Let op | maandag 20 mei 2024 (2e Pinksterdag) zijn alle Rozet locaties gesloten
Echte Amerikaanse jongens
Boek

Echte Amerikaanse jongens roman ([2019])/ Jason Reynolds, Brendan Kiely, Nederlandse vertaling [uit het Engels]: Maria Postema

Als Rashad ten onrechte voor winkeldiefstal wordt opgepakt en mishandeld door een politieagent, belandt hij in het ziekenhuis. Is dat gebeurd omdat Rashad zwart is? En moet Quinn, die zelf wit is, actie ondernemen omdat hij gezien heeft wat er gebeurde, ook al kent hij de agent goed? Vanaf ca. 15 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Voordat hij met zijn vrienden feest gaat vieren, loopt Rashad nog snel een supermarkt binnen voor een zak chips. Als hij dan zijn mobieltje uit zijn tas wil halen, struikelt een vrouw over hem. Een politieagent arresteert Rashad voor winkeldiefstal en gebruikt daarbij veel geweld, waardoor hij in het ziekenhuis belandt. Een andere jongen, de 'witte' Quinn, heeft van dichtbij gezien hoe de oudere broer van een vriend van hem als politieagent de zwarte jongen in elkaar geslagen heeft. Realistisch eigentijds verhaal dat zowel vanuit Rashad als vanuit Quinn in de ik-vorm wordt verteld. We volgen in afwisselende hoofdstukken de week na het voorval vanuit hun perspectief. Een week waarin er van alles gebeurt en waarin mensen tegenover elkaar komen te staan en partij kiezen voor Rashad of voor de politieagent. Goed wordt uitgewerkt hoe men tot een bepaalde keuze komt. Vooral Quinn komt in zijn tweestrijd over wat hij moet doen goed uit de verf. Door het gebruik van verschillende invalshoeken wordt de lezer aan het denken gezet. Een goed geschreven, realistisch verhaal over raciale ongelijkheid, vooroordelen en ongerechtigheid. Vanaf ca. 15 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789463491563 | 264 pagina's

Titel Echte Amerikaanse jongens : roman
Auteur Jason Reynolds
Secundaire auteur Brendan Kiely ; Maria Postema
Type materiaal Boek
Editie [1e druk];
Uitgave [Utrecht] : Blossom Books, [2019]
Overige gegevens 264 pagina's - 21 cm
Annotatie Vertaling van: All American boys. - Atheneum, (c)2015
ISBN 9789463491563
PPN 422375780
Genre sociale roman
Thematrefwoord Racisme ; Vooroordelen ; Keuzes ; Geweld
Taal Nederlands