Let op | maandag 20 mei 2024 (2e Pinksterdag) zijn alle Rozet locaties gesloten
Kroniek van een leven dat voorbijgaat
Boek

Kroniek van een leven dat voorbijgaat (september 2020)/ Fernando Pessoa, samengesteld en vertaald [uit het Portugees] door Michaël Stoker

Kroniek van een leven dat voorbijgaat bevat Pessoa's intiemste teksten, waarin hij reflecteert op zijn eigen psyche, de grote gebeurtenissen van zijn tijd en zijn merkwaardige neiging zich op te splitsen in tientallen persoonlijkheden. Pessoa was een gevangene van zijn allesoverheersende verbeelding, die hem zowel in het leven opstuwde als van het leven afdreef. In zijn dagboeknotities is de fictie daarom nooit ver weg: ook hier doet hij zich geregeld voor als andere personen, zet hij onder meer een bomaanslag in scène en verdedigt hij de meest uiteenlopende en tegenstrijdige opvattingen. Maar vooral bevatten zijn notities messcherp geformuleerde bespiegelingen over het leven. Kroniek van een leven dat voorbijgaat is een wereldprimeur: deze autobiografische teksten van Pessoa verschenen tot nu toe slechts verspreid over tientallen verschillende Portugese uitgaven. - Bron: Flaptekst, uitgeversinformatieEen bundel met dagboeknotities uit de nalatenschap van de Portugese schrijver Fernando Pessoa (1888-1935), bestaande uit filosofische overpeinzingen en korte, vaak onafgemaakte essays, fantastische ideeën en commentaren op de tijd waarin hij leefde.

Aanwezigheid

Recensie

Een bundel met dagboeknotities - filosofische overpeinzingen en korte, vaak onafgemaakte essays - uit de nalatenschap van de Portugese schrijver Fernando Pessoa (1888-1935), bijeengebracht en vertaald door Michaël Stoker. Stoker promoveerde in 2009 op Pessoa en ontdekte tijdens zijn onderzoek veel onuitgebracht werk. De stukken dateren van 1906 - toen Pessoa 18 was - tot zijn dood in 1935. Behalve een kennismaking met zijn anarchistische, inconsistente maar toch logische filosofische ideeën, schept de bundel een beeld van Pessoa's zielenroerselen en zijn commentaar op de wereld waarin hij leefde. Een boek om in teugen te lezen, beetje bij beetje, strikt voor fijnproevers.

Specificaties

Nederlands | 9789028220089 | 351 pagina's

Titel Kroniek van een leven dat voorbijgaat
Auteur Fernando Pessoa
Secundaire auteur Michaël Stoker
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Van Oorschot, september 2020
Overige gegevens 351 pagina's - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789028220089
PPN 42910362X
Rubriekscode Portugees 855.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Pessoa, Fernando; Dagboeken
PIM Rubriek Schrijvers en Boeken
PIM Trefwoord Pessoa