Beschrijving van het leven in een Japans kamp in Nederlands-Indié tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Een jonge vrouw groeit op in een vooraanstaande familie in Nederlands-Indië aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Als de Japanners de kolonie bezetten, ontdekt ze dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat afkomst ertoe doet.
Trudi (8) komt tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië in een Japans kamp terecht. Ze maakt daar veel verdrietige, maar soms ook vrolijke dingen mee. Vanaf ca. 11 jaar.
De jongste dochter van ontwerper en architect Gerrit Rietveld wil schilder worden. Ondanks haar vaders afkeuring, neemt ze les van een bekende kunstenares. Als haar tweede huwelijk haar naar Indië brengt en de oorlog uitbreekt, belandt ze met haar drie kinderen in een Japans interneringskamp.
Een 10-jarige jongen moet te midden van honger en wreedheid in een Jappenkamp zien te zorgen voor zijn moeder en broertjes en zusjes.
Marja woont in Nederlands-Indie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden de Japanners er de baas. Marja's vader wordt afgevoerd naar een kamp. Maar ook de rest van het gezin komt in een kamp terecht. Vanaf ca. 10 jaar.
Layla (17, ik-figuur) en haar ouders worden opgepakt en opgesloten in kamp Mobius, een interneringskamp voor Amerikaanse moslims. Alles en iedereen wordt er in de gaten gehouden. Met gevaar van eigen leven komt ze in opstand. Kan een tienermeisje een revolutie ontketenen? Vanaf ca. 15 jaar.
Bij de dood van zijn moeder herinnert de schrijver zich weer de gebeurtenissen in het Jappenkamp die tot een verwijdering tussen hen geleid hebben
Na bijna een leven lang zwijgen vertelt een Vlaamse schippersvrouw over haar verzetswerk en gevangenschap aan haar kleinzoon, op het moment dat hij aan een theaterstuk werkt over een SS'er die opdracht gaf tot het gebruik van zyklon B.
Een oude vrouw vertelt over haar opsluiting in interneringskamp Copieweg in Suriname en de tijd na de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam.
Meldingen