Let op | maandag 20 mei 2024 (2e Pinksterdag) zijn alle Rozet locaties gesloten
Drie oden aan Álvaro de Campos
Boek

Drie oden aan Álvaro de Campos ([2021])/ Fernando Pessoa, vertaald [uit het Portugees] en ingeleid door Peter Goedhart

Drie tweetalig afgedrukte lofzangen van Fernando Pessoa's alter ego Álvaro de Campos op de techniek, de zee en Walt Whitman.

Aanwezigheid

Recensie

De Portugese dichter Fernando Pessoa (1888-1935) was bij overlijden, met maar één poëzietitel op naam, zo goed als onbekend. Sindsdien is zijn faam dermate sterk gegroeid dat delen van de omvangrijke nalatenschap tot de top van de wereldliteratuur worden gerekend. Dat is o.a. te danken aan de vele heteroniemen die hij inzette, elk met een eigen stijl! Peter Goedhart vertaalde, voorzien van een inleiding, drie lofzangen van Pessoa's alter ego Álvaro de Campos: 1. 'Triomfale ode', 2. 'Het lied van de zee', 3. 'Groet aan Walt Whitman'. Deze lyrische stukken, voor het eerst in onze taal samengebracht en tweetalig afgedrukt, onderscheiden zich door een meeslepende syntactische stuwkracht, een originele beeldspraak en een vervlechting van extase en mystiek: 'de komeet van een koningsmoord / die met Godswonder en Fanfare de gewoonlijk / heldere hemelen van alledaagse Civilisatie verlicht!'. De Nederlandse versie blijft dicht bij de Portugese en kent meestal gelijkwaardige effecten. Zij vormt een welkome aanvulling op Pessoa's présence in Nederland, maar zal vooral de literaire lezers pur sang bereiken.

Specificaties

NederlandsPortugees | 9789491389252 | 119 pagina's

Titel Drie oden aan Álvaro de Campos
Uniforme titel Triomfale ode Het lied van de zee Groet aan Walt Whitman
Auteur Fernando Pessoa
Secundaire auteur Peter Goedhart
Type materiaal Boek
Uitgave [Rotterdam] : woord in blik, [2021]
Overige gegevens 119 pagina's - 22 cm
Annotatie Portugese tekst met daarnaast Nederlandse vertaling - Met literatuuropgave - Bevat: Triomfale ode. - Vertaling van: Ode triunfal ; Het lied van de zee. - Vertaling van: Ode marítina ; Groet aan Walt Whitman. - Vertaling van: Saudaçãu a Walt Whitman
ISBN 9789491389252
PPN 432994343
Rubriekscode Portugees 875
Taal NederlandsPortugees
PIM Rubriek Gedichten en Versjes
PIM Trefwoord Pessoa