Tijd van Regenten en Vorsten

De Tijd van Regenten en Vorsten is van 1600 tot 1700. Het wordt ook wel de Gouden Eeuw genoemd. Vorsten streefden in deze periode naar absolute macht, de wereldeconomie begon en de stedelijke cultuur in Nederland nam een vlucht. Ook de wetenschappelijk revolutie vond in deze eeuw plaats.

Tijd van Regenten en Vorsten

Het project

De start
In de tijd van Regenten en Vorsten was Nederland (De Republiek) een van de machtigste landen van de wereld. Veel rijke Nederlanders laten zich door beroemde schilders portretteren. De mannen zijn in zwarte kleding weergegeven met een grote, witte kraag en een strak gezicht. De dames juist in grote jurken, met juwelen en accesoires. De leerlingen gaan eerst zelf in zulke kleren op de foto. Ze leggen zichzelf in deze stijl vast en maken daarna een zeventiende-eeuws zelfportret.

Tulpenmanie en slaven
Daarnaast leren ze over de Tulpenmanie, de tijd dat tulpen zo duur waren dat sommigen net zoveel kostten als een grachtenpand. De leerlingen tekenen hun mooiste tulp en verzamelen deze in een delftsblauwe tulpenvaas. De minder fijne kanten worden ook behandeld. De leerlingen leren over de slaven die door de Europeanen veel werden gebruikt in Amerika en dat men daar veel geld mee verdiende.

Het project

Atlas van Blaeu
Naar Amerika toe varen gebeurde met steeds betere zeekaarten. Het maken van kaarten was een belangrijk beroep en atlassen waren dan ook niet goedkoop. De duurste atlas ooit gemaakt is die van Joan Blaeu, een Nederlandse cartograaf. In een bijzondere gastles van een expert van het Erfgoedcentrum leren de leerlingen hoe bijzonder deze reusachtige atlas was. Blaeu heeft in zijn leven ook een kaart van Arnhem gemaakt. Tijdens een opdracht gaan de leerlingen aan de slag met de huidige kaart van Arnhem om te zien welke overeenkomsten er te zien zijn tussen de binnenstad van nu en de binnenstad die Blaeu vast heeft gelegd. Dit zal zich namelijk niet beperken tot maar enkele overeenkomsten…