Let op: Vrijdag 26 april is Rozet om 20 uur gesloten. Zaterdag 27 april (Koningsdag) is Rozet de hele dag gesloten.

Tijd van Ontdekkers en Hervormers

Arnhem beleeft in de 16e eeuw een roerige tijd. De stad wisselt nogal eens van eigenaar, aangezien zowel de hertog Karel van Gelre als de Bourgondiërs Arnhem graag willen besturen. In 1514 verovert maarschalk Maarten van Rossem de stad voor zijn heer Karel met een bijzondere list. Ook de Reformatie krijgt voet aan de grond in Arnhem en zorgt rond 1578 voor een heuse Beeldenstorm in de plaatselijke kerken en kloosters.

Opening van het tijdvak

In de middeleeuwen waren alle mensen gelovig. Om in de hemel te komen, moest je deugdzaam leven. Maar wat als je dat niet deed? Wat mocht absoluut niet in de middeleeuwse maatschappij? Game designer Rohan van den Braak creëerde een game omtrent de zeven hoofdzonden uit de middeleeuwen. Leerlingen ontdekken met deze game wat absoluut uit den boze was in deze eeuwen.

Opening van het tijdvak

Erfgoed in het tijdvak

Tijdens Erfgoed in het tijdvak zijn objecten uit het Erfgoedcentrum aan alle 10 de tijdvakken verbonden. Deze lokale objecten staan centraal in de lessen. Hierbij wordt aangesloten op de belevingswereld, ontwikkeling, kennis en ervaring van de leerlingen met het onderwerp. Door middel van betekenisvolle opdrachten doorlopen de leerlingen de vier fasen van het creatieve proces en werken hierbij aan de culturele handelingen. De leerlingen worden uitgedaagd om na te denken over hen eigen erfgoed en de waarde hiervan.

Laatgotisch beeld tussen 1475 en 1500 gemaakt van zandsteen. Het beeld is onthoofd en beschadigd tijdens de Arnhemse beeldenstorm en op te zoeken in het Erfgoedcentrum in Rozet.

Erfgoed in het tijdvak

Kunstenaar in de klas

Game designer Rohan van den Braak komt naar school en laat leerlingen zien dat oud en modern prima gecombineerd kunnen worden. Aan de hand van middeleeuwse kunst en de zeven hoofdzonden creëren leerlingen hun eigen karakters en plaatsen ze deze in een eigen game.

Kunstenaar in de klas

Bezoek aan culturele omgeving

De Eusbiuskerk werd in de 16e eeuw na bijna honderd jaar voltooid. Een prachtige kerk die boven alles in Arnhem uitstak. Toch werd na ongeveer 40 jaar het interieur van de kerk door de Beeldenstorm verwoest. Ook in de Tweede Wereldoorlog liep de kerk flink wat schade op. Wat is daar nu nog van te zien? Met een bezoek aan de Eusebiuskerk wordt op deze vraag antwoord gegeven.

Bezoek aan culturele omgeving

Digitale scheurkalender

Geschiedenis is overal, ook in Arnhem. Beleef samen met je klas bijzondere verhalen van je stad via de digitale scheurkalender op je digibord. In twaalf onderwerpen ontdek je wat er tijdens de landelijke tijdvakken in Arnhem gebeurde en zelfs meer! De ideale cultuursnack voor tussendoor.

Ga naar Digitale Scheurkalender en log in met ErfgoedcentrumRozet.

Digitale scheurkalender

Rijke teksten

Arnhem is heel belangrijk voor Karel van Gelre. Het is voor hem een doorn in het oog dat de Bourgondiërs er de macht hebben. Hij geeft de opdracht aan zijn beruchte legerleider Maarten van Rossum om de stad in te nemen. Maarten bedenkt een listig plan dat lijkt op het Paard van Troje. Zal zijn plan slagen?
En als in 1566 de Beeldenstorm uitbreekt lijkt Arnhem met de schrik vrij te komen. Toch vindt er zo’n twintig jaar later alsnog een storm plaats binnen de kerk. Waarom trokken de protestanten al plunderend door de kerken en hoe keken de katholieken tegen deze mensen aan? 

Lees het in deze begrijpend lezen teksten:
Maarten van Rossum en de verovering van Arnhem (pdf)
Beeldenstormers in Arnhem (pdf)

Rijke teksten

Leesbevordering in de klas

Lezen is belangrijk. Leesbevordering daarom ook! Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Als leerkracht heb je het al zo druk! Waar haal je de tijd vandaan om ook nog eens allerlei kinderboeken te lezen, zodat je weet wat er te vinden is? Want als je niet weet welke boeken er zijn, kun je ze ook niet inzetten… Op leesbevorderingindeklas.nl staan veel leestips en boekrecensies voor de bovenbouw van de basisschool, die aansluiten bij dit tijdvak Ontdekkers en Hervormers.

Leesbevordering in de klas