Elk jaar herdenken we op 30 juni het Nederlandse slavernijverleden, en vieren we op 1 juli de afschaffing daarvan tijdens Keti Koti, het verbreken van de ketenen! Met je leerlingen kun je in en buiten de klas aandacht besteden aan dit belangrijke deel uit onze geschiedenis. Rozet maakte met het Comité 30 juni/ 1 juli en diverse partners een overzicht van educatieve activiteiten en lesmateriaal voor leerkrachten en leerlingen. Daarin worden taal, kunst en Arnhems erfgoed met elkaar verbonden.
Heb je ook aanbod wat hierbij past of wil je meer weten wat Keti Koti Junior Arnhem voor je kan betekenen? Mail dan naar Anneke.ingwersen@rozet.nl
Door het hele schooljaar heen zijn er activiteiten (voorstellingen, workshops, excursies) te boeken, waarin het slavernijverleden en de doorwerking ervan b.v. racisme of de rijke Caribische en Surinaamse cultuur centraal staan. Dit staat op de website Rozet Kunst en school.
Vanaf februari 2025 licht Rozet dit aanbod extra uit onder de rubriek: Uitgelicht kunstaanbod – Rozet Kunst en School .
Binnenkort volgt hier meer lesmateriaal van verschillende partners en Rozet. Dit lesmateriaal kun je als leerkracht in de klas gebruiken.
Het herdenken van een gedeeld slavernijverleden vraagt ook meer kennis bij ons volwassenen. De meesten van ons hebben weinig hierover geleerd. Kennis opdoen over de sporen van het slavernijverleden in de omgeving en uitwisseling over wat dat met ons in het hier en nu te maken heeft, is daarom essentieel. Klik hier voor meer over kennisdeling in de klas over Keti Koti.
Gelderland heeft veel sporen die naar het slavernij-verleden verwijzen. In de vlog hiernaast vertelt Rozet consulent Angelo meer over Quaco, een jonge man die op Kasteel Rosendael woonde. Zijn verhaal is de inspiratiebron voor een stripboek voor jong en oud van Ineke Mok en striptekenaar Erik Heuvel.
Meldingen