Let op | maandag 20 mei 2024 (2e Pinksterdag) zijn alle Rozet locaties gesloten
Hotel Moederland
Boek

Hotel Moederland roman (2017)/ Yusuf Atilgan, uit het Turks vertaald door Hanneke van der Heijden ; met een nawoord van de vertaler

De beheerder van een ietwat verlopen hotel in een onbestemd stadje raakt in de ban van een anonieme vrouwelijke gast, verliest langzaam maar zeker zijn verstand en menselijke waardigheid en laat zijn leven eindigen in een catastrofe.

Recensie

Tweede (en laatste) roman van deze Turkse schrijver (1921-1989), die beschouwd wordt als één van de grondleggers van de moderne Turkse roman. We leven mee met de beheerder van een ietwat verlopen hotel in een onbestemd stadje. Zijn leven vol routines begint langzaam te verbrokkelen als hij in de ban raakt van een onbekende vrouw uit Ankara die één enkele nacht in zijn hotel verblijft. Hij bezoekt bijv. dagelijks de kamer die zij betrok en die hij onveranderd en onopgeruimd laat. Zijn obsessie neemt extreme vormen aan, als hij per ongeluk het kopje breekt waaruit zij thee dronk. Hij denkt daarmee de hoop op haar terugkeer verpest te hebben en glijdt af in een warrige geestesgesteldheid die ten slotte waanzin genoemd moet worden. Ankers als gezond verstand en menselijke maat breken los, geheugen en fantasie slaan op hol, deugd en fatsoen zijn leugens voor lafhartigen. In een intrigerende en bezwerende stijl voert Atilgan (van wie vorig jaar al zijn goed ontvangen eersteling 'De lanterfanter'* verscheen) zijn held naar de rand van de rede.

Specificaties

Nederlands | 9789491921339 | 202 pagina's

Titel Hotel Moederland : roman
Auteur Yusuf Atilgan
Secundaire auteur Hanneke van der Heijden
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Jurgen Maas, 2017
Overige gegevens 202 pagina's - 21 cm
Annotatie Vertaling van: Anayurt Oteli. - Ankara : Bilgi, 1973
ISBN 9789491921339
PPN 41256744X
Genre psychologische roman
Taal Nederlands