Rozet is op Hemelvaartsdag (donderdag 9 mei 2024) gesloten

Route Malburgen

Met het openen routemalburgen.nl stap je de persoonlijke verhalen van 32 bijzondere Malburgenaren binnen. Hun verhalen worden verteld aan de hand van twee routes door de wijk waarin ze wonen: Route Malburgen!

Inwoners van Malburgen en theatermakers Karlijn van Kruchten en Elise Doll presenteren hun theatrale audioroutes: Route Malburgen, hoofdstuk één en twee. De routes zijn een ode aan Malburgen en zijn beide te belopen en te beluisteren. Door de routes te volgen, de verhalen te lezen en de audiofragmenten te beluisteren, leer je de geschiedenis van Malburgen door hun ogen kennen. En dat is nodig, want Malburgen verandert snel. Steeds meer mensen, en daarmee steeds meer verhalen, krijgen een plek in de wijk. Anderen verhuizen juist en nemen hun herinneringen mee. Er wonen ondertussen meer dan 120 verschillende nationaliteiten samen in de wijk! Hoe blijven we elkaars geschiedenis kennen, hoe ontmoeten we elkaar en hoe kunnen we van daaruit samen de toekomst vormgeven? Dat is waar Route Malburgen over gaat.

1: Route Malburgen maken we samen
Samen met theatermaker Karlijn van Kruchten trok het team van Bureau Ruimtekoers in het najaar van 2022 de wijk in op zoek naar verhalen van vroeger. Op de koffie bij de Duiventil van Leo en Jannie en aanschuivend bij de wijkontbijtjes in buurtcentrum De Hobbit en MFC De Spil, ontmoetten zij verschillende Malburgenaren die hun verhaal wilden delen en ook nog wel anderen wisten met wie Karlijn écht moest gaan praten. Na al die ontmoetingen bij de mensen thuis was het de beurt aan Karlijn om koffie te serveren. Dat deed ze bij wijkrestaurant Sama Sama. Er had zich inmiddels een groep deelnemers gevormd en die kwam daar voor het eerst samen. Een week later was er nóg een activiteit. De groep ging in een bus met elkaar door Malburgen om de plekken te bezoeken die voor hen bijzonder zijn. Opnieuw kwamen er ontroerende, grappige en mooie verhalen naar boven. Zo ontstond langzamerhand Route Malburgen.

2: Verhalen van verschillende generaties uit voormalig Nederlands-Indië
Na het eerste hoofdstuk van Route Malburgen gaat het team van Ruimtekoers in gesprek met Brendley Muller en Eduard Marcus. Ook Shirley Jonathans van Sama Sama schuift aan. Zij geven aan dat er al veel gebeurt met en voor mensen uit voormalig Nederlands-Indië, maar dat dit niet altijd zichtbaar is. Daar kan verandering in komen. En zo start theatermaker Elise Doll haar zoektocht naar verhalen die de geschiedenis van Malburgen vertellen vanuit het perspectief van inwoners met hun wortels in voormalig Nederlands-Indië. Elise stelt voor om met en voor de deelnemers kumpulans te organiseren. Dat is Maleis voor ‘bijeenkomst’, waarin ontmoeten, verhalen vertellen en samen eten centraal staat. De kumpulans blijken een veilige ruimte voor deelnemers om hun verhalen te delen. Al snel is er veel herkenning, wordt er gelachen en staan de deelnemers stil bij de soms ook heel pijnlijke kanten van deze, en hun eigen, geschiedenis. In de weken die volgen trekt Elise met de deelnemers door de wijk om alle herinneringen en verhalen om te zetten tot de theatrale audioroute die in dit boekje terug te vinden is. Wij nodigen je uit om je koptelefoon op te zetten en je onder te dompelen in de geschiedenis van 20 Malburgenaren.