Let op: Vrijdag 26 april is Rozet om 20 uur gesloten. Zaterdag 27 april (Koningsdag) is Rozet de hele dag gesloten.

Tijd van Jagers en Boeren

Tienduizend jaar geleden kwamen er al mensen in Arnhem. Zij waren jagers-verzamelaars en trokken dus na een tijdje ook weer weg. In het Erfgoedcentrum staat een standvoetbeker: het is een van de oudste bewijzen van boeren die in dit gebied op een vaste plek gaan wonen. Dat is inmiddels vijfduizend jaar geleden. Vanaf dat moment kunnen we dus van de eerste Arnhemmers spreken. Ze woonden in de omgeving van Landgoed Warnsbron en in de wijk Gulden Bodem.

Ben je geïnteresseerd in onderstaande activiteiten? Neem dan contact met je Rozet adviseur.

Opening van het tijdvak

De erfgoedexpert van Rozet en de productontwerper Dieter Volkers komen naar school om de leerlingen mee te nemen naar een tijd waarin elektriciteit, social media, auto’s en steden nog helemaal niet bestaan. Hoe leefden deze eerste Arnhemmers en hoe maakten zij hun spullen? Waar gebruikten ze de voorwerpen voor, die we hebben opgegraven? En waar wil jij dan een object voor maken?

Opening van het tijdvak

Erfgoed in het tijdvak

Tijdens Erfgoed in het tijdvak zijn objecten uit het Erfgoedcentrum aan alle 10 de tijdvakken verbonden. Deze lokale objecten staan centraal in de lessen. Hierbij wordt aangesloten op de belevingswereld, ontwikkeling, kennis en ervaring van de leerlingen met het onderwerp. Door middel van betekenisvolle opdrachten doorlopen de leerlingen de vier fasen van het creatieve proces en werken hierbij aan de culturele handelingen. De leerlingen worden uitgedaagd om na te denken over hen eigen erfgoed en de waarde hiervan.

Deze standvoetbeker is gemaakt van aardewerk circa 2900-2500 voor Christus en te bekijken in het Erfgoedcentrum van Rozet.

Erfgoed in het tijdvak

Erfgoedexpert in de klas

Alle kennis over dit tijdvak komt uit archeologische opgravingen. Geschreven bronnen uit deze tijd zijn er niet. Hoe gaat zo’n archeoloog aan het werk en wat kun je met al deze vondsten? Leerlingen zoeken tussen echte archeologische vondsten en onderzoeken wat mensen uit het verleden gebruikten en aten.

Erfgoedexpert in de klas

Kunstenaar in de klas

Van de standvoetbeker weten we niet precies waarvoor hij is gebruikt. Je ziet een mooie versiering en het is duidelijk dat hij voor de boeren erg bijzonder was. Samen met ontwerper Dieter Volkers maken de leerlingen zelf een standvoetbeker, waarbij ze gebruik maken van prehistorische technieken.

Kunstenaar in de klas

Kunstenaar in de klas (2)

Ook in de prehistorie deelden mensen verhalen met elkaar. Hoe doe je dat als je verhalen niet op kunt schrijven? Hoe geef je al die bijzondere verhalen door aan andere mensen?

Het boek ‘De schaduw van de leeuw’ van Linda Dielemans gaat over een meisje uit de prehistorie die verhalen aan anderen doorgeeft. Ze is een ziener. De leerlingen tekenen met houtskool hun dromen en dansen met dansdocente Britt Range van de Vloer. Ze verplaatsen ze zich in het leven van de ziener.

De verhalenverteller Albert komt samen met de muzikant Jasper Le Clerq in de klas en neemt de leerlingen mee in de wereld van mondelinge verhalen. Zo leren de kinderen zelf verhalen over te brengen met behulp van muziek, dans en vertellen.

Kunstenaar in de klas (2)

Bezoek aan culturele omgeving

In het erfgoedcentrum van Rozet staan ontzettend veel vondsten uit de prehistorie, waaronder de standvoetbeker zelf. Welke verhalen schuilen er precies achter deze vondsten en waarom is het zo belangrijk om ze te bewaren? De erfgoedexpert neemt je mee naar de prehistorie en laat zien hoe je met deze vondsten kunt aantonen hoe mensen vroeger leefden.

Wil jij het erfgoedcentrum bezoeken neem dan contact met erfgoededucatie@rozet.nl

Bezoek aan culturele omgeving

Digitale scheurkalender

Geschiedenis is overal, ook in Arnhem. Beleef samen met je klas bijzondere verhalen van je stad via de digitale scheurkalender op je digibord. In twaalf onderwerpen ontdek je wat er tijdens de landelijke tijdvakken in Arnhem gebeurde en zelfs meer! De ideale cultuursnack voor tussendoor.

Ga naar Digitale Scheurkalender en log in met ErfgoedcentrumRozet.

Digitale scheurkalender

Rijke teksten

Hoe werd de standvoetbeker gevonden en hoe weten de archeologen hoe oud deze vondst eigenlijk is? Waar leefden de eerste bewoners van Arnhem? Was hun leven echt zo anders als ons leven nu?

Lees het in drie begrijpend lezen teksten:
Waar woonden de eerste Arnhemmers? (pdf)
Een bijzondere vondst (pdf)
De leeftijd van vondsten (pdf)

Rijke teksten

Leesbevordering in de klas

Lezen is belangrijk. Leesbevordering daarom ook! Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Als leerkracht heb je het al zo druk! Waar haal je de tijd vandaan om ook nog eens allerlei kinderboeken te lezen, zodat je weet wat er te vinden is? Want als je niet weet welke boeken er zijn, kun je ze ook niet inzetten… Op leesbevorderingindeklas.nl staan veel leestips en boekrecensies voor de bovenbouw van de basisschool, die aansluiten bij dit tijdvak Jagers en Boeren.

Leesbevordering in de klas