Samen voor taal

Rozet werkt voor en samen met de professionals van kinderdagverblijven, peuteropvang, scholen en andere partners in de stad aan de taalrijke thuisomgeving. De organisaties zoeken de samenwerking met ouders en met elkaar. Uitgangspunt is dat kinderen die in een taalarme omgeving opgroeien extra ondersteuning krijgen op hun (voor)school én thuis. Een goede samenwerking met ouders is daarbij essentieel.

Samen voor taal

Samen Thuis In Taal Festival 2024

Op woensdag 16 oktober 2024 organiseerden de partners van Samen voor Taal en 100% Geletterd alweer voor de 6e keer het Samen Thuis in Taal Festival in Rozet – over de samenwerking met ouders aan een taalrijke omgeving. Samen plezier beleven aan taal stond hierbij centraal. Er was weer een gevarieerd en inspirerend programma, voor ieder wat wils, waarbij het onderwerp “meertaligheid” centraal stond.

Binnenkort volgt hier de aftermovie.

Workshops Samen Thuis In Taal Festival 2024

Tijdens het ‘Samen Thuis in Taal festival’ werden er verschillende workshops aangeboden, allemaal met het thema ‘meertaligheid’. 

  • Ga je mee naar buiten?  

Ontdek samen met Nevena Banse en Manuela Schel (Rozet) tijdens een leeswandeling hoe je de omgeving kunt gebruiken om aan de slag te gaan met taal én hoe je ouders hierbij kunt inspireren.  

  • Meertaligheid in de praktijk! 

Monika Franzen (Stichting PAS) vertaalt meertaligheid naar de praktijk door de workshop ‘Vertellen en gesprekken voeren met een handpop’. Tijdens deze workshop oefen je technieken hoe je de handpop kunt gebruiken. Je komt erachter waarom juist voor (meertalige) kinderen deze manier van communiceren zo waardevol is. 

Workshops Samen Thuis In Taal Festival 2024
  • Meertalige baby’s, kan dat? 

Paula Fikkert van het Baby and Child research center (BCR) uit Nijmegen vertelt over de inzichten die er vanuit de wetenschap zijn over het opgroeien in een meertalige omgeving. Deze inzichten koppelt ze aan praktische tips.  

  • Tos en meertaligheid 

Bouwina Scheringa en Marleen Rouwhorst (Kentalis) vertellen in deze workshop over TOS (Taal ontwikkelingsstoornis) en meertaligheid. Hoe de taalontwikkeling bij een meertalige opvoedsituatie kan verlopen staat hierbij centraal. 

  • Nieuwkomers en meertaligheid 

Babbel Saeijs en Mirte van Driel (Stichting PAS) vertellen over Nieuwkomers en meertaligheid.  De workshop gaat in op de theorie achter het verwerven van een tweede taal.  Ook ga je ervaren hoe het voelt om een nieuwkomer te zijn en oefen je met klanken.  Daarnaast leer je meer over het belang van de moedertaal. 

  • Het consultatiebureau en meertaligheid 

Het consultatiebureau is toch alleen om te meten en wegen? Of toch niet…?
Ouders maken zelf de keuze hoe er thuis gesproken wordt. Hoe ondersteunt het consultatiebureau de ouders hierin? Welke adviezen krijgen ouders op het consultatiebureau maar ook van andere professionals. Petra de Jong (GGD Gelderland Midden) gaat met jullie in gesprek over hoe we elkaar als professionals kunnen versterken om kinderen een zo goed mogelijke start te geven op de basisschool. Daarnaast vertelt ze wat het consultatiebureau doet om de spraak-taal ontwikkeling van jonge kinderen te stimuleren. En welke acties het consultatiebureau doet als de spraak-taalontwikkeling niet goed verloopt. 

  • Ga mee op taalreis met het Taalhuis 

In Arnhem zijn veel ouders meertalig. Hoe kun je deze ouders en daarmee ook het kind helpen? Ga mee op deze taalreis door jouw organisatie.

Conferentie Samen Thuis in Taal 2023

Elk najaar organiseren de partners van Samen voor Taal en 100% Geletterd in Rozet de conferentie ‘Samen Thuis in Taal’. De conferentie is voor professionals in de kinder- en peuteropvang, de onderbouw van de basisschool en het Arnhemse netwerk van professionals werkzaam voor deze doelgroep. Doel van de conferentie is vergroten van kansen voor kinderen door het samenwerken met ouders aan een taalrijke omgeving. Martine van der Pluijm van Thuis in taal was keynotespeaker.  Uit Brussel kwam een inspirerend verhaal over de daar ontwikkelde aanpak Open leesdeuren .
Deelnemers gingen met elkaar in gesprek bij de verschillende verdiepingssessies en wijksessies. Bekijk de aftermovie hiernaast voor een sfeerimpressie van de conferentie.

Bekijk hieronder de documenten van de afgelopen conferentie:

De presentatie en  info van Martine van der Pluijm over Thuis in Taal:
Presentatie Martine van der Pluijm
Keynote Martine van der Pluijm
Praatplaat Samenwerken met ouders Taal Martine van der Pluijm
Infographic Dat plan je zo Martine van der Pluijm

De presentatie over Open leesdeuren van Stijn Callewaert en Nicoleta Vandeputte uit Brussel: Presentatie Brussel

Presentatie Pim van der Pol over Spelen met betekenis: Presentatie Pim van der Pol

Netwerk

De Arnhemse partijen hebben de krachten gebundeld in het netwerk Samen voor Taal. Het netwerk deelt kennis en informatie met professionals over de manieren waarop ze ouders het beste kunnen ondersteunen. Deze afbeelding geeft een goed beeld van het netwerk in Arnhem. Samen voor Taal werkt met het programma Thuis in Taal dat in Rotterdam is ontwikkeld door Martine van der Pluijm.

Er is ook een Facebookpagina voor Samen voor Taal. Hierop vind je ook nieuwtjes, activiteiten, programma’s van alle partners rondom Samen voor Taal.

Ouderbetrokkenheid in de praktijk

Efrat de Groot- Yadgar is ervaringsdeskundige én oprichter van Kenniscentrum Verteltassen. Laat je inspireren door haar persoonlijke verhaal, opgetekend in dit interview:
Lees hier het interview met Efrat

Samenwerkingspartners

Stichting Pas

Stichting PAS stimuleert op verschillende manieren een taalrijke thuisomgeving door ouders te betrekken bij de (taal)ontwikkeling van hun kind.

Partou Kinderopvang

Partou Kinderopvang doet heel veel om een taalrijke thuissituatie te creëren.