Rozet is op Hemelvaartsdag (donderdag 9 mei 2024) gesloten

Krista Burger

Krista Burger (1973) maakt als beeldend kunstenaar gebruik van alle media die tot haar beschikking staan. Dit doet ze zowel autonoom als in opdracht. Krista studeerde aan de Design Academy in Eindhoven maar besloot als reactie op het vak industrieel vormgever al snel verder te gaan als beeldend kunstenaar.

Krista Burger

Krista: “Ik werk als beeldend kunstenaar onder de naam Heimprofi. Ik houd er van om te werken met gevonden materialen die specifiek bij een bepaalde omgeving horen. Ik verwerk deze in collages met verschillende technieken. Het medium varieert van installatie, tekenen, video en muurschilderingen tot grafisch beeld en illustraties. Naar aanleiding van het meer en meer verbonden zijn met mijn directe omgeving ben ik ook steeds meer gaan werken in de buitenruimte. Dit proces van verzamelen, bouwen en flaneren is tevens een verkenning van de stad en het werk dat ontstaat een subjectief stedelijk onderzoek op basis van mijn persoonlijke beleving van ruimte vastgelegd in tekeningen, foto’s en collages. Mijn interesse gaat daarbij  onder meer uit naar het improvisatietalent van de mens bij het bouwen van zijn leefomgeving en het herdefiniëren van het begrip natuur en de visuele aspecten daarvan.”

“Bij het maken van beeld en het vertellen van beeldverhalen put ik dan ook opzettelijk uit het dagelijks leven waarbij het collage-achtige van steden en de onmogelijkheid het gehele groeiproces te overzien een rode draad is. Ik kies er veelal voor te werken met gevonden materialen die specifiek bij een bepaalde omgeving horen en beelden die ik abstraheer. Deze verwerk ik in muurschilderingen, collages, video’s, publicaties en installaties. Daarbij maak ik niet alleen nieuw werk maar hergebruik ik bewust reeds bestaand werk. Op die manier creëer ik een gelaagdheid van tijd verwijzend naar de aard van steden als plaatsen voor de overdracht of uitwisseling van energie en informatie in het algemeen.”

“Vanuit mijn autonome praktijk ben ik steeds meer de waarde van het samenwerken gaan waarderen. Vanuit die passie ben ik werk gaan maken waarin de samenwerking met bezoekers en participanten steeds meer centraal is komen staan. Door de inbreng van verschillende participanten is het eindresultaat onvoorspelbaar en moet je als kunstenaar flexibel blijven en ad-hoc kunnen reageren. De dynamiek die zo ontstaat zorgt er voor dat de diversiteit binnen het maakproces toeneemt wat voor mij essentieel is. Deze geëngageerde praktijk breidde ik de afgelopen tien jaar verder uit met o.a. K. Letsoin, wat resulteerde in nationale en internationale projecten en tentoonstellingen. Daarbij ligt de focus zowel op autonoom werk, als gezamenlijk werk gemaakt met een divers gezelschap waarbij een collectief eigenaarschap ontstaat. Ik maak met mijn werk graag verbinding en bevind me daardoor binnen de hedendaagse kunst vaak op een snijpunt van verschillende kunstrichtingen. Daarnaast zie ik mijn werk ook als een alternatief stedelijk onderzoek naar de onoverkomelijke waarheid dat de mens uiteindelijk altijd ondergeschikt is aan de dynamiek van de natuur.”