ICC Netwerkdag - Kunst maakt je onderwijs

ICC Netwerkdag - Kunst maakt je onderwijs

Begin het nieuwe schooljaar vol inspiratie!

Op 21 september nodigen wij alle icc-ers, schooldirecteuren en andere geïnteresseerden uit Arnhem uit om zich te laten inspireren op het gebied van kunst- en cultuuronderwijs! Graag delen wij met jullie nieuwe ontwikkelingen, succesvolle projecten en mooie voorbeelden uit de praktijk. Laat je inspireren en informeren, en ervaar hoe je cultuureducatie op een rijke manier kunt verbinden aan jouw onderwijs.  

De ICC-netwerkbijeenkomst staat in het teken van Kunst maakt je onderwijs.  

Op het programma staat:


Een lezing van Tim Post  
Hoe behoud en ontwikkel je de nieuwsgierigheid en bij leerlingen? Welk waarde hebben de kunsten voor het vakoverstijgend en thematisch onderwijs? En hoe geeft kunst en cultuur betekenis aan wat je leert?  
 
Dr. Tim Post is zelfstandig onderwijsadviseur en -ontwikkelaar op het gebied van nieuwsgierig, onderzoekend en ontwerpend leren. Hij promoveerde aan de Universiteit Twente met onderzoek naar de effecten van onderzoekend en ontwerpend onderwijs in basisscholen. Voor dit werk ontving hij in 2017 een internationale onderzoeksprijs. In dit kader bouwt Tim in Twente met kinderen, leraren, schoolleiders en bestuurders aan het onderwijs voor morgen.  

Wij kennen Tim Post als een sprankelend en originele denker en spreker die op toegankelijke wijze theorie en concrete voorbeelden helder verbindt.

Daarnaast hebben we een keuzemenu langs de verschillende projecten die we in de afgelopen twee jaar in samenwerking met scholen, kunstenaars en culturele instellingen hebben ontwikkeld. Je kunt per persoon twee presentaties naar keuze bijwonen.  

Adopteer een Tijdvak
Het project ‘Adopteer een tijdvak’ brengt de Arnhemse geschiedenis naar de Arnhemse basisscholen en verbindt deze met de onderwerpen uit de methode op school. Creativiteit staat bij elk thema of tijdvak centraal. Er wordt samengewerkt met Arnhemse kunstenaars en erfgoedexperts, die zorgen voor interactie, onderzoek, creativiteit en historische kennisdeling. Kunst en het zelf maken spelen een grote rol. Het project is gericht op leerkrachten en leerlingen van de groepen 5 t/m 8.  

CmK3 - Cultuureducatie met kwaliteit
Met het programma CmK krijgen alle leerlingen gedurende de hele schooltijd samenhangend en betekenisvol cultuuronderwijs. Ze komen in aanraking met muziek, dans, tekenen, toneel, en erfgoed en leren hun creatieve vaardigheden gebruiken bij het oplossen van problemen en het vinden van antwoorden.  

De afgelopen jaren doen al 24 Arnhemse scholen mee met het programma CmK. Ook in de nieuwe periode (2021-2024) zijn er nieuwe scholen gestart. Maar er is nog ruimte… Kom meer te weten en schrijf ook jullie school in!
 
Kunst van het Maken
Laat leerlingen uit de groepen 5 t/m 8 verwonderen bij een of meer inspirerende projecten Maakonderwijs. Kunst, techniek en technologie komen samen met de gangbare onderwijs thema’s. Door gebruik te maken van analoge technieken gaan leerlingen ‘maken’; ze worden producent in de digitale wereld van soundscapes, augmented reality, animatie en 3D-modelling. In een nauwe samenwerking met Arnhemse scholen, en kunstenaars zijn zes projecten tot stand gekomen. En, er is nog ruimte voor testscholen! Ook kun je nog deelnemen aan een gratis pilot met korte projecten Maakonderwijs voor groep 1 t/m 4!

Elektronische leeromgeving Rozet (ELO)
De elektronische leeromgeving van Rozet is een inspirerend platform waarop trainers van Rozet hun scholingsmateriaal plaatsen. Scholen hebben op de ELO een eigen plek om hun eigen materiaal te plaatsen (mijn Rozet). Zo hebben leerkrachten en icc-ers makkelijk toegang tot veel lessen van Rozet en hun eigen lessen.

De Kunst van Meten  
In samenwerking met leerkrachten en kunstenaars hebben we een boek vol rijk lesmateriaal ontwikkeld waarin kunst en rekenen samenkomen: ‘Kunst van Meten’. Hierin vind je tal van vakoverstijgende lessen rekenen, meten en kunst voor de groepen 3 en 4. Zo kun je de reken- en wiskundedoelen op een praktische manier aan de orde stellen.   

Ontwikkelkaarten voor kunstlessen in het basisonderwijs
De set ontwikkelkaarten voor kunstlessen in het basisonderwijs is een instrument voor leerkrachten om op een eenvoudige manier eigen kunstlessen te ontwikkelen. Hiermee kun je verschillende lessen ontwerpen binnen de vakken dans, beeldend, muziek, theater en taal. Het is geen methode, maar een hulpmiddel om procesgerichte, vakoverstijgende lessen te ontwikkelen.

Programma  
14.45 uur    Inloop
15.00 uur    Welkom en introductie
15.05 uur    Lezing Tim Post
16.10 uur     Keuzemenu 1
16.30 uur     Wissel
16.40 uur     Keuzemenu 2
17.00 uur     Borrel tot 17.45

Gegevens

Woensdag 21 sep. 2022 15:00 - 18:00

Gerelateerde evenementen

Komende activiteiten

Italiaans 1

Italiaans 1

Leer op een rustige en ontspannen manier Italiaans spreken. Maak je de beginselen van deze mooie taal eigen en maak kennis met de basisgrammatica.

19 september - 3 april
Rozet Centrum
Nederlandse Gebarentaal beginners deel 1

Nederlandse Gebarentaal beginners deel 1

Voor iedereen die gebarentaal wil leren is het nu mogelijk om een heel bijzondere cursus te volgen. Onze nieuwe cursus Het hele verhaal in Gebarentaal leert je Nederlandse Gebarentaal door middel van verhalen en gesprekjes.

19 september - 19 december
Arentheem College Thomas a Kempis
Frans 1

Frans 1

Parlez-vous français? Je moet het antwoord op deze vraag nu schuldig blijven. Volgend jaar wil je echter in Frankrijk niet met de mond vol tanden staan maar een heus woordje Frans mee kunnen spreken. Je leert stap voor stap de beginselen van de Franse taal met de methode ' Voyages' als leidraad.

19 september - 17 april
Arentheem College Thomas a Kempis

Terugkerende activiteiten

ONLINE LEZING: Filosofie en jodendom

ONLINE LEZING: Filosofie en jodendom

ONLINE
Online: Van Pilgrim fathers tot de Marlboro-man: kunst in Noord-Amerika

Online: Van Pilgrim fathers tot de Marlboro-man: kunst in Noord-Amerika

ONLINE

In je eigen tijd

ArcheoAcademy

ArcheoAcademy

ONLINE
Een korte geschiedenis van de archeologie: Online lezing ArcheoAcademy

Een korte geschiedenis van de archeologie: Online lezing ArcheoAcademy

ONLINE