Tijd van de Romeinen

De Romeinen waren ook in Arnhem. Dat weten we omdat archeologen rond Arnhem sporen hebben gevonden. Zo lag er in de huidige omgeving van Meinerswijk een Romeins fort met een tempel.

Het contact tussen de Germaanse en de Romeinse bevolking is het ideale uitgangspunt voor dit tijdvak. De leerlingen beginnen met een spannend voorleesverhaal over de vriendschap tussen de Germaanse jongen Elger en zijn Romeinse vriend Titus. Als Elger bij Titus gaat spelen in het Romeinse kamp ziet hij dingen die hij nog nooit heeft gezien: witte huizen met dakpannen, rechte straten en overal soldaten in uniform. Titus geeft Elger eten dat hij nog nooit heeft geproefd en samen betreden ze de wapenkamer waar de gouden adelaar staat van het legioen. Als Elger de volgende dag Titus wil rondleiden wordt hij plotseling gevangengenomen. De adelaar van het legioen is verdwenen… Dit mysterie wordt opgelost in de verschillende activiteiten.

Erfgoedexpert in de klas

De erfgoedexpert brengt Romeins wapengeklater de klas in. Hoe zit het met de wapens van de Romeinen? Hebben ze die echt helemaal zelf bedacht?

Hij vertelt over de techniek van de wapens uit de Romeinse tijd en daagt de leerlingen uit. Wie kan het verst schieten?

Erfgoedexpert in de klas

ROMEINEN in Meinerswijk door HARTenHAVE Cultuureducatie

Passend bij de excursie naar Fort Meinerswijk kunnen scholen kiezen uit verschillende beeldende activiteiten in de klas onder begeleiding van HARTenHAVEcultuureducatie:

  • Het poseren als standbeeld van een Romeinse god
  • Het schilderen van de attributen van de Romeinse Goden
  • Het bouwen van een Romeinse helm: Romeinen in Meinerswijk – Rozet Kunst en School

Leerkracht kan ook nog de volgende activiteiten in de klas zelf doen met lesmateriaal:

  • Het boetseren van een buste met een Romeinse haardracht
  • Het bouwen van een Romeinse stad in klei
  • Het boetseren van een Romeinse adelaar
  • Het maken van de munten

Bezoek aan Culturele omgeving

Excursie naar het Romeinse fort bij Meinerswijk samen met HARTenHAVE Cultuureducatie.

Dit bezoek staat in het teken van archeologie van de Romeinen: Wat doet een archeoloog precies? En welke sporen van de Romeinen vindt hij/zij allemaal?

De leerlingen gaan ook zelf bouwen met bakstenen en ontdekken ook de kracht van de architectuur van de Romeinen.

Vlog van Sid

Hoe zag Arnhem er uit tijdens de periode van Grieken en Romeinen? Historicus Sid Pubben bezoekt het Castellum in Meinerswijk en onderzoekt een bijzondere steen in het Erfgoedcentrum. Bekijk zijn verhaal.

Digitale Scheurkalender

Geschiedenis is overal, ook in Arnhem. Beleef samen met je klas bijzondere verhalen van je stad via de digitale scheurkalender op je digibord. In twaalf onderwerpen ontdek je wat er tijdens de landelijke tijdvakken in Arnhem gebeurde en zelfs meer! De ideale cultuursnack voor tussendoor.

Ga naar Digitale Scheurkalender en log in met ErfgoedcentrumRozet.

Digitale Scheurkalender