Let op: Vrijdag 26 april is Rozet om 20 uur gesloten. Zaterdag 27 april (Koningsdag) is Rozet de hele dag gesloten.

Tijd van Pruiken en Revoluties

In Arnhem rommelt het in deze tijd flink. Zo heeft het stadsbestuur het idee om de begraafplaats rondom de Eusebiuskerk te verplaatsen naar buiten de stadsmuren, zodat er grote huizen naast de kerk gebouwd kunnen worden. De bevolking komt daardoor twee jaar lang in opstand: alleen criminelen en ongelovigen worden van oorsprong buiten de stad begraven!

Arnhem staat in de 18e eeuw in verbinding met de hele wereld. Sommige rijke families in Arnhem hebben plantages in Suriname of Nederlands-Indië en de opbrengst van die plantages droeg bij aan de bouw van hun stijlvolle huizen. Welke levensstijl hoorde verder bij de rijke mensen? Welke objecten uit verre landen gingen dagelijks door hun handen? Welke mensen uit de koloniën liepen in Arnhem rond?

Interesse in de activiteiten van dit tijdvak? Neem contact op met jullie consulent van Rozet.

Opening van het tijdvak

Met gastdocenten Keti koti Junior Arnhem maak je kennis met verschillende tot slaaf gemaakte mensen die in Arnhem in de 18de eeuw hebben gewoond. Anna van Vossenburg en Quaco. Wat is het verband tussen deze tijd en BlackLiveMatter of de viering van Keti-Koti? 

Met de beeldende aanbieder Hart en Have leren de leerlingen over de levensstijlen van de rijke Arnhemmers, zoals familie Brantsen in Huis Zypendael.

Opening van het tijdvak

Erfgoed in het tijdvak

Tijdens Erfgoed in het tijdvak zijn objecten uit het Erfgoedcentrum aan alle 10 de tijdvakken verbonden. Deze lokale objecten staan centraal in de lessen. Hierbij wordt aangesloten op de belevingswereld, ontwikkeling, kennis en ervaring van de leerlingen met het onderwerp. Door middel van betekenisvolle opdrachten doorlopen de leerlingen de vier fasen van het creatieve proces en werken hierbij aan de culturele handelingen. De leerlingen worden uitgedaagd om na te denken over hen eigen erfgoed en de waarde hiervan.

Dit kelkglas stamt uit ca. 1750 en staat in het Erfgoedcentrum van Rozet. Op het glas staat de tekst “HET WELVAAREN VAN DE PLANTAGIE KLEINSLUST”.

Erfgoed in het tijdvak

Techniekles

In de achttiende eeuw wordt voor het eerst het luchtruim veroverd door mensen. Door de gebroeders Montgolfier wordt de luchtballon uitgevonden. Voor de eerste vlucht zouden eigenlijk criminelen in het mandje gestopt worden. Zij ontliepen dan hun straf bij de guillotine. De leerlingen leren in deze les over de werking van katrollen bij de guillotine en opstijgende hete lucht van de luchtballon.  

Techniekles

Kunstenaar in de klas

Beeldende aanbieder Hart en Have leidt de klas rond in Huis Zypendaal, het buitenverblijf van de familie Brantsen. Waar de kinderen kennismaken met Otto, een jongen die daar in deze eeuw gewoond heeft.  Na het bezoek bieden ze verschillende beeldende activiteiten in de klas aan die dieper in gaan op de gewoontes van rijke families in Arnhem. Trends die overgewaaid zijn uit de hele wereld zoals: 

  • Knippen van een schimmenspel en silhouetten 
  • Beschilderen van Chinees porselein  
  • Ontwerpen van een tuin 
  • Bouwen van 18e-eeuwse pruiken: Waarom droegen mensen deze pruiken?
Kunstenaar in de klas

Kunstenaar in de klas (2)

Keti Koti Junior Arnhem, gastlessen in de klas. De gastdocenten Evelien van Dort en Kei Kevin Maturbangs geven gastlessen waarin ze middels werkvormen uit creatief schrijven en dans de leerlingen zich laten verplaatsen in de levens van Quaco of Anna. Anna van Vossenburg werd als 16 jarig meisje vanuit de Surinaamse plantage Vossenburg mee naar Arnhem gestuurd, waar ze tot aan haar dood bij de familie Brantsen werkte. Ver weg van haar familie, die nog in Suriname bleef. Quaco werkte op Kasteel Rozendael, bij Arnhem, nadat hij als 9-jarige jongen vanuit Guinee, Afrika, tot slaaf werd gemaakt en via Suriname als 16-jarige in Nederland terecht kwam. 

Kunstenaar in de klas (2)

Kunstenaar in de klas (3)

Voorstelling voor groepen 7/8: Boek de muziek en dansvoorstelling en doe de workshop ‘Schitterende Schaduwen’ van Reframing HERstory Art Foundation.

Kunstenaar in de klas (3)

Digitale scheurkalender

Geschiedenis is overal, ook in Arnhem. Beleef samen met je klas bijzondere verhalen van je stad via de digitale scheurkalender op je digibord. In 12 onderwerpen ontdek je wat er tijdens de landelijke tijdvakken in Arnhem gebeurde en zelfs meer! De ideale cultuursnack voor tussendoor.  

Ga naar de website van de Digitale Scheurkalender en log in met ErfgoedcentrumRozet. 

Digitale scheurkalender

Rijke teksten

De Beul van Arnhem: Ook in de 18e eeuw is er criminaliteit in Arnhem. Het verschil met tegenwoordig is alleen dat mensen niet in de gevangenis worden vastgezet, maar vaak lijfstraffen krijgen. De beul heeft er maar druk mee. Maar wat doet hij precies? 

De verbranding van een rebellenkrant: ‘Al die rijke regenten in het stadsbestuur denken alleen maar aan zichzelf!’ In de 18e eeuw zijn veel mensen ontevreden, omdat zij wel in armoede moeten leven. Ze komen uiteindelijk in opstand.

Lees het in deze rijke teksten:
De beul van Arnhem
De verbranding van een rebellenkrant

Rijke teksten

Leesbevordering in de klas

Lezen is belangrijk. Leesbevordering daarom ook! Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Als leerkracht heb je het al zo druk! Waar haal je de tijd vandaan om ook nog eens allerlei kinderboeken te lezen, zodat je weet wat er te vinden is? Want als je niet weet welke boeken er zijn, kun je ze ook niet inzetten… Op leesbevorderingindeklas.nl staan veel leestips en boekrecensies voor de bovenbouw van de basisschool, die aansluiten bij dit tijdvak Pruiken en Revoluties.

Leesbevordering in de klas