Tijd van Wereldoorlogen

Als Arnhem in 1940 veroverd wordt door de nazi's verandert het leven eigenlijk niet zoveel. Het dagelijkse leven gaat eerst gewoon door. Pas later voeren de Duitsers regels in, die het voor Joodse Arnhemmers steeds moeilijker maken om deel te nemen aan het openbare leven. Ook verdwijnen er steeds meer Joodse inwoners van de stad.

In 1944 hoopt men dat er aan de bezetting snel een einde komt. Met de ‘Slag om Arnhem’ lijkt die bevrijding er eindelijk te komen, maar het loopt anders. Hoe dit door de inwoners van de stad wordt beleefd, wordt opgetekend in verschillende dagboeken.

Heb je interesse in de activiteiten van dit tijdvak? Neem contact met je adviseur van Rozet.

Veel informatie over hoe mensen de Tweede Wereldoorlog hebben beleefd, weten we door dagboeken die zijn bijgehouden. Dit zijn hele interessante bronnen om samen met stadsdichter Jesse Laport te onderzoeken. De leerlingen ontdekken wat er eigenlijk in deze dagboeken is geschreven. Hebben ze zelf ook wel eens een dagboek bijgehouden?

Erfgoed in de klas

Als het gaat over de Slag om Arnhem worden er vaak zoveel cijfers genoemd dat je hoofd als snel begint te draaien… Hoe zorg je ervoor dat je toch wat orde in deze chaos kan creëren? Samen met de erfgoedexpert leren de leerlingen over cirkeldiagrammen en hoe je deze moet maken en lezen. Zo leiden die cijfers tot hele nieuwe inzichten.

Kunstenaar in de klas

Workshop Schrijven met stadsdichter Jesse Laport

In een dagboek houd je bij wat je in je dagelijkse leven doet. Maar hoe bepaal je wat je wel en niet opschrijft en hoe begin je aan een dagboek? Samen met stadsdichter Jesse Laport gaan de leerlingen een begin maken aan hun eigen dagboek. Schrijven ze dit echt alleen voor henzelf of kunnen mensen er later ook nog iets van leren?

Bezoek aan culturele omgeving

Erfgoedexpert leidt de leerlingen langs het geboortehuis van Felix Valk bij het Centraal station. Aansluitend wordt bij Focus filmhuis de film “Evert ‘45” vertoond met een introductie door Inscience

Digitale Scheurkalender

Geschiedenis is overal, ook in Arnhem. Beleef samen met je klas bijzondere verhalen van je stad via de digitale scheurkalender op je digibord. In twaalf onderwerpen ontdek je wat er tijdens de landelijke tijdvakken in Arnhem gebeurde en zelfs meer! De ideale cultuursnack voor tussendoor.

Ga naar Digitale Scheurkalender en log in met ErfgoedcentrumRozet.

Vlog van Sid

Niet alleen de Slag om Arnhem heeft zijn sporen achtergelaten in Arnhem, maar ook de rest van de Tweede Wereldoorlog heeft grote invloed gehad op de stad. In het Erfgoedcentrum staan verschillende voorwerpen die aan de oorlog doen terugdenken. Sid vertelt op YouTube over de verhalen die achter deze objecten schuilgaan, waaronder het dagboek van Felix Valk.