Aek Paminke I. Ze was daar met haar moeder, broertje en twee kleine zusjes. Ze schrijft indringend over de afschuwelijke behandeling door de Japanners en verklaart hun verregaande wreedheid uit hun eigen frustatie dat ze niet mochten vechten, maar vrouwen en kinderen moesten bewaken. In augustus 1945 kwam de bevrijding en werden ze ondergebracht in Medan. Het gezin werd daar herenigd met hun man en vader. Het leed was geschied, maar niet voorbij, want Pauline was voor het leven getekend. Dit indrukwekkende boek is sober geïllustreerd met twee schetskaartjes.

Specificaties

Nederlands | 9789022564165

Titel Het vergeten kamp : het waargebeurde verhaal van een Nederlands meisje in een Jappenkamp
Auteur Pauline Kok
Secundaire auteur Inger Limburg
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Boekerij, cop. 2013
Overige gegevens 304 p - krt - 22 cm
Annotatie Vert. van: The remains of war, - Bloomington, IN : iUniverse, 2011
ISBN 9789022564165
PPN 355393549
Rubriekscode 928.9
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Interneringskampen; Nederlands Oost-Indie; Verhalen
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Interneringskampen