Het Nederlandse slavernijverleden is een pijnlijk en belangrijk onderdeel van onze geschiedenis. Tijdens Keti Koti - het verbreken van de ketenen – staan we hierbij stil. Maar wat hield slavernij precies in? En hoe werkt deze geschiedenis vandaag de dag nog door in onze samenleving? Rozet heeft een aantal activiteiten verzameld waarmee je meer inzicht krijgt over de verschillende aspecten van dit verleden.
Wil je weten waar het slavernijverleden in Arnhem zichtbaar is en hoe dit verleden doorwerkt in het heden?
Bezoek Keti Koti Arnhem. Je vindt hier online lezingen, meer informatie over het comité 30 juni – 1 juli Arnhem en het actuele programma.
Peggy Brandon is kwartiermaker van het Nationaal Slavernijmuseum. Kijk of luister naar haar lezing ‘Meer dan moet, minder dan mag’. Hierin deelt ze haar inzichten over het oefenen van wederzijds begrip door in de klas stil te staan bij dit verleden.
In de publicatie Sporen van Slavernijverleden in Arnhem van Erfgoed Gelderland hebben onderzoekers in kaart gebracht waar, wie en hoe betrokken waren bij deze geschiedenis. Van plantage-eigenaren tot slaaf gemaakten die door hun zogeheten meesters in Arnhem terecht kwamen. Het onderzoek geeft een beeld van hoe het verleden nog steeds zichtbaar en voelbaar is in Arnhem en omgeving. Lees bijvoorbeeld de verhalen van Anna van Vossenburg (pdf) en Quaco (pdf). Zij kwamen vanuit Suriname te werken in huis Zypendaal en kasteel Rosendael.
Ga op 25 juni 2025 mee met de Inspiratietour ‘Sporen van het Arnhems slavernijverleden’. De inspiratietour voert langs verschillende sporen van het slavernijverleden in en rondom Arnhem. Sprekers en performers nemen je daar op kunstzinnige wijze mee in deze gedeelde geschiedenis. Daarnaast krijg je praktische handvatten om met cultuureducatie het Nederlandse slavernijverleden invoelbaar te maken.
Lees de verhalen van Arnhemmers op zoek naar hun roots in voormalige Nederlands-Indië en Suriname op De kracht van familiebanden.
Leer als team meer over de impact van het slavernijverleden op ons heden. Boek bijvoorbeeld het educatieve programma Schitterende Schaduw van Reframing HERstory Art Foundation. Dat bestaat uit een voorstelling met bijbehorende workshops. De voorstelling is onder andere gebaseerd op het verhaal van de tot slaaf gemaakte Anna van Vossenburg, die op Zypendaal werkte. Farida Nabibaks, de choreograaf, vertelt in dit interview over de voorstelling ANNA.
Wil je meer weten wat Keti Koti Junior Arnhem voor je kan betekenen? Rozet vertelt je graag meer over. Mail je vraag naar Anneke Ingwersen.
Meldingen