Let op: Vrijdag 26 april is Rozet om 20 uur gesloten. Zaterdag 27 april (Koningsdag) is Rozet de hele dag gesloten.

Thom Hoffman over Indië, betovering en desillusie

BR-01
Thom Hoffman over Indië, betovering en desillusie

DEZE LEZING IS UITVERKOCHT. Boven het jongensbed van de 13-jarige Thom hing een Sumatraanse tijger. Onder die imposante tijgerkop droomde hij over het sepiagekleurde Nederlands-Indië, het land van zijn grootouders. Oma en opa overleden kort na elkaar. Hoe was hun leven in Indië geweest? Omdat Thom zijn lievelingsoma geen vragen meer kon stellen, ging hij op zoek naar antwoorden.

Geraakt door Couperus, Multatuli, Kousbroek, Kartini, Székely-Lulofs en andere schrijvers, en door films en documentaires, maakte Hoffman de afgelopen dertig jaar een persoonlijke reis. Hij begon met het verzamelen van boeken over Nederlands-Indië en hoe meer hij las, hoe duidelijker de contouren zich aftekenden van de kolonie onder Nederlands gezag, van de VOC tot aan de soevereiniteitsoverdracht in 1949. Een geschiedenis die ver uitstijgt boven familieverledens. Indië als decor voor betovering, mysterie en schandaal, maar ook het strijdtoneel voor opvattingen over verandering. Het Indonesisch vrijheidsstreven leefde op. Hoe ging Nederland daarmee om? Boeiende persoonlijkheden als Jacob Haafner, baron Van Hoëvell, Kartini, Tan Malaka, Hatta en Soekarno completeren een caleidoscopisch en vaak aangrijpend beeld.

Tijdens zijn lezing laat Hoffman veel (eigen) beeldmateriaal zien. Na de pauze kan het publiek vragen stellen. In de pauze is er koffie/thee met spekkoek. Tevens signeert Hoffman zijn boek. 

Thom Hoffman (1957) is acteur, fotograaf/documentairemaker en schrijver. Hij was in 2009 en 2015 gasthoogleraar aan de universiteiten van Tilburg en Delft. Zijn onderwerp: Multatuli en Nederlands-Indië. Met 25 studenten werd vier maanden onderzoek gedaan naar deze periode uit de Nederlandse geschiedenis. Bij de afsluitende Leonardo-lezing verzorgde Thom de inleidende publicatie “Een Verborgen Geschiedenis”, over achtergronden van de kwestie ‘Lebak’. Het onderzoek zal op termijn resulteren in een (documentair) filmscenario en een rijk geïllustreerde publicatie.

Entree: €15 (incl. koffie/thee en spekkoek in de pauze).

AANMELDEN: https://www.eenpassievoorboeken.nl/activiteiten/evenement/163-thom-hoffman-over-indie-betovering-en-desillusie

In samenwerking met Het Colofon, Meijer & Siegers, Rozet en Bibliotheek Veluwezoom.



Gegevens

Museum Bronbeek, Kumpulan
Zondag 5 feb. 2023 14:30 - 16:00

Gerelateerde evenementen

Komende activiteiten

Computerspreekuur - Elke donderdagmiddag

Computerspreekuur - Elke donderdagmiddag

Computerspreekuur waar je terecht kunt met vragen over apps, e-mailen en internetten.

Rozet Centrum
ONLINE LEZING: Pierre Abélard

ONLINE LEZING: Pierre Abélard

LET OP: deze serie van 2 lezingen kijk je thuis op je eigen computer. Abélard, een filosoof, dichter en theoloog, wiens invloed reikt tot in het heden.

ONLINE
ONLINE LEZING: Leibniz en Berkeley

ONLINE LEZING: Leibniz en Berkeley

LET OP: deze serie van 3 lezingen kijk je thuis op je eigen computer. Na inschrijving ontvang je de linkjes in je bevestiging.Leibniz en Berkeley: twee wijsgeren die langs verschillende wegen tot dezelfde stelling kwamen: materiële dingen bestaan niet.

ONLINE

Terugkerende activiteiten

Online: ArcheoAcademy

Online: ArcheoAcademy

ONLINE
ArcheoHotspot Arnhem

ArcheoHotspot Arnhem

Rozet Centrum