Erkenning voor creatieve kracht

Voor cultuurcoach Ismène Elbers was deelname aan CLOCK een schot in de roos. Het internationale certificeringsprogramma voor (autodidacte) creatieven bracht haar erkenning en het zelfvertrouwen dat haar creatieve kracht waardevol is voor de samenleving.

Erkenning voor creatieve kracht

Tekst: Elsebeth Hoeven / Foto: Het Communicatiemeisje

CLOCK is gericht op mensen die werken in de creatieve sector en die met maatschappelijke projecten een betekenisvolle rol (willen) spelen in de samenleving. Het is een programma voor autodidacten en creatieven die na hun kunstopleiding hun professionele groei in kaart willen brengen.

Creatief talent

Isméne werkt als Kunst CultuurCoach in Roosendaal. Ze begeleidt bedrijven en instellingen die via creatieve werkvormen meer inzicht willen krijgen in hun organisatie. Daarnaast is ze coach van jong creatief talent. Die drang om jong talent te willen helpen, vindt haar oorsprong in haar jeugd. Zelf kon Ismène met haar creatieve aanleg op school geen kant op. Ze moest “knokken” om dat talent te kunnen ontwikkelen. In Antwerpen ging ze naar het vmbo. “Heel saai”, vond ze school. “Het was een marteling. De waarde van creativiteit werd niet gezien, terwijl ik daar zelf zoveel passie voor voel.” Ze wilde bewijzen dat ze wel wat kon bereiken met haar creativiteit. Op haar dertiende auditeerde ze – “na één balletles”- bij wat je nu Studio 100 kan noemen. Zo kwam ze op jonge leeftijd in een theatergroep terecht en verdiende ze als puber al geld met haar creatieve talent. “De theatergroep was een ticket naar vrijheid. Tijdens de vakanties gingen we op tour en traden we op voor bedrijven. Met dubbel zo hard werken haalde ik ondertussen wel mijn schooldiploma.”

Na het vmbo ging Isméne in Nederland wonen en in de muziekwereld als achtergrondzangeres aan de slag. Ze wilde zich graag verder scholen in het vak. Maar met haar diploma kon ze niet naar een conservatorium. Ze ging naar de academie voor lichte muziek in Hilversum. Helaas had het diploma van deze tweejarige opleiding geen erkend niveau.

“Ik ben een autodidact die veel heeft geleerd. Ik heb zelf mijn pad gevolgd en mijn waarde ingebracht. Maar die werd niet officieel erkend. De certificering van CLOCK betekent dat wat ik heb gedaan gezien wordt. Dat is goed voor mijn portfolio en ook voor mezelf.”

“Talentvolle kinderen wind geven”

In die tijd leerde ze ook haar partner kennen. Samen vertrokken ze naar de Filippijnen. Hier borrelde haar coaching-behoefte op. ”Ik wilde talentvolle kinderen wind geven en jongeren een podium geven zoals ik dat ook gekregen had.” Naar een paar jaar ging het stel weer terug naar Nederland. Isméne wilde hier graag verder als cultuurcoach: “Ik klopte op deuren, maar werd nergens aangenomen omdat ik geen diploma had; Ik kon niet aantonen wat ik al in huis had.”

Dat weerhield haar niet om met jongeren theater te gaan maken. Omdat ze zich wel wilde ontwikkelen kwam Ismène via Kunstloc Brabant bij onder andere het CultuurCollege terecht. Verschillende trainingen hielpen haar verder en gaven haar zelfvertrouwen een oppepper. “Een van mijn mentoren zei tegen me: ‘Je draagt dat niveau van de vmbo in je hart, terwijl je daar al lang aan voorbij bent’.” Ook haar trainingscapaciteiten bleven niet ongezien, maar ze had geen lesbevoegdheid. Haar mentor raadde CLOCK aan. Daarmee kon ze haar kennis en kunde certificeren op L7-niveau, dat van sector expert. CLOCK hanteert een internationale certificering. L7 staat gelijk aan het Nederlandse post-hbo.

Van elkaar leren

Isméne volgde in 2019- 2020 het certificeringsprogramma in Arnhem. In bootcamps brengen de deelnemers in kaart wat ze in huis hebben. Je leert van en met elkaar. “Je maakt in een peer2peer begeleiding jouw proces zichtbaar. Waar sta je als artiest, als social developer, als ondernemer?” Vanwege corona was alles online. “Na de afronding kreeg ik per post het prachtige certificaat. Daarmee kreeg ik eindelijk de formele erkenning van wat ik kan.” En dat niet alleen, ook voor haar persoonlijk betekende het veel. “Ik voelde dat ik mezelf nu echt Kunst CultuurCoach kon noemen.”

Creativiteit als waardevolle kracht

Tijdens corona lag de culturele sector stil. “Doordat ik het niveau behaald heb, had ik twee mogelijkheden: miezelen op de bank of met dit certificaat in een ander veld mijn geld verdienen.” Ze begon als teamleider bij de GGD. Haar team bestond uit thuiswerkende collega’s die bron- en contactonderzoek deden. De uitdaging was om deze groep mensen die vanuit hun eigen huis werkten en elkaar alleen kenden uit een digitale omgeving aan te sporen. Ze merkte dat door het certificaat haar kennis en kunde rondom bepaalde processen werd erkend én dat ze die ook durfde te uiten. “Mijn innovatieve kracht als creatieveling kon ik inzetten om mijn team motiveren.” Trots vertelt ze dat haar creatieve methode nu onderdeel is van hybride werken aldaar. “Ik was een zaadje waar van alles is uitgegroeid.”

Opbrengst

Door CLOCK heeft ze haar netwerk verbreed en ziet ze nieuwe perspectieven en mogelijkheden. Ze is als enthousiast ambassadeur van het programma als bestuurslid actief in Tulip Peer2Peer Creative Learning Networks, deze stichting huist in Rozet en is verwant aan CLOCK. De stichting stimuleert activiteiten in het non-formele peer2peer leren. Via het Europese netwerk van CLOCK heeft ze in opdracht van ALL-Digital te Brussel creatief jong talent onder haar vleugels genomen bij het Rayuela project. Dit project heeft tot doel om kinderen, tieners en jongvolwassenen bewust te maken van hun kwetsbaarheid in de virtuele wereld. Jonge artiesten zijn via hun muziek de stem van deze campagne. Ismène heeft hiervoor jongeren gescout op intrinsieke motivatie en hen begeleid bij het vormgeven van hun carrière.

Verder is ze twee jaar geleden in haar woonplaats Roosendaal met haar onderneming De Kunst CultuurCoach in een oud ABN-AMRO gebouw neergestreken. Hier heeft ze met anderen een omgeving gecreëerd waar creativiteit en maatschappelijk belang samenwerken in een elkaar versterkend samenspel. “Het hele huis hier is een sociaal-maatschappelijke creatieve hub.”

Ismène heeft haar eigen pad gevolgd, is beland waar ze wil zijn en heeft een bruisende creatieve toekomst in het verschiet.

www.dekunstcultuurcoach.nl