Let op: in week 18 is Rozet Centrum om 20.00 uur gesloten in plaats van 22.00 uur

Keti Koti

Elk jaar herdenken we op 30 juni het Nederlandse slavernijverleden, en vieren we op 1 juli de afschaffing daarvan tijdens Keti Koti, het verbreken van de ketenen! Met je leerlingen kun je in en buiten de klas aandacht besteden aan dit belangrijke deel uit onze geschiedenis. Rozet maakte met het Comité 30 juni/ 1 juli en diverse partners een overzicht van cultuur-educatieve activiteiten en lesmateriaal voor leerkrachten en leerlingen. Daarin worden taal, kunst en Arnhems erfgoed met elkaar verbonden.

Keti Koti

Voor de leerling

Op de website KunstenschoolArnhem kun je diverse actieve en receptieve activiteiten voor leerlingen vinden. Dat zijn bijvoorbeeld: 

  • In juni 2024 organiseert Rozet een kindercollege waarbij een kinderboekenschrijver in gesprek gaat met kinderen aan de hand van een boek waarin het leven in slavernij invoelbaar wordt gemaakt. Kijk voor de aanmeldlink op de jaarplanning PO. 
  • Door het hele schooljaar heen zijn er workshops en voorstellingen te boeken, waarin het slavernijverleden, en wat dat voor invloed nu nog op ons heeft, centraal staan: Zo zijn er workshops met danser Kei Kevin Maturbongs en schrijver Evelien van Dort. Ook zijn er workshops en voorstellingen die de Caraïbische cultuur vieren, zoals bijvoorbeeld door de muzikanten van de Sucura Brassband, een verteller van de Anansi verhalen of verschillende theatergezelschappen. Kijk hiervoor op: Uitgelicht kunstaanbod – Rozet Kunst en School 

Voor de leerkracht

Kennisdeling op een bus-tour langs ‘De sporen van Arnhems slavernijverleden” in mei 2025

In het kader van inspiratie en kennisdeling organiseren we in mei 2025 een bus-toer voor leerkrachten, directies en kunstvak-aanbieders, een rondleiding georganiseerd door het team van Sporen van Slavernijverleden in Arnhem. De bus rijdt langs locaties in en om Arnhem waar sporen van het Arnhemse slavernijverleden te vinden zijn. Verschillende sprekers en performers nemen ons mee en maken dit schurende verleden middels kunstvormen invoelbaar. Deelnemers worden zo geïnspireerd en geïnformeerd over de sporen van het slavernijverleden in Arnhem. Bij kasteel Rozendael maak je kennis met het leven van Quaco, een zwarte bediende van een rijke familie. En bij kasteel Zypendael met Familie Brantsen, eigenaren van plantages in Suriname en met Anna von Vossenburg, een jonge vrouw die als tot slaaf gemaakte naar Arnhem werd gehaald.  

Binnenkort verschijnt hiervoor de aanmeldlink op de jaarplanning PO.
Lees hier over een eerdere bustour: Emotie en verbinding tijdens Bustoer ‘Sporen van Slavernijverleden in Gelderland’ – Erfgoed Gelderland 

 

Lesmateriaal voor in de klas

Door het hele jaar heen kunnen leerkrachten gebruik maken van aanvullend lesmateriaal over het Arnhemse slavernijverleden. Dit maken we binnenkort inzichtelijk via een andere website. Wil je al eerder hiermee aan de slag, stuur dan een mail naar projectleider Anneke.Ingwersen@rozet.nl. Zij stelt dan een lijst met links voor je samen.

Angelo’s Vlog

De vlog van Angelo hiernaast vertelt jou en je leerlingen meer over Quaco, een jongetje dat op Kasteel Rosendael woonde. Zijn verhaal is de inspiratiebron voor een stripboek van Ineke Mok en striptekenaar Erik Heuvel. Lessuggesties bij dit boek vind je in de PowerPoint presentatie bij Keti Koti Junior Arnhem.

Keti Koti Junior Arnhem educatief pakket

Er is een educatief pakket beschikbaar vol met activiteiten en suggesties:

 

Wil je meer weten wat Keti Koti Junior Arnhem voor je kan betekenen?
Mail dan naar projectleider Anneke.Ingwersen@rozet.nl